
Banankaka, vilket underskattat bakverk ändå. Sötman från övermogna bananer är oslagbar och den perfekta smak- och konsistensgivaren till mjuka kakor. Så fort jag har några bananer som behöver räddas här hemma så gör jag den här mjuka och saftiga banankakan med massor av chokladbitar.
Barnen gillar inte att äta bananer som är lite mörka men så fort jag gömt dem i en kaka så bråkar de om sista biten haha. Ett litet lifehack från mig till er ;).
Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.
Ingredienser:
125 g mjukt, rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
2 stora ägg
4 mogna bananer
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
- Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
- Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
- Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
- Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
- Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
TIPS!
- Kakan funkar utmärkt att frysa in.
- Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
- Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
- Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.
Ska det verkligen inte vara någon mer vätska i? Typ mjölk el filmjölk?
Nej 🙂 <3
Supergod!
Kan man byta ut äggen och göra den vegansk? 🙂
Har inte hunnit testa än för just detta recept men spadet från 1 burk blötlagda kikärtor borde funka 🙂
Finns vegans ägg ersättning att köpa i butik bakat med det och det funkar alldeles utmärkt 👌🏽
Denna är så galet god! 😍 Testa att dricka ett glas mjölk till, blir ännu godare 😃
Kan man använda bananer som har varit frysta?
Ja 🙂
Blir den inte kolossalt Söt? Så mycket socker, och bananer är ju också söta?! Jag kommer dra ner till högst 2 dl iaf.
Allt är såklart relativt men du kan absolut dra ner till 2 dl, det kan förändra konsistensen någon men smaken blir ändå bra <3
Jag körde utan socker men tog en banan extra. Hade sockerfri choklad men med lite pärlsocker på. Jättegod.
Måste man ha choklad i?
Nej 🙂
Hej!
Så förvånad jag blev av att du bara använder smör i formen! Har alltid trott att ströbrödet måste vara med för att kakan inte ska fastna 😁
Tips: Om ni gör denna banankakan i glutenfritt mjöl, fungerar mindre än 30 min att ha i ugnen. Skulle säga till och med 20 min.
Satte på timern på 55min. Men efter 36 min i (vanlig) ugn, blev den så kompakt att den var inte ens saftig eller god alls. Så där rök mina 4 mogna bananer och jag gjorde allt på recept till punkt och prickat. 😅
Tack <3
Tack gör tips. Hade min glutenfri i 39 min och den blev perfekt. Kan tillägga att jag inte hade bakpulver och endast 1dl socker.
Så himla god kaka. Bakade utan att ha chokladbitar i och serverade med grädde. Kolossalt god! Tack Camilla:)
Kan det funka att ha i saffran kanske? Nu så här i juletider
Det står inte i receptet att de torra ingredienserna ska siktas ner så jag gjorde inte det men såg detta i efterhand i videon.
Hoppas inte jag får en massa mjölklumpar i kakan nu. Den är i ugnen så återstår att se 🙂
Hej, ser super gott ut, jag undrar bara hur stor din Brödform är? Alltså hur mycket den rymmer? Tack!
Hejhej! Den rymmer 1,5 liter 🙂
Den vart så himla god 😍 jag hackade vit och mörk bakchoklad som jag blandade. Blev en 10 poängare. Tack för gott recept ❤
Mums! Låter fantastiskt 😍
Godaste kakan jag bakat på länge 😍 så saftig och god!
Hej Camilla 😁
Undrar om man kan byta ut sockret till sötningsmedel?
Mvh Marika
Ett tips, som jag insåg lite sent, är att lägga en plåt längst ner i ugnen, ifall att det skulle bubbla över lite smör eller liknande. Så slipper man stå och göra rent ugnen efteråt 😛 Men den blev extremt god och populär hos min sambo och mig själv! Älskar dina recept Camilla! Bakning har verkligen blivit en återuppstådd hobby hos mig!
Hej hej! Förlåt för sent svar, toppentips! Det är så härligt när man har en rolig hobby 😍❤️
Jag har alltid en plåt i botten av mina ugnar (har två ☺️). Mycket lättare att ta ut och rengöra än att stå me huvudet i ugnen och skrubba 😂
Följde receptet ordagrant och det blev jättegott! Tack 😍
Kul att höra 🥰
Den är så jättegod🙂👌rekommenderar den verkligen .
Tack snälla! 😊
Jag gjorde denna fast med fudge i. Mm mm mm.
Låter magiskt 😍
Gjorde denna till sambons kollegor och den blev jättegod! Hade inte 4 bananer utan bara 3 men tog en rejäl klick creme fraiche som kompensation och det blev kanonbra 👌
Hej hej! Ursäkta sent svar, vilken fiffig lösning 😍
Hej! Hur kommer det sig att den ska vara inne så länge i ugnen? 50-60 min? 🌸🤗
Det är en väldigt blöt smet och kakan håller sig mjuk men genomgräddad om man gräddar den på låg värme under längre tid 🥰
Tusen TACK för ett recept på superdeluxgod banankaka! Alla andra recept kan man glömma.
Åh vad glad jag blir att du gillar den 😀
Otroligt god! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kommer baka den många gånger till 🙏
Vad glad jag blir att du tycker om den 😀
Godaste banankakan, så saftig
Vad glad jag blir att du tycker om den 🙂
Testade baka denna och de vart så sjukt gott så vill äta upp exakt hela själv 🤭 hur många kalorier är i ca ?🤣
Med all rätt 😂😂 så himla gott! 😍
Hej! Ser supergod ut. Jag har ångerst av socker o vetemjöl Å jag tänkte byta ut det mot kokossocker och havremjöl (malar själv fr havregryn) kommer det funka?
Kram Moa
Hejhej! Tack 😍 Har tyvärr inte testat själv, men om du testar får du gärna berätta hur det blev ❤️
går det bra att baka kakan genom samma recept men utan choklad
Hejhej, det går bra att utesluta chokladen helt om man vill! 😊
Jättegod banankaka med och utan chocklad. 😍 Jag har smaksatt med kanel då jag ej haft chocklad. Man kan nog testa sig fram vad gäller smaksättningen.
Åh tack! Och wow, låter ju jättegott! 🥰
Kan man ersätta mjölen med mandelmjöl
Delvis men du behöver komplettera med majsstärkelse, rismjöl eller liknande för att smeten ska hålla ihop ❤️
Kan någon hjälpa mig 🙁 förstår inte vad jag gör för fel!
Kakan blir för hård runt om, nästan så att den blir ”bränd” men tar jag ut den tidigare så är den ej färdig i mitten, vad gör jag för feeeeeel??
Hejhej! Vilket material är din form i? 🙂
Enklaste och smidigaste receptet och godaste banankaka jag ätit.
Jag brukar ta kokos till formen istället för ströbröd och för att göra det ännu enklare vispar jag bananerna i en bunke med elvispen så är de mossade på ett kick.
Vad härligt att höra! Gott med kokos, tack för tipset 🙂
Nej men den här kakan gör vi VARJE GÅNG bananerna blir bruna (jag typ hoppas att barnen inte äter bananerna så att jag kan baka den här kakan😂).
Så himla god! Har nog bjudit alla i min närhet och alla älskar den 🤩 TUSEN TACK för toppen recept! 🙏🏻
Haha igenkänning på den! Blir så glad att ni gillar den 😍😍 Tack själv fina du!
Åh vad glad jag blir av att läsa din kommentar, TACK! 😍
Kan man ha i kako istället för chokladknappar
Absolut, kör på 1 dl 🙂
Vår sjuåring bakade denna kaka idag helt själv med hjälp av ditt recept och video! Så himla god! 😋😍
Vad fint att få läsa det, tack 🥰❤️
Bakade denna igår, fast jag hade bara tre bananer, och den blev så god! Älskar att gammal frukt kan bli så gott tack vare dig Camilla!!
Åh vad glad jag blir att du tycker om den 😍❤️
Skulle de funka att göra som muffins? Hur länge ska de gräddas i ugnen i så fall (en dum fråga kanske)
Absolut! 15-20 minuter i ugnen brukar vara lagom för muffinsstorlek 🙂
😍👌🏼 Ännu bättre med lite extra salt i smeten
Salt gör alltid susen 😍
Denna banankaka är det enda mina barn vill ha till suhoor, jag gör två på en gång men tar endast 1/2 dl socker per sats, galet god!
Vad roligt att höra att dem gillar den! 🥰
Så det räckte med 1/2 dl per sats? 🙂 jättebra i så fall för bananerna är ju väldigt söta i dig.
Hej Camilla, du är e bäst först o främst. Du är en Sån inspiration!!
Jag tänkte bara fråga om man kan lägga i valnötter också? Alltså choklad och valnötter?❤️
Hejhej! Tack snälla för dina ord. Det kan man absolut göra 😍
Blev lite orolig för smeten skar sig när jag la i bananen 😅 kollade på videon medan banankaka stod i ugnen så tack för du sa att den kan skära sig men rättar upp sig sen av mjölet! 🙏🏼👍🏼
Hoppas att det smakade 🥰
Hej hej. Undrar om man kan använda rårörsocker istället för strösocker ?
Tack för hjälpen, 🙏🏼
Verkligen jättegod! Den enda choklad som fanns hemma var after eight..så det petade jag ner 8-10 bitar..😋 nästa gång delar jag dock på bitarna för jämnare fördelning i kakan.
Tack, vad glad jag blir att du gillade den! Gott med After eight 😋