Saftig banankaka med choklad

95 röster
banankaka
Saftig och mjuk banankaka med choklad som bara smälter i munnen.

Banankaka, vilket underskattat bakverk ändå. Sötman från övermogna bananer är oslagbar och den perfekta smak- och konsistensgivaren till mjuka kakor. Så fort jag har några bananer som behöver räddas här hemma så gör jag den här mjuka och saftiga banankakan med massor av chokladbitar.

Barnen gillar inte att äta bananer som är lite mörka men så fort jag gömt dem i en kaka så bråkar de om sista biten haha. Ett litet lifehack från mig till er ;).

banankaka

Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar saftig banankaka med choklad.

Ingredienser:

125 g mjukt, rumstempererat smör

2,5 dl strösocker

2 stora ägg

4 mogna bananer

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

Steg för steg – bilder på hur man bakar saftig och mjuk banankaka med choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
  2. Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
  6. Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.
Prenumerera
Notis om
guest
14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zandra
Zandra
3 månader sedan

Ska det verkligen inte vara någon mer vätska i? Typ mjölk el filmjölk?

Emmi
Emmi
3 månader sedan

Supergod!

Elin
Elin
2 månader sedan

Kan man byta ut äggen och göra den vegansk? 🙂

Alice
Alice
1 månad sedan

Kan man använda bananer som har varit frysta?

Kersti
Kersti
1 månad sedan

Blir den inte kolossalt Söt? Så mycket socker, och bananer är ju också söta?! Jag kommer dra ner till högst 2 dl iaf.

Ali
Ali
11 dagar sedan

Måste man ha choklad i?

jessie
jessie
2 dagar sedan

Tips: Om ni gör denna banankakan i glutenfritt mjöl, fungerar mindre än 30 min att ha i ugnen. Skulle säga till och med 20 min.
Satte på timern på 55min. Men efter 36 min i (vanlig) ugn, blev den så kompakt att den var inte ens saftig eller god alls. Så där rök mina 4 mogna bananer och jag gjorde allt på recept till punkt och prickat. 😅

Ronya
Ronya
1 dag sedan

Så himla god kaka. Bakade utan att ha chokladbitar i och serverade med grädde. Kolossalt god! Tack Camilla:)

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x