Saftig banankaka med choklad

242 röster
banankaka
Saftig och mjuk banankaka med choklad som bara smälter i munnen.

Banankaka, vilket underskattat bakverk ändå. Sötman från övermogna bananer är oslagbar och den perfekta smak- och konsistensgivaren till mjuka kakor. Så fort jag har några bananer som behöver räddas här hemma så gör jag den här mjuka och saftiga banankakan med massor av chokladbitar.

Barnen gillar inte att äta bananer som är lite mörka men så fort jag gömt dem i en kaka så bråkar de om sista biten haha. Ett litet lifehack från mig till er ;).

banankaka

Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar saftig banankaka med choklad.

Ingredienser:

125 g mjukt, rumstempererat smör

2,5 dl strösocker

2 stora ägg

4 mogna bananer

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

Steg för steg – bilder på hur man bakar saftig och mjuk banankaka med choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
  2. Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
  6. Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.
Prenumerera
Notis om
guest
41 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zandra
Zandra
1 år sedan

Ska det verkligen inte vara någon mer vätska i? Typ mjölk el filmjölk?

Emmi
Emmi
1 år sedan

Supergod!

Elin
Elin
1 år sedan

Kan man byta ut äggen och göra den vegansk? 🙂

Alice
Alice
1 år sedan

Kan man använda bananer som har varit frysta?

Kersti
Kersti
11 månader sedan

Blir den inte kolossalt Söt? Så mycket socker, och bananer är ju också söta?! Jag kommer dra ner till högst 2 dl iaf.

Ali
Ali
11 månader sedan

Måste man ha choklad i?

jessie
jessie
10 månader sedan

Tips: Om ni gör denna banankakan i glutenfritt mjöl, fungerar mindre än 30 min att ha i ugnen. Skulle säga till och med 20 min.
Satte på timern på 55min. Men efter 36 min i (vanlig) ugn, blev den så kompakt att den var inte ens saftig eller god alls. Så där rök mina 4 mogna bananer och jag gjorde allt på recept till punkt och prickat. 😅

Ronya
Ronya
10 månader sedan

Så himla god kaka. Bakade utan att ha chokladbitar i och serverade med grädde. Kolossalt god! Tack Camilla:)

Yaso
Yaso
8 månader sedan

Hej, ser super gott ut, jag undrar bara hur stor din Brödform är? Alltså hur mycket den rymmer? Tack!

Louise
Louise
8 månader sedan

Den vart så himla god 😍 jag hackade vit och mörk bakchoklad som jag blandade. Blev en 10 poängare. Tack för gott recept ❤

Anna
8 månader sedan

Godaste kakan jag bakat på länge 😍 så saftig och god!

32BC58EE-DB0E-4E12-95DD-9AEF3F9B6178.jpeg
Victoria
Victoria
7 månader sedan

Ett tips, som jag insåg lite sent, är att lägga en plåt längst ner i ugnen, ifall att det skulle bubbla över lite smör eller liknande. Så slipper man stå och göra rent ugnen efteråt 😛 Men den blev extremt god och populär hos min sambo och mig själv! Älskar dina recept Camilla! Bakning har verkligen blivit en återuppstådd hobby hos mig!

Zamzam
Zamzam
7 månader sedan

Följde receptet ordagrant och det blev jättegott! Tack 😍

Helene
Helene
6 månader sedan

Den är så jättegod🙂👌rekommenderar den verkligen .

Ewelina
Ewelina
6 månader sedan

Jag gjorde denna fast med fudge i. Mm mm mm.

Nathalie
Nathalie
6 månader sedan

Gjorde denna till sambons kollegor och den blev jättegod! Hade inte 4 bananer utan bara 3 men tog en rejäl klick creme fraiche som kompensation och det blev kanonbra 👌

Pernilla
Pernilla
3 månader sedan

Hej! Hur kommer det sig att den ska vara inne så länge i ugnen? 50-60 min? 🌸🤗

Anna-Karin
Anna-Karin
2 månader sedan

Tusen TACK för ett recept på superdeluxgod banankaka! Alla andra recept kan man glömma.

Linda
Linda
2 månader sedan

Otroligt god! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kommer baka den många gånger till 🙏

Rozhan
Rozhan
1 månad sedan

Godaste banankakan, så saftig

Jasmine
Jasmine
1 månad sedan

Testade baka denna och de vart så sjukt gott så vill äta upp exakt hela själv 🤭 hur många kalorier är i ca ?🤣

Moa Zam
Moa Zam
1 månad sedan

Hej! Ser supergod ut. Jag har ångerst av socker o vetemjöl Å jag tänkte byta ut det mot kokossocker och havremjöl (malar själv fr havregryn) kommer det funka?
Kram Moa

41
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x