Saftig banankaka med choklad

429 röster
banankaka
Saftig och mjuk banankaka med choklad som bara smälter i munnen.

Banankaka, vilket underskattat bakverk ändå. Sötman från övermogna bananer är oslagbar och den perfekta smak- och konsistensgivaren till mjuka kakor. Så fort jag har några bananer som behöver räddas här hemma så gör jag den här mjuka och saftiga banankakan med massor av chokladbitar.

Barnen gillar inte att äta bananer som är lite mörka men så fort jag gömt dem i en kaka så bråkar de om sista biten haha. Ett litet lifehack från mig till er ;).

banankaka

Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar saftig banankaka med choklad.

Ingredienser:

125 g mjukt, rumstempererat smör

2,5 dl strösocker

2 stora ägg

4 mogna bananer

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

Steg för steg – bilder på hur man bakar saftig och mjuk banankaka med choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
  2. Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
  6. Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

79 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zandra
Zandra
2 år sedan

Ska det verkligen inte vara någon mer vätska i? Typ mjölk el filmjölk?

Emmi
Emmi
2 år sedan

Supergod!

Elin
Elin
2 år sedan

Kan man byta ut äggen och göra den vegansk? 🙂

Jenny
Jenny
Svara på  Elin
7 månader sedan

Finns vegans ägg ersättning att köpa i butik bakat med det och det funkar alldeles utmärkt 👌🏽

Pervin
Pervin
2 år sedan

Denna är så galet god! 😍 Testa att dricka ett glas mjölk till, blir ännu godare 😃

Alice
Alice
1 år sedan

Kan man använda bananer som har varit frysta?

Kersti
Kersti
1 år sedan

Blir den inte kolossalt Söt? Så mycket socker, och bananer är ju också söta?! Jag kommer dra ner till högst 2 dl iaf.

Annika
Annika
Svara på  Kersti
7 månader sedan

Jag körde utan socker men tog en banan extra. Hade sockerfri choklad men med lite pärlsocker på. Jättegod.

Ali
Ali
1 år sedan

Måste man ha choklad i?

Kirsi
Kirsi
1 år sedan

Hej!
Så förvånad jag blev av att du bara använder smör i formen! Har alltid trott att ströbrödet måste vara med för att kakan inte ska fastna 😁

jessie
jessie
1 år sedan

Tips: Om ni gör denna banankakan i glutenfritt mjöl, fungerar mindre än 30 min att ha i ugnen. Skulle säga till och med 20 min.
Satte på timern på 55min. Men efter 36 min i (vanlig) ugn, blev den så kompakt att den var inte ens saftig eller god alls. Så där rök mina 4 mogna bananer och jag gjorde allt på recept till punkt och prickat. 😅

Ronya
Ronya
1 år sedan

Så himla god kaka. Bakade utan att ha chokladbitar i och serverade med grädde. Kolossalt god! Tack Camilla:)

Saga
Saga
1 år sedan

Kan det funka att ha i saffran kanske? Nu så här i juletider

Martina Novak
Martina Novak
1 år sedan

Det står inte i receptet att de torra ingredienserna ska siktas ner så jag gjorde inte det men såg detta i efterhand i videon.
Hoppas inte jag får en massa mjölklumpar i kakan nu. Den är i ugnen så återstår att se 🙂

Yaso
Yaso
1 år sedan

Hej, ser super gott ut, jag undrar bara hur stor din Brödform är? Alltså hur mycket den rymmer? Tack!

Louise
Louise
1 år sedan

Den vart så himla god 😍 jag hackade vit och mörk bakchoklad som jag blandade. Blev en 10 poängare. Tack för gott recept ❤

Anna
1 år sedan

Godaste kakan jag bakat på länge 😍 så saftig och god!

32BC58EE-DB0E-4E12-95DD-9AEF3F9B6178.jpeg
Marika
Marika
1 år sedan

Hej Camilla 😁
Undrar om man kan byta ut sockret till sötningsmedel?
Mvh Marika

Victoria
Victoria
1 år sedan

Ett tips, som jag insåg lite sent, är att lägga en plåt längst ner i ugnen, ifall att det skulle bubbla över lite smör eller liknande. Så slipper man stå och göra rent ugnen efteråt 😛 Men den blev extremt god och populär hos min sambo och mig själv! Älskar dina recept Camilla! Bakning har verkligen blivit en återuppstådd hobby hos mig!

Marie-Fe
Marie-Fe
Svara på  Victoria
8 månader sedan

Jag har alltid en plåt i botten av mina ugnar (har två ☺️). Mycket lättare att ta ut och rengöra än att stå me huvudet i ugnen och skrubba 😂

Zamzam
Zamzam
1 år sedan

Följde receptet ordagrant och det blev jättegott! Tack 😍

Helene
Helene
1 år sedan

Den är så jättegod🙂👌rekommenderar den verkligen .

Ewelina
Ewelina
1 år sedan

Jag gjorde denna fast med fudge i. Mm mm mm.

Nathalie
Nathalie
1 år sedan

Gjorde denna till sambons kollegor och den blev jättegod! Hade inte 4 bananer utan bara 3 men tog en rejäl klick creme fraiche som kompensation och det blev kanonbra 👌

Pernilla
Pernilla
1 år sedan

Hej! Hur kommer det sig att den ska vara inne så länge i ugnen? 50-60 min? 🌸🤗

Anna-Karin
Anna-Karin
1 år sedan

Tusen TACK för ett recept på superdeluxgod banankaka! Alla andra recept kan man glömma.

Linda
Linda
1 år sedan

Otroligt god! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kommer baka den många gånger till 🙏

Rozhan
Rozhan
1 år sedan

Godaste banankakan, så saftig

Jasmine
Jasmine
1 år sedan

Testade baka denna och de vart så sjukt gott så vill äta upp exakt hela själv 🤭 hur många kalorier är i ca ?🤣

Moa Zam
Moa Zam
1 år sedan

Hej! Ser supergod ut. Jag har ångerst av socker o vetemjöl Å jag tänkte byta ut det mot kokossocker och havremjöl (malar själv fr havregryn) kommer det funka?
Kram Moa

MAshal
MAshal
11 månader sedan

går det bra att baka kakan genom samma recept men utan choklad

Carola
Carola
10 månader sedan

Jättegod banankaka med och utan chocklad. 😍 Jag har smaksatt med kanel då jag ej haft chocklad. Man kan nog testa sig fram vad gäller smaksättningen.

Bella
Bella
10 månader sedan

Kan man ersätta mjölen med mandelmjöl

Nadja
Nadja
9 månader sedan

Kan någon hjälpa mig 🙁 förstår inte vad jag gör för fel!
Kakan blir för hård runt om, nästan så att den blir ”bränd” men tar jag ut den tidigare så är den ej färdig i mitten, vad gör jag för feeeeeel??

Linda
Linda
8 månader sedan

Enklaste och smidigaste receptet och godaste banankaka jag ätit.
Jag brukar ta kokos till formen istället för ströbröd och för att göra det ännu enklare vispar jag bananerna i en bunke med elvispen så är de mossade på ett kick.

Karina
Karina
7 månader sedan

Nej men den här kakan gör vi VARJE GÅNG bananerna blir bruna (jag typ hoppas att barnen inte äter bananerna så att jag kan baka den här kakan😂).
Så himla god! Har nog bjudit alla i min närhet och alla älskar den 🤩 TUSEN TACK för toppen recept! 🙏🏻

Hanna
Hanna
7 månader sedan

Kan man ha i kako istället för chokladknappar

Caroline
Caroline
7 månader sedan

Vår sjuåring bakade denna kaka idag helt själv med hjälp av ditt recept och video! Så himla god! 😋😍

Beatrice
Beatrice
6 månader sedan

Bakade denna igår, fast jag hade bara tre bananer, och den blev så god! Älskar att gammal frukt kan bli så gott tack vare dig Camilla!!

Monia Wenkler
Monia Wenkler
6 månader sedan

Skulle de funka att göra som muffins? Hur länge ska de gräddas i ugnen i så fall (en dum fråga kanske)

Anna
Anna
6 månader sedan

😍👌🏼 Ännu bättre med lite extra salt i smeten

Christine
Christine
5 månader sedan

Denna banankaka är det enda mina barn vill ha till suhoor, jag gör två på en gång men tar endast 1/2 dl socker per sats, galet god!

Lisa Holmgren
Lisa Holmgren
Svara på  Christine
2 månader sedan

Så det räckte med 1/2 dl per sats? 🙂 jättebra i så fall för bananerna är ju väldigt söta i dig.

Amanda
Amanda
2 månader sedan

Hej Camilla, du är e bäst först o främst. Du är en Sån inspiration!!
Jag tänkte bara fråga om man kan lägga i valnötter också? Alltså choklad och valnötter?❤️

Kristina
Kristina
2 månader sedan

Blev lite orolig för smeten skar sig när jag la i bananen 😅 kollade på videon medan banankaka stod i ugnen så tack för du sa att den kan skära sig men rättar upp sig sen av mjölet! 🙏🏼👍🏼

79
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x