Baklava

13 röster
baklava
En frasig småkaka med nötter som bakas i långpanna och som har sitt ursprung i mellanöstern.

Jag har delat recept på alla möjliga varianter av baklava genom åren men märkte till min förskräckelse att jag inte lagt upp mitt grundrecept på baklava. INTE OK! Speciellt inte eftersom att jag verkligen älskar baklava. Det är en beroendeframkallande god och frasig filodegskaka med nötfyllning som ni bara måste prova om ni inte gjort det än.

baklawa

Baklava bakas på många olika sätt i många olika delar av världen. Själv älskar jag den turkiska varianten som inte är dränkt i sockerlag, utan bara väldigt frasig. Vill du ha den blötare och sötare så är det bara att göra mer sockerlag. Jag älskar också att göra min kryddig med smak av kanel, kardemumma och vanilj men det går såklart att utesluta om man vill. Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

Ett tips är också att servera din frasiga nötkakor med en kula vaniljglass. Det blir en oerhört god och välbalanserad efterrätt! Det var så jag åt den i Istanbul och sedan dess är jag såld på den smakkombinationen. Hur äter du helst din baklawa?

Receptet ger ca 30 stycken bitar baklava.

Ingredienser

500 g smör

500 g naturella nötter av valfri sort

3 + 2 msk apelsinblomvatten

750 g filodeg (ca 30 ark)

4 dl strösocker

2 dl vatten

saft från 1 citron

1 msk apelsinblomvatten (kan uteslutas)

finhackade pistagenötter att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar världens godaste baklawa.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
  3. Mixa nötterna till grova bitar eller grovhacka dem för hand med kniv.
  4. Täck din långpanna med bakplåtsapper (inte ett måste men underlättar sedan om du vill plocka ut bitarna snyggt ur formen). Klipp till filodegsarken så att de passar din långpanna.
  5. Lägg ett första filodegsark i botten på formen. Pensla generöst med smör, lägg på nästa ark och pensla igen. Fortsätt tills du använt 15 ark. Viktigt att du slätar ut varje ark ordentligt och trycker bort eventuella luftbubblor så att inte arken sticker iväg under gräddning. För ett extra bra fras är det också superviktigt att inte snåla med smöret mellan varje ark. Pensla inte smör på det 15:onde arket som du kommer ha nötterna på.
  6. Tillsätt sedan nötblandningen och platta ut den i ett tätt och jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ju tätare packade nötterna är, desto bättre.
  7. Fortsätt sedan att lägga på resten av filodegsarken på samma sätt som tidigare tills du använt alla filodegsark. Vänta med att pensla på med på det översta arket tills du skurit baklavan i bitar.
  8. Skär ut bitar med en vass kniv, så stora eller små du vill ha dem. Pensla baklavan med det sista smöret och grädda plåten i mitten av ugnen i 50-60 minuter eller tills baklavan fått en fin, gyllenbrun färg och torkat ordentligt. Våga grädda baklavan länge så att den torkar ut så mycket som möjligt utan att bli bränd, annars kommer det att sluta i en sörjig historia.
  9. Under tiden som baklavan gräddas kan du göra sockerlagen. Ha i strösocker, vatten, citronaft och apelsinblomvatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen.
  10. Pensla baklavan med hälften av sockerlagen direkt när baklavan kommer ut från ugnen. Vänta med att pensla baklavan med resten av sockerlagen tills när sockerlagen svalnat och tjocknat. Se till att använda allt så att baklavan verkligen får suga åt sig av sockerlagen. Garnera med pistachnötter och låt sedan baklavan svalna och sätta sig i kylskåpet ordentligt, minst 3h, innan du serverar den.
Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
blåmesen
blåmesen
1 månad sedan

Fin din sida har blivit! Sedan ser jag att du gjort som din kära bloggkollega och tagit bort det klassiska bloggflödet. Det tycker jag personligen är lite synd och tråkigt, jag blir sjukt otaggad när det bara är massa receptrubriker. Men det är såklart ert val om ni tror att det är så folk vill ha det.

Nihal
Nihal
1 månad sedan

Hej,
Filodeg som jag har provat hittills är som plast och blir inte alls som i Turkiet. Finns det ett märke som du är nöjd med och kan tipsa?
Ngt annat: önskar att vit mjöl och vit socker blev mer o mer ersatt av råsocker, succanat och graham för att få bakning mer hälsosam.
 
Hälsningar

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x