Baklava

88 röster
baklava
En frasig småkaka med nötter som bakas i långpanna och som har sitt ursprung i mellanöstern.

Jag har delat recept på alla möjliga varianter av baklava genom åren men märkte till min förskräckelse att jag inte lagt upp mitt grundrecept på baklava. INTE OK! Speciellt inte eftersom att jag verkligen älskar baklava. Det är en beroendeframkallande god och frasig filodegskaka med nötfyllning som ni bara måste prova om ni inte gjort det än.

baklawa

Baklava bakas på många olika sätt i många olika delar av världen. Själv älskar jag den turkiska varianten som inte är dränkt i sockerlag, utan bara väldigt frasig. Vill du ha den blötare och sötare så är det bara att göra mer sockerlag. Jag älskar också att göra min kryddig med smak av kanel, kardemumma och vanilj men det går såklart att utesluta om man vill. Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

Ett tips är också att servera din frasiga nötkakor med en kula vaniljglass. Det blir en oerhört god och välbalanserad efterrätt! Det var så jag åt den i Istanbul och sedan dess är jag såld på den smakkombinationen. Hur äter du helst din baklawa?

Receptet ger ca 30 stycken bitar baklava.

Ingredienser

500 g smör

500 g naturella nötter av valfri sort

3 + 2 msk apelsinblomvatten

750 g filodeg (ca 30 ark)

4 dl strösocker

2 dl vatten

saft från 1 citron

1 msk apelsinblomvatten (kan uteslutas)

finhackade pistagenötter att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar världens godaste baklawa.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
  3. Mixa nötterna till grova bitar eller grovhacka dem för hand med kniv.
  4. Täck din långpanna med bakplåtsapper (inte ett måste men underlättar sedan om du vill plocka ut bitarna snyggt ur formen). Klipp till filodegsarken så att de passar din långpanna.
  5. Lägg ett första filodegsark i botten på formen. Pensla generöst med smör, lägg på nästa ark och pensla igen. Fortsätt tills du använt 15 ark. Viktigt att du slätar ut varje ark ordentligt och trycker bort eventuella luftbubblor så att inte arken sticker iväg under gräddning. För ett extra bra fras är det också superviktigt att inte snåla med smöret mellan varje ark. Pensla inte smör på det 15:onde arket som du kommer ha nötterna på.
  6. Tillsätt sedan nötblandningen och platta ut den i ett tätt och jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ju tätare packade nötterna är, desto bättre.
  7. Fortsätt sedan att lägga på resten av filodegsarken på samma sätt som tidigare tills du använt alla filodegsark. Vänta med att pensla på med på det översta arket tills du skurit baklavan i bitar.
  8. Skär ut bitar med en vass kniv, så stora eller små du vill ha dem. Pensla baklavan med det sista smöret och grädda plåten i mitten av ugnen i 50-60 minuter eller tills baklavan fått en fin, gyllenbrun färg och torkat ordentligt. Våga grädda baklavan länge så att den torkar ut så mycket som möjligt utan att bli bränd, annars kommer det att sluta i en sörjig historia.
  9. Under tiden som baklavan gräddas kan du göra sockerlagen. Ha i strösocker, vatten, citronaft och apelsinblomvatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen.
  10. Pensla baklavan med hälften av sockerlagen direkt när baklavan kommer ut från ugnen. Vänta med att pensla baklavan med resten av sockerlagen tills när sockerlagen svalnat och tjocknat. Se till att använda allt så att baklavan verkligen får suga åt sig av sockerlagen. Garnera med pistachnötter och låt sedan baklavan svalna och sätta sig i kylskåpet ordentligt, minst 3h, innan du serverar den.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

61 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
blåmesen
2 år sedan

Fin din sida har blivit! Sedan ser jag att du gjort som din kära bloggkollega och tagit bort det klassiska bloggflödet. Det tycker jag personligen är lite synd och tråkigt, jag blir sjukt otaggad när det bara är massa receptrubriker. Men det är såklart ert val om ni tror att det är så folk vill ha det.

Nihal
Nihal
2 år sedan

Hej,
Filodeg som jag har provat hittills är som plast och blir inte alls som i Turkiet. Finns det ett märke som du är nöjd med och kan tipsa?
Ngt annat: önskar att vit mjöl och vit socker blev mer o mer ersatt av råsocker, succanat och graham för att få bakning mer hälsosam.
 
Hälsningar

Tyra Niklasson
Tyra Niklasson
2 år sedan

Hej!
När kommer receptet på kokoskola kakor upp på bloggen??

Cr7
Cr7
2 år sedan

Vilket smör använder du

Sonny
Sonny
2 år sedan

Hej, har du möjlighet att dela även receptet på filodeg om man nu vill göra det från scratch.

Tackar.

Sonny
Sonny
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Tackar så mycket 🙂

Eminaaaa365
Eminaaaa365
2 år sedan

Assalamu aleykum sis du e sååå inspirerande mashallah, min man älskar också turkiska varianten o är super noga med att de ska smaka identiskt (finns bara ett ställe som gör perfekta om du frårqr han liksom )såååå vilka nötter rekommenderar du för The best taaaste:)

Maria Johansson Nasrallah
Maria Johansson Nasrallah
2 år sedan

Hej Camilla

Skulle jättegärna vilja få receptet på filodeg från grunden. Du nämnde i videon att du skulle lägga ut receptet,men jag hittar den ej.
Hälsningar
Maria

Maria
Maria
2 år sedan

Hej!

Dina baklava ser jättegoda ut och lätt att göra.

Undrar om jag kan få recept på filodeg från grunden.
Skulle uppskatta om du vill dela med dig av den

Hälsningar Maria

Maria Johansson Nasrallah
Maria Johansson Nasrallah
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Tack snälla du för receptet.
Jag får prova det någon gång och då talar jag om hur det blev.

Emelie
Emelie
2 år sedan

Kan man använda smördeg istället för filodeg? Eller har du något annat tips för en glutenfri baklava?

Elisabet Bradley
Elisabet Bradley
2 år sedan

Kan man frysa färdig Baklava?

Siv
Siv
2 år sedan

50/1h du får dom bränt Camilla.? Omöjligt att du hade dom i en timme och dom ser ut så på bilden. 30-40min blir dom sådär gyllenbruna som på bilden du har. Dom blir klara på tiden jag angivit.

Siv
Siv
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Jaha okej så långt tänkte inte jag. Men jag såg i din video att du la socker över nötfyllningen. Hittar inget i receptet om hur mycket du tog i? Vad är det tillför och hur mycket socker har man på i så fall?

saif
saif
2 år sedan

en fråga, ska man täcka den med folie eller något när man ställer in den i kylskåpet?

Susan
Susan
2 år sedan

I need to learn your language so that I can make all your delicious recipes 😭this looks so goid

Caroline
Caroline
2 år sedan

Hej, vill bara kolla om jag förstått rätt… Såg att det ska vara 3+2 msk apelsinblomsvatten och sen ev. 1 msk till i receptet…. Är det så att det ska vara 5-6 msk apelsinblomsvatten i sockerlagen eller ska 1 msk användas i ett senare moment?
Tack Camilla för dina recept, din blogg och videos! <3

Jetmire
Jetmire
2 år sedan

Hej vilka nötter använder du i baklava de ska inte vara saltade va? Nötterna

Lisa
Lisa
2 år sedan

Var hittar jag apelsinblomvatten?

Anki Elisabeth
Anki Elisabeth
2 år sedan

Hej!
Har precis börjat att äta baklava och såg din video idag! 💫
Imorgon ska jag prova att göra efter ditt recept
Kändes tryggt att sett videon innan att vara beredd på något nytt! 😊

Jonna
Jonna
2 år sedan

Om man vill krydda nötterna med de kryddor du nämnt i inlägget, hur mycket av varje ska man då ta? 😍

Ida Jansson
Ida Jansson
2 år sedan

Hej, gjorde baklavan och blev fantastisk, sååå god! En fråga, går den att frysa och om det går hur ska man tina upp den så den inte förlorar sin frasighet. Tänkte förbereda inför ett bröllop

Ida Jansson
Ida Jansson
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Kan man frysa innan man bakar den i ugnen och tina upp den och baka senare?

Bea
Bea
1 år sedan

Hej jag försökte att göra baklava idag men receptet jag läste från en annan sida dem var inte bra så de blev en platta a inte baklava😊🤣🤣🤣.. nästa gång använder jag ditt recept mvh bea

Mohsina
1 år sedan

Wow, yumme

Sara J
Sara J
1 år sedan

Testade att göra denna baklavan i fredags, and oh my så bra de blev! Jag är helt beroende utav den och har gått och småätit på den hela helgen. Även syskonen och deras familjer höll med om att denna underbara skapelse hade en beroendeframkallande effekt. Fantastiskt! =)
Körde dock på rosvatten (då det var det butiken hade att erbjuda), vilket verkade fungera galant det också.
Tack för inspiration, ett tydligt och enkelt recept!

Kamilla Dulaimi
Kamilla Dulaimi
1 år sedan

Hur förvarar man bäst baklava? Och hur långt innan kan den göras utan att tappa frasighet? Vill bjuda den på iftar men måste planera matlogistiken med tiden😅

Hanife
Hanife
1 år sedan

Hej ,
Vart kan man köpa en sådant långpanna ?

Mariam
Mariam
11 månader sedan

Hej! Jag tänkte baka baklawa enligt ditt recept nu på fredag inför eid, hur ska jag bevara den så att den håller på bästa sätt? 🙂

Mariam
Mariam
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Tack så mycket, hoppas ni får en fin eid inshallah 🌷

Shadja
Shadja
11 månader sedan

Jag bytte ut nötter mot pumpafrön då min son är nötallergiker och baklavan smakar alldeles gudomligt😃😋!
Tusen tack för ett supergott recept🙏!

Amanda
Amanda
10 månader sedan

Ser så gott ut , jag ska testa detta till helgen 😍 hur länge håller den sig ätbar i kylskåpet ?

Olivia Känngård
Olivia Känngård
8 månader sedan

Hej! Är fundersam på sockermängden, är det 4 dl man ska ha i sockerlagen eller är det inräknat det du strör på nötterna i mellanlagret? Kram

Hej
Hej
6 månader sedan

Kan man använda rosvatten istället för apelsinblomvatten eller blir det inte samma sak?

Madde
Madde
4 månader sedan

Hej Camilla!
Vilka roliga och intressanta recept du har!
Ska baka lite till farsdag på söndag, han har börjat älska cheesecake, så han fick välja fritt bland dina cheesecake recept så han valde Oreo cheesecaken 😊 och eftersom han är från Irak så letade jag recept på baklava och som alltid hamnar jag på din sida, så det blir bakat från recept av Camilla Hamid ×2. Tack för roliga recept, du är bäst 💜👌keep going 💜!

Nenad
2 månader sedan

Hej jag undra vilken är den lätta balka att göra

61
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x