Bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel

saltedcaramelcheesecake2.jpg

Bakad cheesecake må ta lite extra tid men krämigheten är helt klart värd att vänta på. Den här gången blev det en bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel. En riktig fröjd för smaklökarna där sött, syrligt och salt möts i en och samma tugga.

bakadcheesecakevanilj.jpg

Till detta recept använde jag en springform med diameter på 23 cm vilket ger 10-12 generösa bitar av den här drömmiga cheesecaken. Som alltid smakar baked cheesecake godast dagen efter – mums!

bakadcheesecake_stegförsteg.jpgIngredienser (botten):

15 digestivekex

en nypa salt

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Fodra din sprinform med bakplåtspapper.
  3. Mixa kexen tillsammans med salt till fina smulor.
  4. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  5. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.

 

Ingredienser (fyllning):

600 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Gör såhär:

  1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  2. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  4. Till sist vispar du ner äggulan och ägget en i taget.
  5. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
  6. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ytterligare nån timme på eftervärme.

 

Ingredienser (kolasås):

1 dl farinsocker

1,25 dl vispgrädde

1 nypa salt

vispad grädde och chokladströssel till dekoration

 

Gör såhär:

  1. Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  2. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i kylskåpet innan du häller den över din cheesecake och sprider ut den jämnt. Dekorera med vispad grädde och chokladströssel!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mariam
mariam
2 år sedan

vad kan man byta ut istället för vetemjöl!

Emma🥰
Emma🥰
2 år sedan

Ska laga denhär idag men ska äta den imorgon, ska man förvara den i kylskåpet över natten, tacksam för svar, ps! BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR DINA RECEPT, DINA BÖCKER & PODDEN MED DU OCH EMMA, DU ÄR EN SÅ FIN PERSON🥰😍❣️

Emma🥰
Emma🥰
2 år sedan

Ska laga den här idag men ska äta imorgon, ska jag ha den i kylskåpet eller❣️? Ps, BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR jag alla dina recept, din bok o podden med du och Emma, du är en så fin person😍🥰❣️

Emma🥰
Emma🥰
Svara på  Emma🥰
2 år sedan

Oj skev en gång till imistag😅❣️

Annie
Annie
2 år sedan

Hej Camilla!

Jag undra hur jag förvara cheesecaken om jag inte tänker äta den direkt när den är färdig? 🧁

Nadin
Nadin
2 år sedan

Till hur många personer var denna till?

Alex
1 år sedan

Varför kan man inte göra denna No-bake? Måste man ha den i ugnen?

Emmy
Emmy
1 år sedan

Gör ett skolprojekt och blir så suktad varje gång jag ser bilderna

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x