Bakad cheesecake må ta lite extra tid men krämigheten är helt klart värd att vänta på. Den här gången blev det en bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel. En riktig fröjd för smaklökarna där sött, syrligt och salt möts i en och samma tugga.
Till detta recept använde jag en springform med diameter på 23 cm vilket ger 10-12 generösa bitar av den här drömmiga cheesecaken. Som alltid smakar baked cheesecake godast dagen efter – mums!
Ingredienser (botten):
15 digestivekex
en nypa salt
100 g smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Fodra din sprinform med bakplåtspapper.
- Mixa kexen tillsammans med salt till fina smulor.
- Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
- Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula
Gör såhär:
- Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
- Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
- Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
- Till sist vispar du ner äggulan och ägget en i taget.
- Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
- Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ytterligare nån timme på eftervärme.
Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
1 nypa salt
vispad grädde och chokladströssel till dekoration
Gör såhär:
- Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
- Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i kylskåpet innan du häller den över din cheesecake och sprider ut den jämnt. Dekorera med vispad grädde och chokladströssel!
vad kan man byta ut istället för vetemjöl!
Du kan skippa det 🙂
Ska laga denhär idag men ska äta den imorgon, ska man förvara den i kylskåpet över natten, tacksam för svar, ps! BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR DINA RECEPT, DINA BÖCKER & PODDEN MED DU OCH EMMA, DU ÄR EN SÅ FIN PERSON🥰😍❣️
Ska laga den här idag men ska äta imorgon, ska jag ha den i kylskåpet eller❣️? Ps, BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR jag alla dina recept, din bok o podden med du och Emma, du är en så fin person😍🥰❣️
Oj skev en gång till imistag😅❣️
Hej Camilla!
Jag undra hur jag förvara cheesecaken om jag inte tänker äta den direkt när den är färdig? 🧁
Till hur många personer var denna till?
10-12 generösa bitar blir det 🥰
Varför kan man inte göra denna No-bake? Måste man ha den i ugnen?
Gör ett skolprojekt och blir så suktad varje gång jag ser bilderna
🤩❤️ Lycka till med projektet!