Äppelmunkar

Världens godaste äppelmunkar! Frasig utsida, fluffig insida med en drömgod äppelmosgömma i mitten.
Inlägget innehåller annonslänkar.

Jag älskar när NI önskar recept! Det är faktiskt en av mina största inspirationskällor: era önskemål. Ett recept som många efterfrågat nu under äppelsäsongen är äppelmunkar, alltså munkar fyllda med äppelmos. Så här har ni dem!

Doppade i socker med en frasig utsida, fluffig insida och underbar äppelmos i mitten. Dessa äppelmunkar är något alldeles extra!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelmunkar

Äppelmunkar

Portioner: 50

Ingredienser

Deg:
5 dl rumsvarm mjölk
50 g rumsvarm jäst
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Garnering:
2 dl strösocker

Fyllning:
4 dl äppelmos
ca 1-2 liter neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja) att fritera i

Tips!

  • Gör dina äppelmunkar veganska genom att byta ut mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

Deg:
5 dl rumsvarm mjölk
50 g rumsvarm jäst
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Garnering:
2 dl strösocker

Fyllning:
4 dl äppelmos
ca 1-2 liter neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja) att fritera i

TIPS!

  • Gör dina äppelmunkar veganska genom att byta ut mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner rumsvarmt smör delat i mindre bitar, strösocker, kardemumma, vaniljsocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Tillsätt saltet och lite mjöl till. Fortsätt sedan att knåda degen i minst 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand.
  4. Ha inte i för mycket mjöl på en gång för då kommer du att få en stum och torr deg. Även om en deg i början kan vara kladdig så hjälper det oftast att bara fortsätta knåda degen så går den sakta men säkert ihop av sig självt. Degen är redo att bakas ut när den släpper från degbunkens kanter.
  5. Låt degen vila i 10 minuter. Under tiden kan du klä plåtar med bakplåtspapper. Dessa äppelmunkar ska inte gräddas i ugnen men behöver jäsa innan de friteras och för mig är det smidigast att låta dem göra det på bakplåtar.
  6. Dela degen i två delar och kavlar ut en del i taget till en 1 cm tjock rektangel. Stansa ut rundlar med hjälp av öppningen på ett glas eller en cirkulär utstansare med en öppning som har diameter på ca 5 cm. Du kan göra dina munkar både större eller mindre än mina men den storleken gäller om du vill få ut ca 50 stycken.
  7. Fördela de utstansade munkarna på plåtarna och täck med bakdukar. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills dess att degen studsar tillbaka när du försiktigt trycker på degen med ett finger.
  8. Häll upp oljan i en rymlig kastrull, stick ner en termometer (kan köpas HÄR!) och låt oljan värmas upp till 175-180 grader innan du har i några munkar åt gången och låter dem friteras 1-2 minuter på varje sida eller tills dess att de fått en fin gyllenbrun färg. Låt termometerstickan ligga i oljan hela tiden så att du har koll på temperaturen. Du kommer att behöva höja och sänka temperaturen på spisen då och då så att den hela tiden håller sig mellan 175-180 grader.
  9. Plocka upp munkarna med en hålslev och lägg på hushållspapper för att överflödig olja ska rinna av. Rulla dem sedan i strösocker och låt svalna innan du fyller dem med äppelmos med hjälp av en liten rund tyll (jag använde DENNA) och en spritspåse. Se till att du sticker in tyllen ordentligt i munken innan du trycker på spritspåsen och fyller den med äppelmos.
  10. Servera direkt och NJUT! Förvaras i påsar eller lufttät burk i rumstemperatur och håller sig i upp till 4 dagar.
Steg för steg

Video
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner rumsvarmt smör delat i mindre bitar, strösocker, kardemumma, vaniljsocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Tillsätt saltet och lite mjöl till. Fortsätt sedan att knåda degen i minst 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand.
  4. Ha inte i för mycket mjöl på en gång för då kommer du att få en stum och torr deg. Även om en deg i början kan vara kladdig så hjälper det oftast att bara fortsätta knåda degen så går den sakta men säkert ihop av sig självt. Degen är redo att bakas ut när den släpper från degbunkens kanter.
  5. Låt degen vila i 10 minuter. Under tiden kan du klä plåtar med bakplåtspapper. Dessa äppelmunkar ska inte gräddas i ugnen men behöver jäsa innan de friteras och för mig är det smidigast att låta dem göra det på bakplåtar.
  6. Dela degen i två delar och kavlar ut en del i taget till en 1 cm tjock rektangel. Stansa ut rundlar med hjälp av öppningen på ett glas eller en cirkulär utstansare med en öppning som har diameter på ca 5 cm. Du kan göra dina munkar både större eller mindre än mina men den storleken gäller om du vill få ut ca 50 stycken.
  7. Fördela de utstansade munkarna på plåtarna och täck med bakdukar. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills dess att degen studsar tillbaka när du försiktigt trycker på degen med ett finger.
  8. Häll upp oljan i en rymlig kastrull, stick ner en termometer (kan köpas HÄR!) och låt oljan värmas upp till 175-180 grader innan du har i några munkar åt gången och låter dem friteras 1-2 minuter på varje sida eller tills dess att de fått en fin gyllenbrun färg. Låt termometerstickan ligga i oljan hela tiden så att du har koll på temperaturen. Du kommer att behöva höja och sänka temperaturen på spisen då och då så att den hela tiden håller sig mellan 175-180 grader.
  9. Plocka upp munkarna med en hålslev och lägg på hushållspapper för att överflödig olja ska rinna av. Rulla dem sedan i strösocker och låt svalna innan du fyller dem med äppelmos med hjälp av en liten rund tyll (jag använde DENNA) och en spritspåse. Se till att du sticker in tyllen ordentligt i munken innan du trycker på spritspåsen och fyller den med äppelmos.
  10. Servera direkt och NJUT! Förvaras i påsar eller lufttät burk i rumstemperatur och håller sig i upp till 4 dagar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Felicia Persson
Felicia Persson
4 years ago

Om man inte har någon äppelmos hemma, kan man blanda ihop äpple med något, eller måste det vara äpplemos

Stella
Stella
4 years ago

Kan man jäsa munkarna i kylen över natten?

Yasmeen
Yasmeen
4 years ago

Hej!
Har du några recept med päron?

Madde
Madde
4 years ago

Kan man frysa munkarna om man struntar i att doppa dom i socker

Lisa
Lisa
4 years ago

Kan man göra detta recept glutenfritt?

Erika
Erika
3 years ago

Fantastiskt goda! Bakade med Cream Manitoba mjöl samt vetemjölspecial

Linnea
Linnea
3 years ago

Slänger du degen som blir över när du stansat?

Tips!

  • Gör dina äppelmunkar veganska genom att byta ut mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?