Igår kväll fick jag idén till en riktigt god och saftig kaka. Äppelkaka i långpanna med cream cheese frosting och kolasås. Konceptet är det samma som morotskaka. Jag har helt enkelt bara bytt ut morötterna i mitt grundrecept för morotskaka till äpplen. Resultatet blev en riktig succé med en galet saftig kaka och en härligt len frosting med kolasås på toppen.
Receptet ger 24 bitar om den bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm.
Ingredienser (saftig äppelkaka i långpanna):
3 dl socker
3 stora ägg
3 medelstora äpplen
1,5 dl brunt rörsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)
1,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl matolja
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
- I en separat skål: blanda rivna äpplen (utan skal) och rörsocker. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
- I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
- Täck din form/långpanna med bakplåtspapper.
- Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
Ingredienser (frosting):
150 g rumsvarmt smör
300 g philadelphiaost
1 dl florsocker
kolasås till garnering
Gör såhär:
- Vispa upp smöret ordentligt tills det blir fluffigt.
- Skeda ner osten och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i frostingen tills den är helt klumpfri.
- Bred glasyren över kakan och dekorera med kolasås.
Gjorde denna fast efter receptet i boken. Luktar och smakar mest matolja. Vad gjorde jag för fel. Hade iallafall inte för mycket olja men kanske fel. (Hade den som heter matolja men kanske finns med olika innehåll?) Synd på en massa ingredienser får testa utan olja nästa gång.
Testa en annan olja nästa gång ☺️ Matolja ska inte ha en så stark smak eller doft men om du upplever det så kan du testa solrosolja eller annan neutral olja.
Hej! Hur länge håller denna kakan sig fräsch i kylskåpet?
Mvh
Linn
Hejhej! Minst 4 dagar 🙂
Kan jag ha farinsocker istället för rörsocker?🤗
Hejhej, det funkar! ☺️