Äppelbullar

Nu när äpplen är i säsong vill jag baka allt med äpple! Det är så gott och passar perfekt i olika bakverk. Ett säkert kort är att göra äppelbullar. Jag älskar att göra mina vanliga, supersaftiga kanelbullar och fylla dem med äppelmos. Antingen hemmagjord eller så köper jag en riktigt bra i affären.

Förutom det här receptet så vill jag tipsa om att läsa det här inlägget där jag ger alla tips och råd jag har om att få till den ultimata kanelbullen eller så kan du lyssna på bakpoddens avsnitt om just Bullar där vi svarar på alla möjliga bullfrågor inskickat av er.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelbullar

Äppelbullar

Portioner: 25

Ingredienser

Ingredienser (kanelfyllning)
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
5 tsk kanel

Ingredienser (äppelfyllning):
ca 3-4 dl ekologisk äppelmos av hög kvalitet

Ingredienser (vetedeg):
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör äppelbullarna glutenfria genom att följa detta recept.

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

Ingredienser (kanelfyllning)
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
5 tsk kanel

Ingredienser (äppelfyllning):
ca 3-4 dl ekologisk äppelmos av hög kvalitet

Ingredienser (vetedeg):
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör äppelbullarna glutenfria genom att följa detta recept.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
  7. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  11. Fyll en spritspåse med äppelmoset och spritsa ner generöst med äppelmos i mitten på varje bulle. Garnera med pärlsocker.
  12. Grädda sedan äppelbullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  13. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
  7. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  11. Fyll en spritspåse med äppelmoset och spritsa ner generöst med äppelmos i mitten på varje bulle. Garnera med pärlsocker.
  12. Grädda sedan äppelbullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  13. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agnes Kelemen
Agnes Kelemen
4 years ago

Hej, i gör så här nr 3 blandar man kanel i själva degen ??

Huda
Huda
4 years ago

Hej!
Ska degen inte jäsa?

Sofie
Sofie
4 years ago

Fick ut 23 bullar. Som blev gigantiska. Och aldrig klara. Som har varit inne i över 20 min men fortfarande inte klara 🙁

Boel
Boel
4 years ago

Kan man frysa dessa innan bakning för att kunna grädda en annan dag?

Hanna
Hanna
4 years ago

Hej,
Ser så smarrigt ut. Men förstår inte vad äppelmosen kommer in? Blandar du den med kanelfyllningen? Eller menar du att man ska välja mellan kanel eller äppelfyllning?

Ljiljana Milojevic
Ljiljana Milojevic
4 years ago

Har gjort dina bullar, dom är dom bästa jag har smakat.

Tips!

  • Gör äppelbullarna glutenfria genom att följa detta recept.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?