Alexander Abdallahs sfouf med cream cheese frosting & myntasocker

Alexander Abdallahs favoritsmaker i en och samma kaka i form av en libanesisk sfouf med cream cheese frosting med myntasocker.

Jag har blivit med talkshow! I våras fick jag idén att bjuda in människor jag är nyfiken på att lära känna bättre genom deras favoritsmaker. De senaste veckorna har jag fått äran att baka och samtala med inspirerande gäster och resultatet blev Tre Smaker! I 6 veckor framöver kommer jag att släppa ett avsnitt varje torsdag kl.17:00 på min youtube-kanal. Först ut har vi skådespelaren, manusförfattaren och regissören Alexander Abdallah som valde smakerna sfouf, mynta och ost.

Sfouf är en libanesisk mannagrynskaka med gurkmeja som är fantastiskt saftig och smakrik. För att kombinera den kakan med Alexanders andra två smaker så valde jag att toppa kakan med en cream cheese frosting och ett myntasocker.

Jag ska inte ljuga, att experimentera med en så uppskattad och helig kaka i Alexander Abdallahs familj var lite läskigt. Men det känns som att kakan ändå fick godkänt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

sfouf

Alexander Abdallahs sfouf med cream cheese frosting & myntasocker

Portioner: 12

Ingredienser

Myntasocker:
40 stora myntablad
2 dl strösocker

Sfouf:
5 dl mjölk
500 g mannagryn
2,5 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
2 msk gurkmeja
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk bakpulver
2,5 dl rapsolja
1,5 dl skalade mandlar

Cream cheese frosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Myntasocker:
40 stora myntablad
2 dl strösocker

Sfouf:
5 dl mjölk
500 g mannagryn
2,5 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
2 msk gurkmeja
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk bakpulver
2,5 dl rapsolja
1,5 dl skalade mandlar

Cream cheese frosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 12 bitar

  1. Sfouf: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Värm mjölken till 42 grader i en kastrull på medelvärme.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser till sfoufen förutom bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt olja till blandningen med de torra ingredienserna och rör om tills blandningen sugit åt sig oljan ordentligt.
  5. Ha sedan ner mjölk och vänd ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Plasta in bunken och låt smeten svälla i rumstemperatur i minst 1h.
  7. Blanda ner bakpulvret i smeten precis innan du häller upp smeten i formen.
  8. Garnera kakan med sötmandlar och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Låt din sfouf svalna helt och hållet innan du går på med frostingen.
  10. Cream cheese frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  11. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  12. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  13. Toppa din kaka med frostingen och garnera med myntasocker. Servera direkt och njut eller förvara din kaka i kylskåpet.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 12 bitar

  1. Sfouf: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Värm mjölken till 42 grader i en kastrull på medelvärme.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser till sfoufen förutom bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt olja till blandningen med de torra ingredienserna och rör om tills blandningen sugit åt sig oljan ordentligt.
  5. Ha sedan ner mjölk och vänd ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Plasta in bunken och låt smeten svälla i rumstemperatur i minst 1h.
  7. Blanda ner bakpulvret i smeten precis innan du häller upp smeten i formen.
  8. Garnera kakan med sötmandlar och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Låt din sfouf svalna helt och hållet innan du går på med frostingen.
  10. Cream cheese frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  11. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  12. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  13. Toppa din kaka med frostingen och garnera med myntasocker. Servera direkt och njut eller förvara din kaka i kylskåpet.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?