Alexander Abdallahs sfouf med cream cheese frosting & myntasocker

4 röster
sfouf
Alexander Abdallahs favoritsmaker i en och samma kaka i form av en libanesisk sfouf med cream cheese frosting med myntasocker.

Jag har blivit med talkshow! I våras fick jag idén att bjuda in människor jag är nyfiken på att lära känna bättre genom deras favoritsmaker. De senaste veckorna har jag fått äran att baka och samtala med inspirerande gäster och resultatet blev Tre Smaker! I 6 veckor framöver kommer jag att släppa ett avsnitt varje torsdag kl.17:00 på min youtube-kanal. Först ut har vi skådespelaren, manusförfattaren och regissören Alexander Abdallah som valde smakerna sfouf, mynta och ost.

Sfouf är en libanesisk mannagrynskaka med gurkmeja som är fantastiskt saftig och smakrik. För att kombinera den kakan med Alexanders andra två smaker så valde jag att toppa kakan med en cream cheese frosting och ett myntasocker.

Jag ska inte ljuga, att experimentera med en så uppskattad och helig kaka i Alexander Abdallahs familj var lite läskigt. Men det känns som att kakan ändå fick godkänt.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 12 bitar av Alexander Abdallahs sfouf med cream cheese frosting och myntasocker.

Myntasocker:

40 stora myntablad

2 dl strösocker

Sfouf:

5 dl mjölk

500 g mannagryn

2,5 dl vetemjöl

3,5 dl strösocker

2 msk gurkmeja

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 msk bakpulver

2,5 dl rapsolja

1,5 dl skalade mandlar

Cream cheese frosting:

150 g smält smör

300 g färskost

4,5 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sfouf: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Värm mjölken till 42 grader i en kastrull på medelvärme.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser till sfoufen förutom bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt olja till blandningen med de torra ingredienserna och rör om tills blandningen sugit åt sig oljan ordentligt.
  5. Ha sedan ner mjölk och vänd ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Plasta in bunken och låt smeten svälla i rumstemperatur i minst 1h.
  7. Blanda ner bakpulvret i smeten precis innan du häller upp smeten i formen.
  8. Garnera kakan med sötmandlar och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Låt din sfouf svalna helt och hållet innan du går på med frostingen.
  10. Cream cheese frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  11. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  12. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  13. Toppa din kaka med frostingen och garnera med myntasocker. Servera direkt och njut eller förvara din kaka i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x