Saftiga kardemummabullar med chokladfyllning

Ni kan ju bara gissa hur glad jag blir när min 4-åriga dotter utbrister: “Mamma, jag vill baka bullar med choklad på!”. Tjejen ville alltså inte bara baka bullar, hon ville baka bullar med choklad. Ett helt nytt recept växte fram och jag blev hur stolt som helst!
Som vanligt när hon är med i köket så försöker jag att inte få panik över spillda ingredienser, kladd eller att det blir lite för mycket eller för lite av något. Det är ju trots allt hon som vill baka och jag ska ju finnas med i bakningen för hennes skull. Det är helt klart en utmaning att ställa om från mitt nogranna jag i bakningen till en lite mer tillåtande och spontan person. Hon klarade sig såklart hur bra som helst och var överlycklig över att få lägga i alla ingredienser i hushållsassistenten, rulla bullar, trycka i en ordentlig chokladbit i varje bulle, pensla helt själv.
Även om dessa bullar är barnsligt goda så funkar det såklart utmärkt att äta dem utan barn i hushållet. Nu gillar min dotter mörk choklad men gör dina fikagäster inte det funkar det såklart att byta ut mörk choklad mot mjölkchoklad eller varför inte vit choklad? Receptet räcker hursomhelst till ca 20 stycken bullar. Innan du börjar baka tycker jag att du ska ta en titt på mina 12 stensäkra tips på hur du får till de perfekta hembakta bullarna.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftiga kardemummabullar med chokladfyllning

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
20 stycken rutor mörk choklad av valfri sort och märke (ju större och tjockare chokladrutor desto bättre, jag använde marabous mörka choklad)

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
blandning av strösocker och malen kanel som garnering eller pärlsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
20 stycken rutor mörk choklad av valfri sort och märke (ju större och tjockare chokladrutor desto bättre, jag använde marabous mörka choklad)

Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
blandning av strösocker och malen kanel som garnering eller pärlsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom chokladrutorna till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och knyter som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck in en ruta choklad i mitten på varje bulle och täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 190 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med t.ex en blandning av strösocker och kanel eller klassikern pärlsocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom chokladrutorna till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och knyter som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck in en ruta choklad i mitten på varje bulle och täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 190 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med t.ex en blandning av strösocker och kanel eller klassikern pärlsocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Joanna-Livet med psykisk ohälsa
7 years ago

Gud va gott det såg ut

Fröken Fräken
7 years ago

Älskar dina recept och dina vackra bilder! Du är så otroligt begåvad <3
Agnes, FrökenFräken.se

Josefine
7 years ago

Älskar verkligen din blogg och alla recept, speciellt för att det är så mycket nya saker för mig, inte bara de gamla vanliga recepten!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?