Krämbullar med kolaäpplen

Fotograf: Ulrika Pousette

Finns det något härligare än nygräddade bullar fyllda med kräm? 😍 Mina krämbullar med kolaäpplen är mjuka och saftiga vetebullar som fylls med len vaniljkräm, och en härlig kompott med smak av kolaäpplen och toppat med ett knaprigt täcke av digestivekex. Den perfekta kombinationen av höstiga äpplen, söt kola och fluffig bulle. Ett bakverk som får både stora och små att le vid första tuggan!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Krämbullar med kolaäpplen

Portioner: 20 st

Ingredienser

Bullarna
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör, rumsvarmt
2 dl vit sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
16,5 dl vetemjöl
1 tsk salt

Äppelkompott
4 små äpplen
0,5 dl strösocker
0,25 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor (stora, strl L)
0,25 dl majsstärkelse (≈ 1 msk + 2 tsk)
25 g mjukt smör

Krämgrädde
4 dl vispgrädde
2,5 dl vaniljkräm, av satsen ovan.

Toppa med
Smält smör och strösocker, att pensla och doppa bullarna i
Smulat digestivekex

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra bullarna genom att smula upp jästen och lös upp den i mjölk i din bakmaskin.
  2. Ha sedan ner rumstempererat smör, vit sirap, vaniljsocker, malen kardemumma, vetemjöl och salt. Arbeta ihop det här till en kladdig deg.
  3. Degen är färdigknådad när du kan göra ett glutenfönster, utan att degen går sönder. Låt degen vila täckt i 10 minuter innan det är dags att forma den till bullar.
  4. Forma 20 stycken lika stora bullar och ställ dem på bakplåtar med bakplåtspapper. Plasta in plåtarna och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar innan det är dags att grädda dem.
  5. När det är ca 15 minuter kvar av jäsningen, kan du sätta ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Grädda sedan bullarna i ca 15 minuter.
  6. När bullarna har svalnat penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker och ställer åt sidan.
  7. Under tiden bullarna jäser, kan du förbereda vaniljkrämen till krämgrädden samt äppelkompotten.
  8. Vaniljkrämen gör du genom att skrapa ur en vaniljstång och ha ner både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt detta koka upp och ta bort kastrullen från plattan.
  9. Vispa upp strösocker, äggulor och majsstärkelse till en jämn smet för hand med en visp. Ha sedan ner detta i den svala vaniljmjölken och fortsätt vispa.
  10. Ställ tillbaka kastrullen med vaniljkrämen på plattan och värm försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  11. Så snart krämen börjat tjockna, tar du bort kastrullen från plattan.
  12. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en skål och ställ i kylskåpet för att kallna. Rör om med jämna mellanrum för att undvika att ett skinn bildas på toppen!
  13. Äppelkompotten gör du genom att skala och hacka äpplena i mindre bitar.
  14. Ha ner äppelbitarna i en kastrull tillsammans med strösocker, farinsocker, malen kanel, malen kardemumma och vaniljsocker.
  15. Koka upp äppelkompotten under omrörning, bara tills sockerkristallerna har smält. Ställ åt sidan för att svalna innan du fyller upp kompotten i en spritspåse.
  16. För att göra krämgrädden, vispar du vispgrädde till mjuka toppar på låg hastighet med en elvisp.
  17. Vänd sedan försiktigt ner 2,5 dl av vaniljkrämen som nu svalnat, med hjälp utav en slickepott. Fyll sedan detta i en spritspåse.
  18. Skär ett snitt i varje bulles mitt och fyll sedan bullarna med äppelkompott, följt av krämgrädde. Se videon här för att se hur man gör!
  19. Dekorera toppen genom att spritsa ut en liten boll med krämgrädde på toppen och gör en liten grop i den med hjälp utav en tesked. Fyll gropen med lite äppelkompott och toppa sedan med smulad digestivekex. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?