Helans efterrätt – sockerkaka med mascarponekräm & marinerade jordgubbar

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Helans efterrätt – sockerkaka med mascarponekräm & marinerade jordgubbar

Ingredienser

Sockerkaka
150 g smör
1,5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
2 krm salt

Mascarponekräm
2 dl grädde
100 g mascarpone
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Marinerade jordgubbar
250 g jordgubbar
En liten näve mynta
Flädersaft efter smak
Riven limeskal

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Sockerkaka
150 g smör
1,5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
2 krm salt

Mascarponekräm
2 dl grädde
100 g mascarpone
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Marinerade jordgubbar
250 g jordgubbar
En liten näve mynta
Flädersaft efter smak
Riven limeskal

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din kakform generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Vispa samman grädde, mascarpone, florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa så att den är lättvispad.
  7. Skär jordgubbarna i bitar och lägg i en skål. Finhacka mynta, häll i flädersaft efter smak och riv på lime.
  8. Skär upp sockerkakan i skivor och stek dem i rikligt med smör i en stekpanna. Portionera upp sockerkakan i en serveringsskålar, på med en klick mascarponekräm och toppa med marinerade jordgubbarna.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din kakform generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Vispa samman grädde, mascarpone, florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa så att den är lättvispad.
  7. Skär jordgubbarna i bitar och lägg i en skål. Finhacka mynta, häll i flädersaft efter smak och riv på lime.
  8. Skär upp sockerkakan i skivor och stek dem i rikligt med smör i en stekpanna. Portionera upp sockerkakan i en serveringsskålar, på med en klick mascarponekräm och toppa med marinerade jordgubbarna.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?