Havrekakor med tranbär & vit choklad

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Havrekakor med tranbär & vit choklad

Portioner: 30

Ingredienser

300 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
50 g sötmandel
70 g torkade tranbär
200 g vit choklad (grovhackad eller chokladknappar)
ytterligare choklad + flingsalt att dekorera kakorna med

Tips!

  • Byt ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt
  • Byt ut samma mängd havregryn mot rent havre/glutenfria havregryn för glutenfritt
  • Byt ut samma mängd vetemjöl mot Leilas glutenfria mjölmix eller 3,5 dl finax glutenfri mjölmix för glutenfritt
  • Byt ut chokladen mot samma mängd vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

300 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
50 g sötmandel
70 g torkade tranbär
200 g vit choklad (grovhackad eller chokladknappar)
ytterligare choklad + flingsalt att dekorera kakorna med

TIPS!

  • Byt ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt
  • Byt ut samma mängd havregryn mot rent havre/glutenfria havregryn för glutenfritt
  • Byt ut samma mängd vetemjöl mot Leilas glutenfria mjölmix eller 3,5 dl finax glutenfri mjölmix för glutenfritt
  • Byt ut chokladen mot samma mängd vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker krämigt i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom chokladen, tranbären och mandlarna och arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Tillsätt choklad, tranbär, mandlar och arbeta ihop ytterligare bara precis tills det fördelat sig jämnt i degen.
  5. Dela degen i 30 bitar (ca 40 g per bit) och rulla till bollar eller skopa upp med en glasskopa. Ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna då de flyter ut i ugnen.
  6. Tryck till varje boll lite lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg på kanterna. De ska dock fortfarande vara mjuka i mitten när de precis kommit ut ur ugnen.
  8. Ibland kan några kakor flyta ut ojämnt men du kan fixa till formen med hjälp av en sked, öppningen på ett runt glas eller liknande medan kakorna fortfarande är varma. Medan kakorna fortfarande är varma kan du också passa på att garnera med fler chokladbitar och flingsalt.
  9. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar eller förvarar i lufttät burk i skafferiet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker krämigt i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom chokladen, tranbären och mandlarna och arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Tillsätt choklad, tranbär, mandlar och arbeta ihop ytterligare bara precis tills det fördelat sig jämnt i degen.
  5. Dela degen i 30 bitar (ca 40 g per bit) och rulla till bollar eller skopa upp med en glasskopa. Ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna då de flyter ut i ugnen.
  6. Tryck till varje boll lite lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg på kanterna. De ska dock fortfarande vara mjuka i mitten när de precis kommit ut ur ugnen.
  8. Ibland kan några kakor flyta ut ojämnt men du kan fixa till formen med hjälp av en sked, öppningen på ett runt glas eller liknande medan kakorna fortfarande är varma. Medan kakorna fortfarande är varma kan du också passa på att garnera med fler chokladbitar och flingsalt.
  9. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar eller förvarar i lufttät burk i skafferiet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

  • Byt ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt
  • Byt ut samma mängd havregryn mot rent havre/glutenfria havregryn för glutenfritt
  • Byt ut samma mängd vetemjöl mot Leilas glutenfria mjölmix eller 3,5 dl finax glutenfri mjölmix för glutenfritt
  • Byt ut chokladen mot samma mängd vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?