Blåbärsmazarin med mandeltosca i långpanna

Fotograf: Ulrika Pousette

Saftig blåbärsmazarin med knäckig mandeltosca som bakas i långpanna och som smälter i munnen.

Receptet innehåller reklam för min långpanna

Nu börjar blåbären kika fram i skogen – min favorittid på året! Egenplockade blåbär är inte bara goda som de är och härliga att baka med, det är även en väldigt rolig aktivitet att göra med barnen. Mina barn äter aldrig blåbär när vi köper dem i affären, då är de helt ointresserade men när vi är ute och plockar så äter dem massor.

Årets första blåbärsbak med egenplockade blåbär är denna drömgoda kaka. En saftig blåbärsmazarin, med lite citronzest för fräschör och syra, som toppas med en knäckig mandeltosca. Den här kakan bokstavligt talat SMÄLTER i munnen. Jag får inte nog. Ni måste prova den!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Blåbärsmazarin med mandeltosca i långpanna

Portioner: 32

Ingredienser

Blåbärsmazarin:
300 g mandelmassa
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron
250 g färska blåbär

Mandeltosca:
250 g flagad mandel
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix i kakan och vetemjölet i toscan mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan utan nötter genom att byta ut flagad mandel mot riven kokos.
  • Blåbärsmazarinen funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Portioner: 32st

Ingredienser

Blåbärsmazarin:
300 g mandelmassa
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron
250 g färska blåbär

Mandeltosca:
250 g flagad mandel
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix i kakan och vetemjölet i toscan mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan utan nötter genom att byta ut flagad mandel mot riven kokos.
  • Blåbärsmazarinen funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar.

  1. Blåbärsmazarin: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan förutom färska blåbär och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
  3. Häll upp smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager. Tryck ner hälften av blåbären i smeten och låt resten ligga ovanpå.
  4. Grädda blåbärsmazarinen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den börjat få lite yta. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Mandeltosca: Ha ner alla ingredienser till toscan förutom flagad mandel i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  6. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mandeln och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär upp den i bitar och serverar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar.

  1. Blåbärsmazarin: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan förutom färska blåbär och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
  3. Häll upp smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager. Tryck ner hälften av blåbären i smeten och låt resten ligga ovanpå.
  4. Grädda blåbärsmazarinen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den börjat få lite yta. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Mandeltosca: Ha ner alla ingredienser till toscan förutom flagad mandel i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  6. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mandeln och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär upp den i bitar och serverar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
Camilla
2 years ago

Gör denna fina kakan nu, men ska det verkligen vara 250 g mandelspån??

Helena
Helena
2 years ago

Stämmer det att det inte ska vara något bakpulver?

Mia
Mia
2 years ago

Nu står kakan i ugnen och det doftar ljuvligt😌
Jag hade inte så mycket mandel så jag tog hasselnötter, valnötter o mandel, tror nog att det funkar också 😋

Annie
Annie
2 years ago

Funkar det med frysta blåbär eller blir det för blött tror du? Det ser fantastiskt gott ut! 😊

Annie
Annie
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tusen tack för ditt svar Camilla! ❤️

Helene Nilsson
Helene Nilsson
2 years ago

Hej, stämmer verkligen mängden mandelspån i toscasmeten?

Helene Nilsson
Helene Nilsson
Svara till  camillahamid
2 years ago

Jag fick bara i 200 g mandelspån och det blev ändå en väldigt fast smet och därmed svår att bre ut på kakan, är det någon annan ingrediens som inte stämmer då?

Seher
Seher
2 years ago

Går det bra att frysa in? Tänkte på toscan?

Julia
Julia
2 years ago

Hur ska konsistensen vara när man tar ut kakan från ugnen? Min blev väldigt lös efter ca 30 min i ugnen.

Lotta
Lotta
2 years ago

Fantastiskt god kaka! Hade för lite mandelspån så drygade ut med solrosfrön. Det blev bra. Jag brukar ta solrosfrön istället för mandel om jag ska göra toscasmet till mandelallergiker.

Sabina
Sabina
2 years ago

kan man ha frysta blåbär

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix i kakan och vetemjölet i toscan mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan utan nötter genom att byta ut flagad mandel mot riven kokos.
  • Blåbärsmazarinen funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?