Ett kalljäst grytbröd med krispig yta och fluffigt inkråm.
Häromveckan postade jag en reel på min instagram med brunch-hacks där jag bland annat tipsade om att göra kalljäst grytbröd. Ett bröd som inte behöver knådas och som jäser i kylskåpet över natten. Jag har tidigare gjort ett inlägg där jag förklarar nattjäsning och kalljäsning lite djupare som du hittar HÄR! Men i det stora hela så är det ett väldigt bra och enkelt sätt att få till ett bröd med mycket smak och den nybakta känslan på morgonen utan att behöva lägga så mycket fysiskt arbete på det. Allt som krävs är några få ingredienser, plats i kylen och lite planering.
Ett grytbröd är ett bröd som bakas i en gjutjärnsgryta. Brödet blir väldigt fint, blir får ett saftigt inkråm och får en knaprig yta. Förutom att bröd bakade i en gryta blir väldigt fina, så är bakningen i en gjutjärnsgryta också bra för själva gräddningen. När locket är på blir det fuktigt i grytan vilket gör att brödets yta blir mjuk och kan resa sig extra bra. Locket tas sedan bort en stund in på gräddningen för att brödet också ska få den fina ytan.
Det här grytbrödet är lika gott till frukosten eller brunchen som till en soppa.
Detta är ett grundrecept på grytbröd med endast vetemjöl men du kan variera mjölsorter med det du redan har hemma. Du kan också ha i annat för olika textur och smak såsom till exempel havregryn, nötter, frön och torkad frukt.
Kan man inte göra den utan gjutjärnsgryta? I något annat kanske?
Något annat som är av ett material som leder värme bra och har ett lock funkar 🥰 Vad det skulle kunna vara är svårt att säga men det behöver vara ett ugnsfast material.
Lergryta kanske?🤔🙂
Har du några tankar på mått om jag vill göra liknande men med lite rågmjöl i? Ex. byta ut 1dl. Vetemjöl mot ??dl. rågmjöl?
Kan man byta ut vetemjölet mot annat mjöl t ex grahamsmjöl eller ta 50/50?
Tack för alla bra recept 🙏🏻 Jag testade laga detta bröd från din senaste bok dvs med grahamsmjöl och rågmjöl men fick inte degen att jäsa alls (var i kylskåp 12h över natten), fick därför ett rätt platt och kompakt bröd. Fortfarande gott men kanske inte som det var tänkt. Har du tips på vad jag kan göra för att säkerställa att degen jäser?
Hade i saltet sist efter allt mjöl då jag läst att salt kan förstöra jäsningen och jag lagade halva mängden då min gryta bara rymmer 3l
Du ska ha degen i rumstemperatur inte i kylen
glutenfritt??? är det INTE med vetemjöl….kan man använda glutenfri ljus mjöl + havremjöl i samma mängd??
Hejhej, har tyvärr inte hunnit pröva detta ännu ☺️
Funkar det med glutenfritt mjöl?
Hejhej, har tyvärr inte prövat detta ännu ☺️
Kan man smörja grytan istället om man inte har bakplåtspapper?
Jag bakade detta ifrån din bok med rågmjöl och grahamsmjöl, det blev verkligen kasst.
Gjorde det två gånger för att jag trodde jag gräddade för lite, blev samma resultat, kompakt och kladdigt.
Vad blev fel?