Segfrasiga mini pavlovas med fluffig dumlegrädde, kolasås & jordnötter.
Är ni redo för lite efterrätter efter allt julbak? Jag har massor på lager, både som redan finns på bloggen och helt nya grejer som kommer upp nu i dagarna. Först ut har vi dessa drömmiga minipavlovas bestående av segfrasig maräng, dumlefluff, kolasås, hallon och salta jordnötter.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Dumlefluff: Klipp dumlekolorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Värm försiktigt på låg värme under konstant omrörning. Dumlekolorna ska ha smält helt och hållet i grädden.
Häll upp dumlesmeten i en bunke av glas eller metall. Plasta in och låt stå i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du vispar upp den.
Marängskålar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
Vispa upp dumlefluffet med elvisp på låg hastighet direkt när du tagit ut det ur kylen.
Fyll varje marängskål dumlefluff och garnera med kolasås, grovhackade jordnötter, färska hallon, dumlekolor skurna i tärningar och citronmeliss.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Dumlefluff: Klipp dumlekolorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Värm försiktigt på låg värme under konstant omrörning. Dumlekolorna ska ha smält helt och hållet i grädden.
Häll upp dumlesmeten i en bunke av glas eller metall. Plasta in och låt stå i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du vispar upp den.
Marängskålar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
Vispa upp dumlefluffet med elvisp på låg hastighet direkt när du tagit ut det ur kylen.
Fyll varje marängskål dumlefluff och garnera med kolasås, grovhackade jordnötter, färska hallon, dumlekolor skurna i tärningar och citronmeliss.
Dumlefluff: Klipp dumlekolorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Värm försiktigt på låg värme under konstant omrörning. Dumlekolorna ska ha smält helt och hållet i grädden.
Häll upp dumlesmeten i en bunke av glas eller metall. Plasta in och låt stå i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du vispar upp den.
Marängskålar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
Vispa upp dumlefluffet med elvisp på låg hastighet direkt när du tagit ut det ur kylen.
Fyll varje marängskål dumlefluff och garnera med kolasås, grovhackade jordnötter, färska hallon, dumlekolor skurna i tärningar och citronmeliss.
Har en plan att göra detta till dessert till nyår. 😍 Men vi ska åka en bit så min tanke är att förbereda allt innan och sen sätta ihop när det är dags. Men jag funderar på hur jag ska förvara marängerna?
Hejhej! Det finns lite olika saker man kan tänka på:
1. Använda en bunke av metall eller glas. Se till att de är riktigt rena och helt torra.
2. Skummet ska vara riktigt fast innan man har ner strösockret.
3. Fortsätt vispa efter det att du haft i det sista strösockret tills det blivit riktigt fast.
Kram!
Pernilla Hansson
2 years ago
Kan man byta ut jordnötter mot något annat salt pga allergi?
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Har du något recept på kolasåsen? 🙂
Hejhej! Du hittar receptet här: https://www.koket.se/kolasas-camilla-hamids-recept 🥰❤️
Hej. Kan man göra marängbotten 1dag innan det ska serveras? 🙂
Det går bra ❤️
Kan man förbereda marängen dagen innan?
Funkar utmärkt ❤️
Har en plan att göra detta till dessert till nyår. 😍 Men vi ska åka en bit så min tanke är att förbereda allt innan och sen sätta ihop när det är dags. Men jag funderar på hur jag ska förvara marängerna?
Hejhej, ursäkta sent svar. Man förvarar maräng bäst torrt, gärna i en lufttät burk! ❤️
Går det bra att förbereda marängen någon dag innan? Hur ska man i så fall bäst förvara dem?
Tack för alla supergoda recept!
Hejhej, man förvarar maräng bäst torrt, gärna i en lufttät burk! Tack själv 😍
Ser såå gott ut! Tänkte göra dessa till Nyår. Vad tror du man kan göra dagen innan?
Du kan förbereda både maräng och fluff dagen innan och vänta med att sätta ihop allt till precis innan servering 🥰
Ser väldigt gott ut😊kan man baka två plåtar på samma gång med varmluft?
Hejhej! Det går bra att göra så 🥰
Jag gjorde dessa igår (nyår) till dessert och det blev en hit! Alla åt under total tystnad och då är det verkligen en top 1 dessert 😍
Gud vad glad jag blir att ni gillade den 😍
Hej, om man inte fått marängen speciellt tjock vad kan man göra annorlunda? Älskar dina recept btw, ska bara bli bättre på dem🥰
Hejhej! Det finns lite olika saker man kan tänka på:
1. Använda en bunke av metall eller glas. Se till att de är riktigt rena och helt torra.
2. Skummet ska vara riktigt fast innan man har ner strösockret.
3. Fortsätt vispa efter det att du haft i det sista strösockret tills det blivit riktigt fast.
Kram!
Kan man byta ut jordnötter mot något annat salt pga allergi?
Det går jättebra <3
Kan man frysa marängen eller håller den typ en vecka ute i någon kakburk eller så ?
Hejhej, maräng håller fint i flera veckor om du förvarar dem torrt, i en lufttät burk 🥰
Hej!
Kan jag vispa dumlefluffet innan jag åker till nyårsfirandet och ta med det i en spritspåse eller behöver det vispas precis innan servering?