Hemgjorda Gorbys piroger

Hembakta Gorbys piroger med mycket fyllning och smak!

Igår lagade jag dessa Gorbys inspirerade piroger och la upp en snabb bild på min instagram stories och ni var SÅ många som ville ha recept. De är fantastiskt goda köttfärspiroger med en enkel deg, mycket fyllning och såklart en massa härlig ost och smak. Dessutom så blir de omtyckta av hela familjen, både stora och små!

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
gorbys piroger

Hemgjorda Gorbys piroger

Portioner: 15

Ingredienser

Deg:
25 g färsk jäst
2 dl fingervarm mjölk
2 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
7-8 dl vetemjöl + extra till utkavling

Köttfärsfyllning:
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g köttfärs av valfri sort (jag använde nötfärs)
1 msk paprikakrydda
2 tsk malen ingefära
1 msk tomatpuré
salt & peppar efter egen smak & tycke
1/2 burk krossade tomater à 400 g
1 msk finhackad basilika (torkad går också bra)
2 tsk timjan (torkad)
1 tsk strösocker
ca 200 g riven ost av valfri sort (jag använde gouda)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

Deg:
25 g färsk jäst
2 dl fingervarm mjölk
2 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
7-8 dl vetemjöl + extra till utkavling

Köttfärsfyllning:
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g köttfärs av valfri sort (jag använde nötfärs)
1 msk paprikakrydda
2 tsk malen ingefära
1 msk tomatpuré
salt & peppar efter egen smak & tycke
1/2 burk krossade tomater à 400 g
1 msk finhackad basilika (torkad går också bra)
2 tsk timjan (torkad)
1 tsk strösocker
ca 200 g riven ost av valfri sort (jag använde gouda)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Rör om tills jästen löst upp sig. Ha sedan i salt, olja och hälften av vetemjölet. Rör om till en kladdig smet. Tillsätt resten av mjölet, rör om till en kladdig deg. Strö lite vetemjöl över degen, plasta in bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter innan du bakar ut pirogerna. Under tiden kan du göra köttfärsfyllningen.
  2. Köttfärsfyllning: Finhacka lök och vitlök. Stek mjuka på medelvärme i olivolja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, kryddor och tomatpuré. Stek tills köttfärsen får yta. Ha sedan ner krossade tomater, strösocker, basilika och timjan. Rör om och låt puttra under lock på låg värme i minst 15 minuter, men ju längre desto godare. Viktigt är bara att köttfärsfyllningen inte är för vattnig. Är den det kan du låta den fortsätta puttra, utan lock, för att vätskan ska avdunsta.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 15 lika stora delar. Kavla ut varje del till en oval platta på generöst mjölat bakbord, ca 2-3 mm tjock degplatta. Den behöver inte vara jämn i formen. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på varje degplatta. Fyllningen ska ligga tätt men inte på hög, utan utplattat. Viktigt att du har minst 1 cm marginal runt fyllningen av deg. Strö på ost. Vik degkanten mot fyllningen och nyp sedan runt hela pirogen, ordentligt så att det bildas ett mönster (se bild ovan).
  4. Lägg pirogerna på plåtarna med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de börjat få lite färg. Servera direkt och njut
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Rör om tills jästen löst upp sig. Ha sedan i salt, olja och hälften av vetemjölet. Rör om till en kladdig smet. Tillsätt resten av mjölet, rör om till en kladdig deg. Strö lite vetemjöl över degen, plasta in bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter innan du bakar ut pirogerna. Under tiden kan du göra köttfärsfyllningen.
  2. Köttfärsfyllning: Finhacka lök och vitlök. Stek mjuka på medelvärme i olivolja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, kryddor och tomatpuré. Stek tills köttfärsen får yta. Ha sedan ner krossade tomater, strösocker, basilika och timjan. Rör om och låt puttra under lock på låg värme i minst 15 minuter, men ju längre desto godare. Viktigt är bara att köttfärsfyllningen inte är för vattnig. Är den det kan du låta den fortsätta puttra, utan lock, för att vätskan ska avdunsta.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 15 lika stora delar. Kavla ut varje del till en oval platta på generöst mjölat bakbord, ca 2-3 mm tjock degplatta. Den behöver inte vara jämn i formen. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på varje degplatta. Fyllningen ska ligga tätt men inte på hög, utan utplattat. Viktigt att du har minst 1 cm marginal runt fyllningen av deg. Strö på ost. Vik degkanten mot fyllningen och nyp sedan runt hela pirogen, ordentligt så att det bildas ett mönster (se bild ovan).
  4. Lägg pirogerna på plåtarna med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de börjat få lite färg. Servera direkt och njut
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
3 years ago

Är vegetarian. Kan man byta ut köttfärsen till vegofärs?💕

Jessica
Jessica
3 years ago

Måste jag testa, är ju kanon att ha i frysen. 😊👍

Josephine
Josephine
3 years ago

Jag hade färdig köttfärs i frysen och gjorde dubbel sats med deg (för att kunna frysa in till utflykter). När köttfärsen tog slut gjorde jag en ostblandning på färskost med lite olika rivna ostar som fyllning, toppen! Gjorde också några med banan och choklad och med rivet äpple och kanel. Det blev urgott! Nästa gång ska jag prova att baka av dem på pizzastenen, tror jag blir jättebra!

Helena
Helena
3 years ago

Assalamu aleykum syster! 🙂 Jag gjorde de här pirogerna idag, men jag hade även i sju kryddor och ajvar (mild) i köttfärssåsen! Det blev så gott! Prova att ha i sju kryddor och ajvar nästa gång, tips! Kram. ❤️

Anna
Anna
3 years ago

Noterade att det inte står något om den rivna osten, misstänker att den läggs på innan man börjar med degkanten? 🙂 Ser fram emot att testa det här receptet!

Elfan
Elfan
3 years ago

Fel smak. Man behöver mer tomatpuré och krossade tomater, mindre timjan. Kanske lite vitvinsvinäger till fyllning och lite rågmjöl till degen.

Katarina Jansson
Katarina Jansson
2 years ago

Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt och isåfall dl mängd? Mvh Katarina

Åse Nord
Åse Nord
2 years ago

Bra recept på degen, gjorde köttfärsen på 900 gram hemma mald fläskfärs som räckte precis till 15 piroger. Hade i lite kebabkrydda m m. Ska göra detta fler gånger helst när jag inte är bottenförkyld LOL.

Åse Nord
Åse Nord
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack <3 är bättre nu så nytt försök denna gång på hemmamald blandfärs 🙂
för de andra pirogerna försvann i 3 hungriga ungar haha

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?