Shakshuka är en mustig tomatgryta med ägg och har sitt ursprung i nordafrika. Det är den perfekta rätten att laga när man inte orkar laga mat men ändå vill äta något riktigt gott och mättande. Jag älskar att göra min shakshuka kryddstark men du kan anpassa den till hur du vill ha den.
Godast är den att äta tillsammans med vitlöksbröd och jag brukar också plocka fram hummus, paprikaröra och andra goda röror bredvid. Den perfekta lata middagen helt enkelt!
Äggen är inget måste men gör shakshukan extra mättande. Det går att ersätta äggen med korv (vegokorv) om du vill göra den vegansk. Vill du dessutom piffa till din shakshuka lite extra så är det väldigt gott att, efter att den tillagats och den fortfarande är varm, strössla på smulad fetaost. Man kan helt enkelt göra denna enkla maträtt så avskalad eller pampig som man sjäkv vill och orkar.
1969 var jag i Tunisien och lärde mig uppskatta shakshuka men också något som hette Bric. Jag minns det som att det var ägg som friterats inneslutet i en frityrdeg. Hur gör man Bric? Det var så gott.