Baklava

En frasig småkaka med nötter som bakas i långpanna och som har sitt ursprung i mellanöstern.

Receptet innehåller reklam för min långpanna

Jag har delat recept på alla möjliga varianter av baklava genom åren men märkte till min förskräckelse att jag inte lagt upp mitt grundrecept på baklava. INTE OK! Speciellt inte eftersom att jag verkligen älskar baklava. Det är en beroendeframkallande god och frasig filodegskaka med nötfyllning som ni bara måste prova om ni inte gjort det än.

Baklava bakas på många olika sätt i många olika delar av världen. Själv älskar jag den turkiska varianten som inte är dränkt i sockerlag, utan bara väldigt frasig. Vill du ha den blötare och sötare så är det bara att göra mer sockerlag. Jag älskar också att göra min kryddig med smak av kanel, kardemumma och vanilj men det går såklart att utesluta om man vill. Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

Ett tips är också att servera din frasiga nötkakor med en kula vaniljglass. Det blir en oerhört god och välbalanserad efterrätt! Det var så jag åt den i Istanbul och sedan dess är jag såld på den smakkombinationen. Hur äter du helst din baklawa?

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Baklava

Ingredienser

500 g smör
500 g naturella nötter av valfri sort
3 + 2 msk apelsinblomvatten
750 g filodeg (ca 30 ark)
4 dl strösocker
2 dl vatten
saft från 1 citron
1 msk apelsinblomvatten (kan uteslutas)
finhackade pistagenötter att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

500 g smör
500 g naturella nötter av valfri sort
3 + 2 msk apelsinblomvatten
750 g filodeg (ca 30 ark)
4 dl strösocker
2 dl vatten
saft från 1 citron
1 msk apelsinblomvatten (kan uteslutas)
finhackade pistagenötter att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
  3. Mixa nötterna till grova bitar eller grovhacka dem för hand med kniv.
  4. Täck din långpanna med bakplåtsapper (inte ett måste men underlättar sedan om du vill plocka ut bitarna snyggt ur formen). Klipp till filodegsarken så att de passar din långpanna.
  5. Lägg ett första filodegsark i botten på formen. Pensla generöst med smör, lägg på nästa ark och pensla igen. Fortsätt tills du använt 15 ark. Viktigt att du slätar ut varje ark ordentligt och trycker bort eventuella luftbubblor så att inte arken sticker iväg under gräddning. För ett extra bra fras är det också superviktigt att inte snåla med smöret mellan varje ark. Pensla inte smör på det 15:onde arket som du kommer ha nötterna på.
  6. Tillsätt sedan nötblandningen och platta ut den i ett tätt och jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ju tätare packade nötterna är, desto bättre.
  7. Fortsätt sedan att lägga på resten av filodegsarken på samma sätt som tidigare tills du använt alla filodegsark. Vänta med att pensla på med på det översta arket tills du skurit baklavan i bitar.
  8. Skär ut bitar med en vass kniv, så stora eller små du vill ha dem. Pensla baklavan med det sista smöret och grädda plåten i mitten av ugnen i 50-60 minuter eller tills baklavan fått en fin, gyllenbrun färg och torkat ordentligt. Våga grädda baklavan länge så att den torkar ut så mycket som möjligt utan att bli bränd, annars kommer det att sluta i en sörjig historia.
  9. Under tiden som baklavan gräddas kan du göra sockerlagen. Ha i strösocker, vatten, citronaft och apelsinblomvatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen.
  10. Pensla baklavan med hälften av sockerlagen direkt när baklavan kommer ut från ugnen. Vänta med att pensla baklavan med resten av sockerlagen tills när sockerlagen svalnat och tjocknat. Se till att använda allt så att baklavan verkligen får suga åt sig av sockerlagen. Garnera med pistachnötter och låt sedan baklavan svalna och sätta sig i kylskåpet ordentligt, minst 3h, innan du serverar den.
Steg för steg

Video

Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
  3. Mixa nötterna till grova bitar eller grovhacka dem för hand med kniv.
  4. Täck din långpanna med bakplåtsapper (inte ett måste men underlättar sedan om du vill plocka ut bitarna snyggt ur formen). Klipp till filodegsarken så att de passar din långpanna.
  5. Lägg ett första filodegsark i botten på formen. Pensla generöst med smör, lägg på nästa ark och pensla igen. Fortsätt tills du använt 15 ark. Viktigt att du slätar ut varje ark ordentligt och trycker bort eventuella luftbubblor så att inte arken sticker iväg under gräddning. För ett extra bra fras är det också superviktigt att inte snåla med smöret mellan varje ark. Pensla inte smör på det 15:onde arket som du kommer ha nötterna på.
  6. Tillsätt sedan nötblandningen och platta ut den i ett tätt och jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ju tätare packade nötterna är, desto bättre.
  7. Fortsätt sedan att lägga på resten av filodegsarken på samma sätt som tidigare tills du använt alla filodegsark. Vänta med att pensla på med på det översta arket tills du skurit baklavan i bitar.
  8. Skär ut bitar med en vass kniv, så stora eller små du vill ha dem. Pensla baklavan med det sista smöret och grädda plåten i mitten av ugnen i 50-60 minuter eller tills baklavan fått en fin, gyllenbrun färg och torkat ordentligt. Våga grädda baklavan länge så att den torkar ut så mycket som möjligt utan att bli bränd, annars kommer det att sluta i en sörjig historia.
  9. Under tiden som baklavan gräddas kan du göra sockerlagen. Ha i strösocker, vatten, citronaft och apelsinblomvatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen.
  10. Pensla baklavan med hälften av sockerlagen direkt när baklavan kommer ut från ugnen. Vänta med att pensla baklavan med resten av sockerlagen tills när sockerlagen svalnat och tjocknat. Se till att använda allt så att baklavan verkligen får suga åt sig av sockerlagen. Garnera med pistachnötter och låt sedan baklavan svalna och sätta sig i kylskåpet ordentligt, minst 3h, innan du serverar den.

Dela receptet

4 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
60 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
blåmesen
4 years ago

Fin din sida har blivit! Sedan ser jag att du gjort som din kära bloggkollega och tagit bort det klassiska bloggflödet. Det tycker jag personligen är lite synd och tråkigt, jag blir sjukt otaggad när det bara är massa receptrubriker. Men det är såklart ert val om ni tror att det är så folk vill ha det.

Nihal
Nihal
4 years ago

Hej,
Filodeg som jag har provat hittills är som plast och blir inte alls som i Turkiet. Finns det ett märke som du är nöjd med och kan tipsa?
Ngt annat: önskar att vit mjöl och vit socker blev mer o mer ersatt av råsocker, succanat och graham för att få bakning mer hälsosam.
 
Hälsningar

Tyra Niklasson
Tyra Niklasson
4 years ago

Hej!
När kommer receptet på kokoskola kakor upp på bloggen??

Cr7
Cr7
4 years ago

Vilket smör använder du

Sonny
Sonny
4 years ago

Hej, har du möjlighet att dela även receptet på filodeg om man nu vill göra det från scratch.

Tackar.

Sonny
Sonny
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tackar så mycket 🙂

Eminaaaa365
Eminaaaa365
4 years ago

Assalamu aleykum sis du e sååå inspirerande mashallah, min man älskar också turkiska varianten o är super noga med att de ska smaka identiskt (finns bara ett ställe som gör perfekta om du frårqr han liksom )såååå vilka nötter rekommenderar du för The best taaaste:)

Maria Johansson Nasrallah
Maria Johansson Nasrallah
4 years ago

Hej Camilla

Skulle jättegärna vilja få receptet på filodeg från grunden. Du nämnde i videon att du skulle lägga ut receptet,men jag hittar den ej.
Hälsningar
Maria

Maria
Maria
4 years ago

Hej!

Dina baklava ser jättegoda ut och lätt att göra.

Undrar om jag kan få recept på filodeg från grunden.
Skulle uppskatta om du vill dela med dig av den

Hälsningar Maria

Maria Johansson Nasrallah
Maria Johansson Nasrallah
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tack snälla du för receptet.
Jag får prova det någon gång och då talar jag om hur det blev.

Emelie
Emelie
4 years ago

Kan man använda smördeg istället för filodeg? Eller har du något annat tips för en glutenfri baklava?

Elisabet Bradley
Elisabet Bradley
4 years ago

Kan man frysa färdig Baklava?

Siv
Siv
4 years ago

50/1h du får dom bränt Camilla.? Omöjligt att du hade dom i en timme och dom ser ut så på bilden. 30-40min blir dom sådär gyllenbruna som på bilden du har. Dom blir klara på tiden jag angivit.

Siv
Siv
Svara till  camillahamid
4 years ago

Jaha okej så långt tänkte inte jag. Men jag såg i din video att du la socker över nötfyllningen. Hittar inget i receptet om hur mycket du tog i? Vad är det tillför och hur mycket socker har man på i så fall?

saif
saif
4 years ago

en fråga, ska man täcka den med folie eller något när man ställer in den i kylskåpet?

Susan
Susan
4 years ago

I need to learn your language so that I can make all your delicious recipes 😭this looks so goid

Caroline
Caroline
4 years ago

Hej, vill bara kolla om jag förstått rätt… Såg att det ska vara 3+2 msk apelsinblomsvatten och sen ev. 1 msk till i receptet…. Är det så att det ska vara 5-6 msk apelsinblomsvatten i sockerlagen eller ska 1 msk användas i ett senare moment?
Tack Camilla för dina recept, din blogg och videos! <3

Jetmire
Jetmire
4 years ago

Hej vilka nötter använder du i baklava de ska inte vara saltade va? Nötterna

Lisa
Lisa
4 years ago

Var hittar jag apelsinblomvatten?

Anki Elisabeth
Anki Elisabeth
3 years ago

Hej!
Har precis börjat att äta baklava och såg din video idag! 💫
Imorgon ska jag prova att göra efter ditt recept
Kändes tryggt att sett videon innan att vara beredd på något nytt! 😊

Jonna
Jonna
3 years ago

Om man vill krydda nötterna med de kryddor du nämnt i inlägget, hur mycket av varje ska man då ta? 😍

Ida Jansson
Ida Jansson
3 years ago

Hej, gjorde baklavan och blev fantastisk, sååå god! En fråga, går den att frysa och om det går hur ska man tina upp den så den inte förlorar sin frasighet. Tänkte förbereda inför ett bröllop

Ida Jansson
Ida Jansson
Svara till  camillahamid
3 years ago

Kan man frysa innan man bakar den i ugnen och tina upp den och baka senare?

Bea
Bea
3 years ago

Hej jag försökte att göra baklava idag men receptet jag läste från en annan sida dem var inte bra så de blev en platta a inte baklava😊🤣🤣🤣.. nästa gång använder jag ditt recept mvh bea

Mohsina
3 years ago

Wow, yumme

Sara J
Sara J
3 years ago

Testade att göra denna baklavan i fredags, and oh my så bra de blev! Jag är helt beroende utav den och har gått och småätit på den hela helgen. Även syskonen och deras familjer höll med om att denna underbara skapelse hade en beroendeframkallande effekt. Fantastiskt! =)
Körde dock på rosvatten (då det var det butiken hade att erbjuda), vilket verkade fungera galant det också.
Tack för inspiration, ett tydligt och enkelt recept!

Kamilla Dulaimi
Kamilla Dulaimi
3 years ago

Hur förvarar man bäst baklava? Och hur långt innan kan den göras utan att tappa frasighet? Vill bjuda den på iftar men måste planera matlogistiken med tiden😅

Hanife
Hanife
3 years ago

Hej ,
Vart kan man köpa en sådant långpanna ?

Mariam
Mariam
2 years ago

Hej! Jag tänkte baka baklawa enligt ditt recept nu på fredag inför eid, hur ska jag bevara den så att den håller på bästa sätt? 🙂

Mariam
Mariam
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack så mycket, hoppas ni får en fin eid inshallah 🌷

Shadja
Shadja
2 years ago

Jag bytte ut nötter mot pumpafrön då min son är nötallergiker och baklavan smakar alldeles gudomligt😃😋!
Tusen tack för ett supergott recept🙏!

Amanda
Amanda
2 years ago

Ser så gott ut , jag ska testa detta till helgen 😍 hur länge håller den sig ätbar i kylskåpet ?

Olivia Känngård
Olivia Känngård
2 years ago

Hej! Är fundersam på sockermängden, är det 4 dl man ska ha i sockerlagen eller är det inräknat det du strör på nötterna i mellanlagret? Kram

Hej
Hej
2 years ago

Kan man använda rosvatten istället för apelsinblomvatten eller blir det inte samma sak?

Bella
Bella
2 years ago

Hej! Du skriver att du älskar att krydda dina baklava med vanilj, kanel och kardemumma. Men jag ser ingen sånt i receptet. När ska jag sätta i detta isf?

Aurora
Aurora
1 year ago

Om man hittar apelsinblomvatten, kan man använda något annat eller kan man skippa den?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?