Pinocchiorulltårta

Fotograf: Ulrika Pousette

Nu längtar jag galet mycket till sommaren men också somriga tårtor. En av mina favorittårtor är pinocchiotårta, aka herrgårdstårta och brittatårta. Idag bjuder jag på ett recept på en ny variant av denna kära tårtklassiker, nämligen pinocchiorulltårta. Istället för att dela botten i två så rullar jag ihop den som en rulltårta. Både snyggt, gott och enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Pinocchiorulltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

200 g mjukt smör
2+2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
5 äggvitor
2 dl mandelflarn
4 dl kylskåpskall vispgrädde
500 g färska jordgubbar
florsocker att dekorera med

Tips!

  • Gör pinocchiorulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

200 g mjukt smör
2+2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
5 äggvitor
2 dl mandelflarn
4 dl kylskåpskall vispgrädde
500 g färska jordgubbar
florsocker att dekorera med

TIPS!

  • Gör pinocchiorulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och 2 dl strösocker krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Vispa till sist ner mjölken. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bre ut smeten på bakplåtspappret.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt 2 dl strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med mandelflarn.
  4. Grädda plåten i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt botten svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  5. Skölj jordgubbarna noggrannt och låt dem torka på hushållspapper. Vispa grädden till mjuka toppar och bre ut den på kaksidan av botten (marängsidan är den som ska vara utåt när vi rullar ihop pinocchiorulltårtan.
  6. Skär av bladen på jordgubbarna och skär dem sedan i mindre bitar. Strö jordgubbsbitarna över gräden och rulla sedan ihop rulltårtan längs med långsidan.
  7. Lägg rulltårtan på ett fat eller skärbräda innan du dekorerar den med florsocker. Servera rulltårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och 2 dl strösocker krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Vispa till sist ner mjölken. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bre ut smeten på bakplåtspappret.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt 2 dl strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med mandelflarn.
  4. Grädda plåten i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt botten svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  5. Skölj jordgubbarna noggrannt och låt dem torka på hushållspapper. Vispa grädden till mjuka toppar och bre ut den på kaksidan av botten (marängsidan är den som ska vara utåt när vi rullar ihop pinocchiorulltårtan.
  6. Skär av bladen på jordgubbarna och skär dem sedan i mindre bitar. Strö jordgubbsbitarna över gräden och rulla sedan ihop rulltårtan längs med långsidan.
  7. Lägg rulltårtan på ett fat eller skärbräda innan du dekorerar den med florsocker. Servera rulltårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] du tårtor med jordgubbar? Då tycker jag att du ska prova min Pinocchiorulltårta […]

trackback
4 years ago

[…] på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en chokladvariant. Sagt och […]

Liselotte
Liselotte
3 years ago

Kan man göra den dagen innan?

Kajsa
Kajsa
3 years ago

I din pinocchio tårta har du philadelphiaost blandat med grädde, men inte i den här blandningen. Varför? 😊

Elin
Elin
2 years ago

Hur blir marängen när den stått i kylskåpet över natten? 😊 tänkte baka den till jobbet men då får den ju stå i kylskåpet över natten och även halva dagen på jobbet innan det är dags för fikan 😅

Anette
Anette
2 years ago

Kan man rulla ihop den dagen före?

Rebecka
Rebecka
1 year ago

Hur kan man göra denna vegansk till midsommar? ❤️

Pia
Pia
11 months ago

I nord Norge så hette den Verldens Beste 😀

Tips!

  • Gör pinocchiorulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?