Chokladfudgepaj

Att baka en chokladfudgepaj är alltid en bra idé. Frasigt pajskal av mördeg som fylls av en len, och lite seg chokladfudge med massor av choklad. Pricken över i:t är syrliga bär. Oavsett om de är färska eller tagna från frysen och kokade till en kompott så är de det perfekta komplementet till den här dekadenta pajen.

Tycker du om chokladfudgepaj och vill baka en chokladpaj extra allt så tycker jag att du ska prova min kolapaj med chokladfluff!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
chokladfudgepaj

Chokladfudgepaj

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Chokladfudge:
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 dl ljus sirap
225 g mörk choklad
150 g smör
150 g mjölkchoklad
hallon och blåbär att servera till

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
  • Du kan göra denna chokladfudgepaj vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, ägget mot 2 msk vatten, vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och se till så att båda chokladsorterna som du använder är veganska.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Chokladfudge:
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 dl ljus sirap
225 g mörk choklad
150 g smör
150 g mjölkchoklad
hallon och blåbär att servera till

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
  • Du kan göra denna chokladfudgepaj vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, ägget mot 2 msk vatten, vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och se till så att båda chokladsorterna som du använder är veganska.

Dela receptet

Såhär gör du:

Pajen bakas i en rund pajform eller springform med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbets ihop alla ingredienserna till pajskalet bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i frysen i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills det fått fin färg.
  5. Låt pajskalet svalna medan du gör fudgefyllningen.
  6. Lägg alla ingredienser förutom smör och mjölkchoklad i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på högsta värmen och sänk sedan till medelvärme när det börjat koka. Fudgen ska puttra tills den når 117 grader (tar ca 30 minuter).
  7. Ta bort kastrullen från värmen och rör sedan ner smör och mjölkchoklad tills du får ett fin och jämn fudgesmet.
  8. Häll upp fudgen i pajskalet och låt stelna i minst 3 timmar i kylskåpet innan du dekorerar med färska bär och serverar.
Steg för steg

Video

Pajen bakas i en rund pajform eller springform med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbets ihop alla ingredienserna till pajskalet bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i frysen i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills det fått fin färg.
  5. Låt pajskalet svalna medan du gör fudgefyllningen.
  6. Lägg alla ingredienser förutom smör och mjölkchoklad i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på högsta värmen och sänk sedan till medelvärme när det börjat koka. Fudgen ska puttra tills den når 117 grader (tar ca 30 minuter).
  7. Ta bort kastrullen från värmen och rör sedan ner smör och mjölkchoklad tills du får ett fin och jämn fudgesmet.
  8. Häll upp fudgen i pajskalet och låt stelna i minst 3 timmar i kylskåpet innan du dekorerar med färska bär och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Em
Em
4 years ago

Hej! Kanterna på min pajbotten sjönk ihop när jag ställt in den i ugnen. Vad kan jag göra för att motverka till nästa gång? Kan det ha med pajformen att göra (använde foileform) eller kan det fixa sig om man minskar på smöret?
/ovan bakare

Linnea
Linnea
1 year ago

Kan man göra denna dagen innan den ska serveras? 🙂

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
  • Du kan göra denna chokladfudgepaj vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, ägget mot 2 msk vatten, vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och se till så att båda chokladsorterna som du använder är veganska.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?