Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är en klassisk kondiskaka som består av en spröd mördeg med vaniljkrämsgömma formad till ett hjärta. En ljuvlig kaka som bara smälter i munnen och som är vacker för ögat. Särskilt om man även gör vaniljkrämen själv. De är lite pyssliga att göra men det är så värt det för den här kakan är väldigt god.

För att göra klassiska vaniljhjärtan så behöver du hjärtformar och det här receptet ger 10-12 vaniljhjärtan (beroende på hur tjockt du kavlar degen). Har du inte formarna så kan du göra vaniljhjärtan i långpanna med DETTA recept.

Vegansk vaniljkräm:

1 dl vatten

1 dl havre- eller sojamjölk (om du även vill göra den glutenfri är det viktigt att den mjölk du använder är glutenfri också)

1 dl vispbar havre- eller sojagrädde (om du även vill göra den glutenfri är det viktigt att den grädde du använder är glutenfri också)

2 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpasta eller frön från 1 vaniljstång

3 msk majsstärkelse

2 msk mjölkfritt margarin

1 krm salt

Gör såhär:

Koka upp alla ingredienser förutom mjölkfritt margarin på medelvärme i en kastrull. Rör om hela tiden tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner margarinet. Häll över krämen i en ren glasburk och låt svalna under lock i rumstemperatur.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Vaniljhjärtan

Ingredienser

Mördeg:
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 1 tsk vatten och/eller 1 äggula om du inte gör degen i matberedare och du upplever att den inte riktigt går ihop bra men oftast hjälper det att bara fortsätta arbeta ihop den med händerna.

Vaniljkräm:
4 msk strösocker
2 äggulor
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
0,5 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljpasta
1 msk smör

Övrigt:
Smör att smörja formarna med
Florsockera att garnera med

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljhjärtan genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk.
  • Gör veganska vaniljhjärtan genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och följa receptet för vegansk vaniljkräm nedan. Vill du även göra dem glutenfria så behöver du också se till så att den glutenfria mjölmixen du använder inte innehåller mjölk.

Dela receptet

Ingredienser

Mördeg:
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 1 tsk vatten och/eller 1 äggula om du inte gör degen i matberedare och du upplever att den inte riktigt går ihop bra men oftast hjälper det att bara fortsätta arbeta ihop den med händerna.

Vaniljkräm:
4 msk strösocker
2 äggulor
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
0,5 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljpasta
1 msk smör

Övrigt:
Smör att smörja formarna med
Florsockera att garnera med

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljhjärtan genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk.
  • Gör veganska vaniljhjärtan genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och följa receptet för vegansk vaniljkräm nedan. Vill du även göra dem glutenfria så behöver du också se till så att den glutenfria mjölmixen du använder inte innehåller mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra mördegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis till det går ihop till en jämn deg. Plasta in degen och ställ i kylskåpet för att vila i 30 minuter.
  2. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke för hand.
  3. Häll upp mjölk och vanilj i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Häll ner ägg- och sockersmeten i kastrullen och rör om till en jämn smet. Värm upp på låg värme under konstant omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner smöret. Rör ihop till en jämn och blank vaniljkräm. Häll upp krämen i en skål eller burk av glas, täck med lock eller plastfolie och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Smörj formarna generöst med smör. Detta steg är superviktigt för att enkelt kunna få ut kakorna ur formarna.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bord med mjölad kavel till en 3-5 mm tjock platta. Skär plattan i lite större bitar än vad dina hjärtformar är. Klä formarna med degbitarna, tryck till ordentligt med tummarna så att degen verkligen fäster. Skär bort eventuell överflödig deg från kanterna.
  8. Spritsa eller klicka ut en klick kräm i varje form.
  9. Täck vaniljkrämen och den öppna delen av formen med lock av deg. Tryck till degen ordentligt runt kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv.
  10. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra mördegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis till det går ihop till en jämn deg. Plasta in degen och ställ i kylskåpet för att vila i 30 minuter.
  2. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke för hand.
  3. Häll upp mjölk och vanilj i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Häll ner ägg- och sockersmeten i kastrullen och rör om till en jämn smet. Värm upp på låg värme under konstant omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner smöret. Rör ihop till en jämn och blank vaniljkräm. Häll upp krämen i en skål eller burk av glas, täck med lock eller plastfolie och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Smörj formarna generöst med smör. Detta steg är superviktigt för att enkelt kunna få ut kakorna ur formarna.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bord med mjölad kavel till en 3-5 mm tjock platta. Skär plattan i lite större bitar än vad dina hjärtformar är. Klä formarna med degbitarna, tryck till ordentligt med tummarna så att degen verkligen fäster. Skär bort eventuell överflödig deg från kanterna.
  8. Spritsa eller klicka ut en klick kräm i varje form.
  9. Täck vaniljkrämen och den öppna delen av formen med lock av deg. Tryck till degen ordentligt runt kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv.
  10. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
3 years ago

Vilken tydlig bra video! Har formar, men dragit mig för att göra dem pga krämen.
Men jag ska ge det ett försök!
Tack! 🌸

annie
2 years ago

Hej min kräm blir alldeles för rinnig vad ska jag göra

Kristi
Kristi
2 years ago

Älskar din bra å tydlig förklaring i videon 😍🥰❤️

Margit Söderberg
Margit Söderberg
2 years ago

Tack för många härliga recept! Ett litet tips: när jag gör vaniljhjärtan använder jag ett pepparkaksmått i lagom storlek när jag ska klä hjärtformen med deg.

Simone
Simone
3 months ago

Hur många blir det på ditt recept?

Simone
Simone
3 months ago

Hej undrar hur många kakor det blir av detta recept

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljhjärtan genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk.
  • Gör veganska vaniljhjärtan genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och följa receptet för vegansk vaniljkräm nedan. Vill du även göra dem glutenfria så behöver du också se till så att den glutenfria mjölmixen du använder inte innehåller mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?