Så här gör du:
- Grovhacka chokladen till fluffet och smält ihop med vispgrädden på låg värme under konstant omrörning. Häll över fluffet i en ren skål av glas och metall och ställ i kylskåpet för att svalna i minst 4h, helst över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform med diameter på 23 cm.
- Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter, lägg i en ren kökshandduk medan de fortfarande är varma och gnugga bort skalet. Mixa nötterna fint i matberedare.
- Vispa smör, strösocker och vaniljsocker lite ljust och fluffigt.
- Tillsätt salt, hasselnötter och vetemjöl, rör ihop till en tjock smet. Tryck ut i formen och jämna till med en sked. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap till kolafyllningen i en kastrull. Låt puttra på medelvärme under konstant omrörning
- Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter. Låt svalna helt och hållet i formen, minst 2 h men helst över natten.
- Vispa fluffet med elvisp, spritsa ut på kakan och dekorera med grovhackade hasselnötter.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Går den att göra även på kondenserad mjölk istället för karamelliserad? Råkade köpa fel:(
Hej, åh! Tyvärr behöver du karamelliserad. Men din kondenserade mjölk kan enkelt kokas ihop till karamelliserad, läs mer här! https://mykitchenstories.se/kondenserad-mjolk-eller-karamelliserad-mjolk/
Hej!
Man ska alltså grädda kakan igen i 10 minuter i ugnen efter att man har lagt på kolan? Tack för svar 😍🥰
Hejhej, precis så! 🥰
Kan det göras två dagar i förtid?
Det går bra! ☺️
Hej! Hur länge ska kolan puttra på medelvärme innan man häller den på botten? 🙂