Jordnötskladdkaka

Det finns alltid en anledning att fira med en kladdkaka. Den här godingen blir härligt seg och består bland annat av jordnötssmör och bitar av salta och rostade jordnötter. Det blir en ljuvlig balans i smaken med det söta och kladdiga tillsammans med det salta, nötiga och härliga tuggmotståndet. Precis som en jordnötskladdkaka ska vara helt enkelt!

Och jag älskar ju att toppa mina kladdkakor med diverse gottis. En naken kladdkaka är inte mycket för världen men så fort man piffar till den lite så blir det genast ett tårtliknande eller bakelseliknande bakverk. Den här gången toppade jag med dulce de leche, ni vet sån som finns färdig på burk och grovhackade jordnötter. Både gott och snyggt!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Jordnötskladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (jordnötskladdkaka):
200 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl jordnötssmör
1 dl rostade och saltade jordnötter

Ingredienser (dekoration/topping):
1/2 burk karamelliserad mjölk à 397 g
0,5 dl rostade och saltade jordnötter

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (jordnötskladdkaka):
200 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl jordnötssmör
1 dl rostade och saltade jordnötter

Ingredienser (dekoration/topping):
1/2 burk karamelliserad mjölk à 397 g
0,5 dl rostade och saltade jordnötter

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna förutom jordnötterna i en bunke tillsammans med smöret och rör om bara precis tills det går ihop till en jämn smet med en ballongvisp.
  4. Grovhacka 1 dl jordnötter och rör försiktigt ner det i smeten.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4h i kylen men helst över natten, innan du går på med topping och dekoration.
  6. Bre ut den karamelliserade mjölken på kladdkakan. Garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna förutom jordnötterna i en bunke tillsammans med smöret och rör om bara precis tills det går ihop till en jämn smet med en ballongvisp.
  4. Grovhacka 1 dl jordnötter och rör försiktigt ner det i smeten.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4h i kylen men helst över natten, innan du går på med topping och dekoration.
  6. Bre ut den karamelliserade mjölken på kladdkakan. Garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?