Hasselnötskolapaj

Idag vill jag bjuda er på en ljuvlig hasseslnötskolapaj som består av ett frasigt mördegsskal, len smörkola med hela, rostade hasselnötter, mjölkchokladganache och säsongens sista hallon. Som en dröm i varje tugga!

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Hasselnötskolapaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (hasselnötskola):
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g rostade och skalade hasselnltter

Ingredienser (mjölkchokladganache):
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde
hackade hasselnötter och färska hallon att dekorera med

Tips!

  • Pajen gör du enkelt glutenfri genom att byta ut mjölet mot vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du göra pajen i en pajform med diameter 23 cm, är det bara att multiplicera alla ingredienser med 1,5.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (hasselnötskola):
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g rostade och skalade hasselnltter

Ingredienser (mjölkchokladganache):
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde
hackade hasselnötter och färska hallon att dekorera med

TIPS!

  • Pajen gör du enkelt glutenfri genom att byta ut mjölet mot vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du göra pajen i en pajform med diameter 23 cm, är det bara att multiplicera alla ingredienser med 1,5.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna til pajskalet till en deg. Skjälp upp på mjölat bakbord och kavla ut till ca 3-4 mm tjockt. Fodra din pajform med degen och tryck till kanterna. Låt stå i kylskåp i minst 30 min innan gräddning.
  3. Nagga botten av pajskalet med en gaffel och täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda pajskalet med foliet i 10 min, innan du tar bort aluminiumfoliet och gräddar i ytterligare 20 min eller tills pajskalet fått en fin gyllenbrun färg.
  4. Låt pajskalet svalna medan du gör kolan.
  5. Koka ihop alla ingredienserna till kolan förutom hasselnötterna på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då tills kolan nått 118 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna.
  6. Häll upp kolan i pajskalet och ställ pajen i kyslkåpet till kolan stelnat.
  7. Mjölkchokladganachen gör du enkelt genom att grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  8. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma grädden på chokladen. Rör om till en jämn chokladsmet.
  9. Häll chokladsmeten på pajen och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med finhackade hasselnötter och hallon innan ganachen stelnat.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna til pajskalet till en deg. Skjälp upp på mjölat bakbord och kavla ut till ca 3-4 mm tjockt. Fodra din pajform med degen och tryck till kanterna. Låt stå i kylskåp i minst 30 min innan gräddning.
  3. Nagga botten av pajskalet med en gaffel och täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda pajskalet med foliet i 10 min, innan du tar bort aluminiumfoliet och gräddar i ytterligare 20 min eller tills pajskalet fått en fin gyllenbrun färg.
  4. Låt pajskalet svalna medan du gör kolan.
  5. Koka ihop alla ingredienserna till kolan förutom hasselnötterna på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då tills kolan nått 118 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna.
  6. Häll upp kolan i pajskalet och ställ pajen i kyslkåpet till kolan stelnat.
  7. Mjölkchokladganachen gör du enkelt genom att grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  8. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma grädden på chokladen. Rör om till en jämn chokladsmet.
  9. Häll chokladsmeten på pajen och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med finhackade hasselnötter och hallon innan ganachen stelnat.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Pajen gör du enkelt glutenfri genom att byta ut mjölet mot vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du göra pajen i en pajform med diameter 23 cm, är det bara att multiplicera alla ingredienser med 1,5.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?