Riktigt goda och mjukspröda hallongrottor som bara smälter i munnen. I det här receptet får du veta allt om hur man gör dem helt perfekta.
De flesta bakverk som syns här på min blogg är tokiga hybrider där jag slår samman klassiska bakverk till en dubbelt så god smakupplevelse. Men även den kreativa knäppisen som jag går back to basics då och då. En av mina favoriter bland klassiska bakverk är hallongrottor och idag bjuder jag på mitt bästa recept, steg för steg bilder och lite tips och trix för att ni ska lyckas med era hallongrottor varje gång.
Jag älskar när hallongrottor är lite mjukspröda, alltså inte helt genomsmuliga. Tricket för att få till den konsistensen är att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka och låta dem gräddas på eftervärme av den varma plåten.
Jag får ofta frågor om varför hallongrottorna spricker. Nedan finner ni mina bästa tips på hur man lyckas få hela och fina kakor 😍
1. Rätt temperatur på smöret: Använd rumsvarmt smör istället för kallt eller smält smör. Smöret ska vara mjukt men inte för varmt, då kallt smör kan göra degen svår att arbeta med och varmt smör kan göra kakorna för mjuka, vilket leder till sprickor.
2. Blanda degen varsamt: Överarbeta inte degen. När du blandar smör och mjöl, arbeta snabbt och lätt för att bara få ihop degen. Om degen överarbetas utvecklas glutenet, vilket kan göra att kakorna spricker när de bakas.
3. Rätt mängd mjöl: Se till att du mäter mjölet noggrant. För mycket mjöl kan göra degen för torr, vilket leder till sprickor. Använd gärna en våg för att mäta mjölet eller skeda upp det i måttet och jämna av det utan att packa det.
4. Låt degen vila: Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan du formar kakorna. Detta gör att smöret stelnar något och hjälper kakorna att hålla formen bättre under gräddningen.
5. Forma kakorna varsamt: När du formar hallongrottorna, tryck försiktigt ner degen i mitten för att göra gropen för sylten. Om du trycker för hårt eller gör för stora grop, kan degen spricka lättare.
6. Undvik överfyllning: Lägg inte för mycket sylt i varje grop. För mycket sylt kan göra att kakorna flyter ut och spricker när de bakas.
Genom att följa dessa tips får du hallongrottor som håller formen och undviker sprickor under gräddningen!
Dottern blev sugen på att baka dina hallongrottor. Nu står de på plåten och svalnar. Om doften är något att gå på så kommer de smaka riktigt gott.
Jag gjorde precis hallongrottor enligt ditt glutenfria recept, men varför flyter dom ut och blir så fula? 😩😩😩
Kan man göra hallongrottor utan smör
Nej tyvärr :/
[…] Mitt klassiska recept på hallongrottor hittar du HÄR! […]
Hej Camilla kan man frysa in hallongrottor eller blinde förstörda då?
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra 😍
Hej! Kan man frysa in dessa 😀
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra 😍
Tack för att du har svarat men kan du visa hur man gör baklava, det arabiska sättet
men om du ska göra det på din youtube kanal så vill jag inte att du ska nämna mitt namn
är du snäll!
Fixar 😀 <3
Då väntar jag på videon😍😍
Asså det är fusk
jag gjorde exakt som du gjorde men min helt förstörd
den är inte god och den spricker väldig mycket
😭 😭 😭
Okej jag ändrar mig den är väldigt gott
och det är inte fusk
förlåt
🥰 😘 😘
Du sa att du ska göra baklava på det arabiska sättet
😢😭
Jag har en fråga vart kommer du ifrån
Hej, jag älskar din kanal. Jag är så sugen på att göra mina HALLONGROTTOR
Hej bästa! Tack så mycket <3
Jag har inte tillräckligt med smör jag har nästan 100 g smör kommer jag kunna baka mina hallongrottor en då ?
Bättre att halvera alla andra ingredienser i receptet också då 🙂
Mina blev jättebra älskar dej Camilla Hamid❤️. & jag vill ha gärna recept från dej❤️❤️❤️
Tack fina du <3
Går dessa att frysa? 🙂
Hej hej! Ursäkta sent svar, det går jättebra 🤩
Tack för bra tips om att få dem att inte spricka! 🙂 Mina blev bättre än vanligt och de var jättefina fram till dess att de kom ut ur ugnen, då hade de trots allt ändå fått små sprickor och sylten fyllde liksom inte hålen (som ju också expanderat litet i ugnen). Förstår inte riktigt vad jag gjorde för fel, men jag ska prova med Squeezy-sylt nästa gång som kanske rinner ut bättre (jag använde hemkokt sylt denna gång).
Måste man vara snabb med att rulla bollarna, finns det en risk att sprickorna uppstår i ugnen för att man rullat dem för länge eller låtit dem stå för länge innan de går in i ugnen?
Min deg smular och spricker, vad gör jag för fel? Tycker att jag har följt receptet till punkt och pricka 🙂
Vilket strösocker samt vetemjöl använder du? <3
Alltså dessa hallongrottorna blev så himla goda och jag lyckades äntligen baka dom utan att dom sprack! Tack för den informativa videon och det himmelska receptet Camilla! <3
Åh vad glad jag blir! 😀
Kan man frysa in dessa?
Hej hej! Det går jättebra 🤩
Tack för receptet! Så mycket gott ❤️
❤️❤️❤️
Hej camila är jätte stort fan av dig och har dina böcker, följer dig på Youtube samt lyssnar ständigt på podden😁 ❤🥰 har gjort receptet många gånger dock då med glutenfritt mjöl och margarin då min pappa är glutenintolerant men då flyter dem ut ( gör som du säger när man ska göra de glutenfria)😢. Beror det på nåt av de här eller kanske andra ytre omständigeter?? Och isåfall ska jag göra på nåt annat sätt?
Jaja ska däremot prova göra med äkta smör och vetemjöl så få ja se om de blir bättre❤
Hej Ellen och Camilla!
Jag har samma erfarenhet. Jag gjorde först med vetemjöl och de blev perfekta. Sedan bytte jag ut mjölet enligt Camillas notis om glutenfritt alternativ – i övrigt följde jag receptet till punkt och pricka med bra socker, äkta smör etc. De glutenfria kakorna såg först ok ut, men efter halva gräddningen flöt de ut till platta missfoster! Fast goda missfoster. 😃
Hejhej! Tack för att du berättar hur det gick för dig ❤️ Jag har provbakat dem igen och enklast för dem att hålla formen när man bakar dem glutenfria är om man använder formar. Lägger till det i receptet ❤️
L
Nu står de i ugnen♥️
Hoppas det ska smaka 😍
Sååå goda♥️ Och enkla att göra🤗 gjort 4 satser på en vecka och skänkt glädje till både svärmor, barn och arbetskamrater.
Är det fortfarande 15-20 min i ugnen om man gör små istället för stora? 🥰
Nej, då behöver man minska tiden i ugnen 😍 När jag gör små hallongrottor på 15-20 g per degbit så brukar 10 minuter i ugnen räcka.
Kan man använda något annat än majsstärkelse, typ potatismjöl?
/Martina
Absolut 🥰
Perfekt! Jag kom på att använda knäcktratten för att få dit hallonsylten. Inget kladd och inget spill.
Vilket toppen knep! 🤩
Hjälp med felsökning? Provade receptet av den glutenfria varianten. Mätte upp ingredienserna, smöret var rumstemperatur och degen knådad förhand. Men, kakorna flyter ut efter 8 minuter i ugnen.. vi pratar typ flyter ut som havreflarn.. Tips på vad som kan ha gått snett?
Hejhej! Vilken glutenfri mjölmix använde du? Hur kändes degen i handen? Var den kladdig eller formbar? Kram!
Finax röd, degen var smidig och formbar. Men jag antar att det kanske kan vara så att just Finax kräver mera smör i förhållande till mängden mjöl?
Samma erfarenhet med Lailas mjölmix.
Det var jättegott!
Vad kul att du gillade dem! 🥰
hallongrott mums :-)ªnnªł→łł→ßłð→»µ ”ħ←đ©→ħ↓“
Visst är det gott 😍
Jag gjorde också helt efter receptet med vanligt mjöl. Alla flöt ut likt plättar med sylt. Någon måste ha felat men vad. Tacksam för svar.
Gjorde dessa precis och fick exakt samma resultat, de flöt ut som pannkakor. Någon idé vad problemet var?
Jag måste fråga var plåten i bilden kommer ifrån? Du
Jag tog 0,5dl mindre mjöl. Då dem sprack jättemycket förra gången. Och nu sprack dem inte alls. Blev perfekta.
Vad kul att du fick till det! 🥰
Jag tyckte mig göra helt enligt receptet men kakorna flöt ändå ut super mycket, kan det bero på sylten? Eller något annat?
Hej Camilla du är min idol!!!! Jag gjorde exakt likadana och de blev det bästa bak verket jag har gjort!! Ps hoppas att du svarar♥️♥️♥️
Åh vad glad jag blir ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Hej varför ska dom svalna på plåten?Mvh Mia
Hej! Det är för att de är väldigt mjuka precis när de kommit ut ur ugnen. Det är först när de svalnat som konsistensen satt sig ordentligt och det blir enkelt att flytta dem från plåten. Kram
Flöt ut jättemycket och blev platta som havreflarn. Gjorde inte glutenfria, använde dock mjölkfritt margarin, vet inte om det påverkade saken. 🙁
Du nämnde att du alltid väger varje boll, hur mycket vägde dina?
Hej! Du väger dina kakbollar – hur mkt väger de per styck?
Gjorde dessa med min dotter på 3 och grannens barn på 6. Helt underbart enkelt recept att göra med barn! Fina blev de inte, haha, men de smakar helt perfekt 😊
Vad kul att höra 😍
Kan nan använda vanilj istållet för vaniljsocker?
Vilken mjöl och socker märke rekommenderar du. Mina spricker och degen särar på sig🙈🤔
Hej! Jag använder det jag har tillgängligt, inget särskilt. Det finns lite olika orsaker till att degen spricker. Jag har nu uppdaterat receptet med vanligaste orsakerna till att kakorna spricker och tips på hur man kan undvika detta. Hoppas att det går bättre nästa gång! ❤️
Tack för receptet på hallongrottorna! De blev så goda och fina!❤️
Vad glad jag blir, tack själv! ❤️
Du tipsar om att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka & låta dom efterträdda på plåten en stund för bästa resultat. Efter hur lång tid i ugnen ska man då ta ut dom & hur länge kan de ligga och eftergrädda på plåten?
Hej Camilla
Vilket märke på socker och mjöl rekommenderar du?/Ulrika
Hej Ulrika! Jag tar det jag har i skafferiet ☺️
Heeejjjj smariga som satan kakor
Vad kul att du gillar dem, tack! ☺️
Haha, råkade ta lingonsylt och inte hallon
Haha oj! Hur smakade det 🙈