Vit chokladcheesecake med lime & jordgubbar

När jag inte vet vad jag ska baka, så är no bake cheesecake alltid ett säkert kort. Dagens cheesecake är en riktigt sommarcheesecake med superfräscha och goda smaker. Vit chokladcheesecake med spröd digestivebotten, krämig cheesecake smaksatt med vit choklad och limezest som sedan toppas med massor av färska jordgubbar.

När jag bakat klart den här cheesecaken och tog min första tugga så slogs jag av massa minnen från min tid på ett konditori som jag jobbade på i tonåren. Jag hade hand om disken och fick ibland stå i kassan så stod inte direkt och bakade. Ibland när det blev bakverk över som inte kunde säljas så fick vi med oss hem och en av mina favoriter var en cheesecake med limezest som påminde om just denna. Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
vit chokladcheesecake

Vit chokladcheesecake med lime & jordgubbar

Portioner: 10-12

Ingredienser

15 digestivekex
100 g smör
300 g vit choklad
4 dl vispgrädde
900 g färskost
2 dl florsocker
fint rivet skal från 3 limefrukter (beroende på hur mycket limesmak du vill ha)
250 g färska jordgubbar att dekorera med

Tips!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

15 digestivekex
100 g smör
300 g vit choklad
4 dl vispgrädde
900 g färskost
2 dl florsocker
fint rivet skal från 3 limefrukter (beroende på hur mycket limesmak du vill ha)
250 g färska jordgubbar att dekorera med

TIPS!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexen till en formbar massa.
  3. Fodra din springform med bakplåtspapper och tryck ut kexsmulet i botten på din cheesecakeform. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  5. Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
  6. Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  7. Bre ut smeten i formen över digestivebotten och låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 4 h innan servering men helst längre än så.
  8. Dela jordgubbarna i två och dekorera din cheesecake med dem.
  9. Servera och njut!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexen till en formbar massa.
  3. Fodra din springform med bakplåtspapper och tryck ut kexsmulet i botten på din cheesecakeform. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  5. Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
  6. Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  7. Bre ut smeten i formen över digestivebotten och låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 4 h innan servering men helst längre än så.
  8. Dela jordgubbarna i två och dekorera din cheesecake med dem.
  9. Servera och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.6 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
41 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika Hovisalo
Annika Hovisalo
5 years ago

Åh😍
Står den sig i kylen om man gör den dagen innan?

Liselotte
Liselotte
4 years ago

Om man vill skippa lime fungerar det?

Sndra
Sndra
4 years ago

Hej! Kan man förvara den i frysen eller måste den stå i kylskåp? Känns som att det är enormt mycket färskost jämfört med andra recept, stämmer det med 900 g? Tacksam för svår ☺ Dina recept är underbara ❤

Emma🥰
Emma🥰
4 years ago

Denna var såå god❣️ Varifrån har du fått kakfatet ifrån, det var så fint😍?

Liv
Liv
4 years ago

Jättegod! Min blev en aning kletig trots att den stått i kylen flera timmar, så jag ställde den i frysen några minuter strax innan servering, funkade jättebra.

Liv
Liv
4 years ago

Bild

0B6E35CF-DAEB-4C38-BDA9-B4E0E89FEEDA.jpeg
trackback
4 years ago

[…] Inspiration till receptet har jag fått från Camilla på MyKitchenStories. […]

Annelie
Annelie
4 years ago

Kan man göra den direkt i glas och servera?

Jojoo
Jojoo
3 years ago

Hur mycket väger 15 degisivkex?

Kajsa
Kajsa
3 years ago

Går det frysa in denna? Tänker så man kan göra den några dagar i förväg. 😊

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Går det att göra i förväg och frysa? 😊

Malin
Malin
3 years ago

Ska man först vispa grädden lite tjockare och sen röra ner osten ?

Linnéa
Linnéa
3 years ago

Åh! Ska man förvara i frys eller kyl om man gör den dagen innan?❤️

Elvira
Elvira
3 years ago

Om man fryser den hur långt innan servering ska man ta fram den då, eller går det bra att låta den stå i kylen två dygn?

Emelie
Emelie
3 years ago

Hej! Denna ser fantastisk ut 👌🏼 tror du man kan blanda ner lite mixade jordgubbar i själva smeten för att få den mer jordgubbig 🙃?

Linda
Linda
3 years ago

Kan man göra den laktosfri också genom att bara byta ut mot laktosfria ingredienser eller kommer den bli annorlunda?

lejla
lejla
3 years ago

Om man fryser den hur långt innan servering ska man ta fram den?

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Älskar dina recept! Kan man ha vanlig marabou mjölkchoklad istället för vit? 😍

Karin
Karin
3 years ago

Funkar det att göra den laktosfri?

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Vad blir skillnaden på om man har i florsocker vs strösocker?

Maria H
Maria H
2 years ago

Väldigt god smak!!!! Lagom söt blandad med disket limebeska. Yiam!
Blev dock en aning krämig trot att det satt i kylen från dagen innan.

inbound2345555881694961431.jpg
Lina
Lina
2 years ago

Kan man lägga i lite gelatin för stabiliteten?

Liselotte
Liselotte
2 years ago

Kan man göra botten på drömmar istället för digistivekex?

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Jättegod cheesecake!
Skulle dock till nästa gång göra en halv sats av själva creamcheesesmeten, då jag föredrar mer smak från digestivekexen. Det är såklart en smaksak men upplevde att det blev lite väl mycket creamcheesesmet.

Mia Noltorp
Mia Noltorp
1 year ago

Stämmer det med 900g färskost?

Jenny
Jenny
1 year ago

Ser jättegod ut! Blir den bra om man byter till laktosfria alternativ? Varför ska man ha dubbelt så många glutenfria kex?

Tips!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?