Crème brûlée

Klassisk crème brûlée är en god, len vaniljdessert med krämig vaniljfyllning och knäckig yta. Det är ett enkelt recept med äggulor, grädde och strösocker som bränns av med en brännare och som imponerar på alla fikagäster!

Klassiska efterrätter är så underskattade! I dagens sociala medier handlar det väldigt ofta om att komma på nya idéer på bakverk och det älskar jag men ibland är det trevligt att gå tillbaka till klassiska bakverk och efterrätter. En riktig favorit bland klassikerna är Crème brûlée som har sitt ursprung i Frankrike. Den är så god i all sin enkelhet. Fransmännen vet verkligen hur man imponerar!

Den här efterrätten består av basingredienserna socker, ägg, mjölk, vanilj och grädde. Den görs i portionsformar och är helt enkelt en luftig, lätt och krämig vaniljkräm toppad med en krispig sockeryta. Ni bara måste prova!

En steg för steg-video på hur man gör Crème brûlée hittar ni på min instagram @camillahamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Crème brûlée

Portioner: 4

Ingredienser

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk, 3% fett
7 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl rörsocker strö

Tips!

Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk, 3% fett
7 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl rörsocker strö

TIPS!

Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  6. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  7. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  8. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  9. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
  10. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
  5. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  6. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  7. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  8. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  9. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
  10. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 11 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
60 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eloise Reyes
Eloise Reyes
4 years ago

Hej! Receptet verkar fantastiskt! Jag tänkte försöka mig på det här receptet på nyår. Vet du hur jag kan använda istället för grädde och mjölk? En i sällskapet är nämligen allergisk mot mjölkprotein.

Shirin
Shirin
4 years ago

Hej. Får det att använda grillfunktionen på ugnen istället för brännare?

Henrietta
Henrietta
4 years ago

Hej, ska det vara varmt eller kallt vatten på plåten runt portionsformarna?

Nybakat
Nybakat
4 years ago

Hej! Tack för superbra recept. Är det samma grader (150) och gräddning (40-50 min) på en varmluftsugn? Såg att vattenbadet inte behövs, men funderar på det andra som sagt. Tack för svar! 😊

Helena
Helena
3 years ago

Hej! Funkar det lika bra att byta ut vaniljstången mot vanilj exract? Hur mycket i så fall?

Camilla
Camilla
3 years ago

Går det på något sätt utan brännare? 😩

Maria
Maria
3 years ago

Hur kan jag göra om jag inte har ngn brännare ? Kan man använda sån tändare med långt handtag om du förstår vilka jag menar ?

Helena
Helena
3 years ago

Vilken brännare rekommenderar du? Vad ska man tänka på vid köp av en?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
3 years ago

Hej! Tänkte testa detta till nyår men undrar om man kan använda vaniljsocker istället för vaniljstång? Vaniljstång är ju dyrt…🌝🥰🙃

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack!! Ska bli så kul att testa, dina recept blir alltid så goda🥰

Niklas
Niklas
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hej, hur mycket vaniljsocker ska man typ ta?😊

Johanna
Johanna
Svara till  Linnéa Ericson
3 years ago

Hej! Hur mycket vaniljsocker istället för vaniljstång skulle funka ?

Veronika
Veronika
3 years ago

Var kan jag köpa formarna?

Gabriella
Gabriella
3 years ago

Hej! ☺️
Hur många cm är formarna i höjden? Står att dina är cirka 8 cm i diameter.
Vilka formar blir creme buleen bäst i ?
Går det bra med formar från Ica som är 9×5 cm?

Last edited 3 years ago by Gabriella
Ellinor Helleblad Nymo
Ellinor Helleblad Nymo
3 years ago

Hej! Ska absolut prova på detta till nyår! 🤩 du undrade hur man kunde fylla plåten med vatten på ett smidigt sätt, satt å funderade på de, tänkte om en vattenkanna skulle funka? 😄😘

Elin
Elin
3 years ago

Kan man använda vaniljpulver istället för stång? Är helt slut på vaniljstångar på de två affärer vi har här i staden 🙁
Hur mycket i så fall? 🙂

Last edited 3 years ago by Elin
Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
3 years ago

Hej igen! Tänkte bara fråga om man kan göra dom en dag innan servering? Hade varit kul att baka tillsammans med dig på livebaket imorgon. Tills vilken punkt kan jag isåfall göra dom och var ska de förvaras?🥰☺️❤️

Alice Wiig
Alice Wiig
Svara till  Linnéa Ericson
3 years ago

På punkt nummer 9 nämner hon att det går bra att förvara dem i kylskåpet några dagar, bara du bränner dem innan serveringen.

Evelina
Evelina
3 years ago

Hej! Undrar bara vad man skulle ha rörsockret till🙃PS. Älskar dina recept och videos!

Emelie
3 years ago

Min creme brule har varit inne i 50 min men är fortfarande vattnig. Hur länge kan den vara inne?

Emma
Emma
3 years ago

Gör receptet just nu, de vill inte stelna. Har gjort precis som du skrev. Men den vill inte. Den har stått inne i snart 2h utan att något händer

Ida
Ida
3 years ago

Insåg på nyårsafton att vår brännare är helt värdelös! Hittar inte länken du nämner i filmen, tar gärna tips på bra brännare! Tack för alla grymma recept o tips!

Ida
Ida
Svara till  camillahamid
3 years ago

Lysande! Stort tack!

Karolina
Karolina
3 years ago

Hej! Stort tack för en bra film med instruktioner och recept! Ska försöka mig på detta i nästa vecka. En snabb fråga bara. I receptet står det rörsocker men i filmen säger du att rörsocker har lite för stora korn… Vilket är bäst att använda sig av när en ska bränna? Vanligt strösocker eller rörsocker? Stort tack på förhand!

Annica Dyberg
Annica Dyberg
3 years ago

Gjorde denna till nyår och den var så drömmigt god. Tack vare dig vågade jag äntligen prova att göra denna favorit…och jag kommer göra den igen🤩

trackback
3 years ago

[…] på det här. Eller så slänger du ihop den själv och bjuder du dig och en kär vän på det. Camilla Hamid har ett bra recept som vi länkar till här. Japp, vi har testat det […]

Victoria
Victoria
3 years ago

Hej! Hur länge är hållbarheten på créme brûlée? Har lagat denna efterrätt många gånger och den är magisk 🙌🏼👩🏻‍🍳

Anton Ottersten
Anton Ottersten
3 years ago

Hejhej! När man skall koka mjölk och grädde, skall det blandas då eller skall ingredienserna bara läggas i?

Tyra
Tyra
2 years ago

Hej Camilla är créme brulée glutenfritt?

Carro
Carro
2 years ago

Hej jag har en fråga det var så här att min mormor och morfar gjorde det efter ett recept på en sådan höe brännare men min mormor sa att den var lite annorlunda, jag tror att det var för att kanske receptet var kanske fel, det ståd 5dl mjölk tror jag och bara 3dl grädde tror jag eller så var det mer mjölk. Kan inte det ha sabbat det?

Frida Järnmark
Frida Järnmark
2 years ago

I receptet står det att man ska bränna av med rörsocker, men i videon nämner du att det kan vara för grovkornigt 😅 går det att köra med rörsocker enligt recept, eller ska man köra med vanligt strösocker som du gör i videon? ☺️

Kicki
Kicki
2 years ago

Magiskt gott! Har gjort detta flera gånger enligt recept. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Agnes
Agnes
2 years ago

Hej Camilla! Jag har gjort denna drömmigt goda creme brûlée en gång innan och den blev jättegod! Men jag har en fråga, hur ska jag göra för att vaniljkorna inte ska lägga sig i båten bara? Jag har precis köpt nya porttionsformar och skulle vilja testa på nytt. Ps du är min största förebild, jag är en flitig poddlyssnare och längtar tills du lägger upp något nytt på youtube. Du är anledningen till att jag älskar att baka och laga mat! Som den trettonåriga tjej jag är så älskar jag dig❤️

Linus Blom
2 years ago

Hej Camilla! Om man inte har en så bra fungerande brännare vilket socker skulle du rekommendera att använda då?

Emelie Lindgren
Emelie Lindgren
2 years ago

Hej, jag hade bara 6 formar och fick en del smet över, vad gör jag med resten?

Lina
Lina
11 months ago

Hej bästa du! Ska försöka göra detta till nyår och bjuda mina svärföräldrar. Men fattar jag rätt om det går bra att göra själva krämen i formen klar dagen innan, sedan på nyår precis innan servering så lägger man på socker och bränner av? 😀

Miamaria
Miamaria
3 months ago

Gjorde en dubbel sats igår, hällde upp hälften i små formar och hälften i en stor låg form. Det här kommer vi bjuda på många gånger, otroligt gott!

Tips!

Det funkar utmärkt att göra både laktosfri och mjölkfri Crème brûlée genom att bara byta ut mjölkprodukterna mot motsvarigheter som du kan äta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?