Bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel

Bakad cheesecake må ta lite extra tid men krämigheten är helt klart värd att vänta på. Den här gången blev det en bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel. En riktig fröjd för smaklökarna där sött, syrligt och salt möts i en och samma tugga.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Bakad vaniljcheesecake med salt kolaspegel

Portioner: 8-10

Ingredienser

Ingredienser (botten):
15 digestivekex
en nypa salt
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
1 nypa salt
vispad grädde och chokladströssel till dekoration

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
15 digestivekex
en nypa salt
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
1 nypa salt
vispad grädde och chokladströssel till dekoration

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Fodra din sprinform med bakplåtspapper.
  3. Mixa kexen tillsammans med salt till fina smulor.
  4. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  5. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
  7. Fyllning: Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  8. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  9. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  10. Till sist vispar du ner äggulan och ägget en i taget.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
  12. Kolasås: Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ytterligare nån timme på eftervärme.
  13. Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  14. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i kylskåpet innan du häller den över din cheesecake och sprider ut den jämnt. Dekorera med vispad grädde och chokladströssel!
Steg för steg

Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Fodra din sprinform med bakplåtspapper.
  3. Mixa kexen tillsammans med salt till fina smulor.
  4. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  5. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
  7. Fyllning: Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  8. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  9. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  10. Till sist vispar du ner äggulan och ägget en i taget.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
  12. Kolasås: Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ytterligare nån timme på eftervärme.
  13. Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  14. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i kylskåpet innan du häller den över din cheesecake och sprider ut den jämnt. Dekorera med vispad grädde och chokladströssel!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mariam
mariam
4 years ago

vad kan man byta ut istället för vetemjöl!

Emma🥰
Emma🥰
4 years ago

Ska laga denhär idag men ska äta den imorgon, ska man förvara den i kylskåpet över natten, tacksam för svar, ps! BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR DINA RECEPT, DINA BÖCKER & PODDEN MED DU OCH EMMA, DU ÄR EN SÅ FIN PERSON🥰😍❣️

Emma🥰
Emma🥰
4 years ago

Ska laga den här idag men ska äta imorgon, ska jag ha den i kylskåpet eller❣️? Ps, BOKSTAVLIGEN ÄLSKAR jag alla dina recept, din bok o podden med du och Emma, du är en så fin person😍🥰❣️

Emma🥰
Emma🥰
Svara till  Emma🥰
4 years ago

Oj skev en gång till imistag😅❣️

Annie
Annie
3 years ago

Hej Camilla!

Jag undra hur jag förvara cheesecaken om jag inte tänker äta den direkt när den är färdig? 🧁

Nadin
Nadin
3 years ago

Till hur många personer var denna till?

Alex
3 years ago

Varför kan man inte göra denna No-bake? Måste man ha den i ugnen?

Emmy
Emmy
2 years ago

Gör ett skolprojekt och blir så suktad varje gång jag ser bilderna

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?