Banan- & karamellgalette

Banan i bakverk är helt klart ett fenomen som delar fikafantasterna i två läger. Det är nog en såndär grej som man antingen älskar heller hatar.  Själv har jag ingenting alls emot det. Särskilt tillsammans med choklad eller karamell. Vilket läger tillhör ni läsare? Tycker ni om banan i bakverk? Kanske bara i ett speciellt utförande? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

Dagens recept är inspirerad av klassikern banoffee pie (som förövrigt är ett ord som jag ALLTID måste google:a för att se om jag stavat rätt trots att jag skrivit det sååå många gånger,banoffee alltså). Man skulle kunna säga att den här banan- och karamellgaletten är en bakad banoffee pie men utan grädde. Och vet ni vad? Den är helt fantastiskt god! Jag älskar hur galette blir sådär perfekt frasig, inte alltför tjocka bitar och precis lagom med fyllning. Prova vettja!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Banan- & karamellgalette

Portioner: 6

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingredienser (fyllning):
1/2 burk dulche de leche à 397 g
1 banan
1 ägg till pensling
ev grovhackade hasselnötter till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingredienser (fyllning):
1/2 burk dulche de leche à 397 g
1 banan
1 ägg till pensling
ev grovhackade hasselnötter till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajdeg: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in den och låt vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form.
  5. Bred ut dulche de leche på degen och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  6. Dela bananen i två delar på längden och lägg på dulche de lechen (att dela i skivor går också bra).
  7. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  8. Pensla kanterna med äggula, garnera med eventuellt med grovhackade hasselnötter och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
  10. Kan serveras direkt! Gärna med en kula vaniljglass.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajdeg: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in den och låt vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form.
  5. Bred ut dulche de leche på degen och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  6. Dela bananen i två delar på längden och lägg på dulche de lechen (att dela i skivor går också bra).
  7. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  8. Pensla kanterna med äggula, garnera med eventuellt med grovhackade hasselnötter och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
  10. Kan serveras direkt! Gärna med en kula vaniljglass.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?