Banan-vårrullar

Frukt är godis, ellerhur? I veckan gjorde jag en dessert som verkligen införlivar det uttrycket: banan-vårrullar. Det här är en dessert som slår en med häpnad. En söt banan kryddad med kanel, inbakad i frasig filodeg. En kula glass på det och lite sirap – helt underbart!

Är du ovan vid att fritera behöver du inte oroa dig, det är lättare än vad man kan tro. Jag har inga speciella frityr-verktyg, utan använder min wok-panna och en hålslev. Det viktiga är att använda en olja utan smak, till exempel solrosolja. Utöver det finns det lite bra säkerhetsgrejer att tänka på när man friterar:

  • Håll is och kallt vatten borta från oljan. Reaktionen blir våldsam.
  • Använd inga verktyg av plast eller gummi. Det finns risk att de smälter.
  • Undvik att ha brännbara saker i närheten av spisen.
  • Fyll inte kastrullen/wok-pannan med olja ända upp till kanten, håll lite marginal.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Banan-vårrullar

Portioner: 8

Ingredienser

8 tunna filodegsark
4 bananer delade i två
1,25 dl brunt farinsocker strö
0,5 dl malen kanel
0,5 dl vatten + 2-4 msk vetemjöl som “klister”
neutral olja till fritering
vaniljglass och sirap till servering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

8 tunna filodegsark
4 bananer delade i två
1,25 dl brunt farinsocker strö
0,5 dl malen kanel
0,5 dl vatten + 2-4 msk vetemjöl som “klister”
neutral olja till fritering
vaniljglass och sirap till servering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ingredienserna till “klistret” till en jämn smet utan klumpar.
  2. Dela bananerna i två.
  3. Lägg en bananhalva på kanten av filodegen. Garnera generöst med farinsocker och kanel.
  4. Rulla in bananhalvan i arket och försegla med vatten- och mjölblandningen.
  5. Hetta upp oljan i en djup kastrull eller wok-panna.
  6. Fritera vårrullarna 1-2 minuter på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lägg dem på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.
  7. Servera med en kula vaniljglass och lite sirap.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blanda ingredienserna till “klistret” till en jämn smet utan klumpar.
  2. Dela bananerna i två.
  3. Lägg en bananhalva på kanten av filodegen. Garnera generöst med farinsocker och kanel.
  4. Rulla in bananhalvan i arket och försegla med vatten- och mjölblandningen.
  5. Hetta upp oljan i en djup kastrull eller wok-panna.
  6. Fritera vårrullarna 1-2 minuter på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lägg dem på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.
  7. Servera med en kula vaniljglass och lite sirap.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Men åh vad gott med bananvårullar!!! <3 Mums!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?