
Inlägget är i samarbete med Kökets kurser
Inspirerat från Kökets tårtkurs så har jag bakat en riktigt god hasselnötskolatårta med chokladfluff. Syndigt god! Kursen är inte bara en fantastiskt pedagogisk receptbank med steg för steg-videos utan också väldigt inspirerande. Ange kod CAMILLA så får du 50kr rabatt på kursen, klicka HÄR för att läsa mer.

Härligt segmjuk hasselnötsbotten, len kola och fluffig chokladtopping. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (chokladfluff):
200 g choklad 50% kakaohalt
3 dl vispgrädde
Ingredienser (botten):
400 g hasselnötter
350 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
Ingredienser (kola):
60 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
1 dl grovhackade och rostade hasselnötter att dekorer med
Gör såhär:
- Grovhacka chokladen till fluffet och smält ihop med vispgrädden på låg värme under konstant omrörning. Häll över fluffet i en ren skål av glas och metall och ställ i kylskåpet för att svalna i minst 4h, helst över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform med diameter på 23 cm.
- Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter, lägg i en ren kökshandduk medan de fortfarande är varma och gnugga bort skalet. Mixa nötterna fint i matberedare.
- Vispa smör, strösocker och vaniljsocker lite ljust och fluffigt.
- Tillsätt salt, hasselnötter och vetemjöl, rör ihop till en tjock smet. Tryck ut i formen och jämna till med en sked. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap till kolafyllningen i en kastrull. Låt puttra på medelvärme under konstant omrörning
- Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter. Låt svalna helt och hållet i formen, minst 2 h men helst över natten.
- Vispa fluffet med elvisp, spritsa ut på kakan och dekorera med grovhackade hasselnötter.

TIPS!
- Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl och se till att chokladen till fluffet inte innehåller spår av gluten.
Går den att göra även på kondenserad mjölk istället för karamelliserad? Råkade köpa fel:(
Hej, åh! Tyvärr behöver du karamelliserad. Men din kondenserade mjölk kan enkelt kokas ihop till karamelliserad, läs mer här! https://mykitchenstories.se/kondenserad-mjolk-eller-karamelliserad-mjolk/
Hej!
Man ska alltså grädda kakan igen i 10 minuter i ugnen efter att man har lagt på kolan? Tack för svar 😍🥰
Hejhej, precis så! 🥰
Kan det göras två dagar i förtid?
Det går bra! ☺️