Hasselnötstårta med kola & choklad

Inlägget är i samarbete med Kökets kurser

Inspirerat från Kökets tårtkurs så har jag bakat en riktigt god hasselnötskolatårta med chokladfluff. Syndigt god! Kursen är inte bara en fantastiskt pedagogisk receptbank med steg för steg-videos utan också väldigt inspirerande. Ange kod CAMILLA så får du 50kr rabatt på kursen, klicka HÄR för att läsa mer.

Härligt segmjuk hasselnötsbotten, len kola och fluffig chokladtopping. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Hasselnötstårta med kola & choklad

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (chokladfluff):
200 g choklad 50% kakaohalt
3 dl vispgrädde

Ingredienser (botten):
400 g hasselnötter
350 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (kola):
60 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
1 dl grovhackade och rostade hasselnötter att dekorer med

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl och se till att chokladen till fluffet inte innehåller spår av gluten.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (chokladfluff):
200 g choklad 50% kakaohalt
3 dl vispgrädde

Ingredienser (botten):
400 g hasselnötter
350 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (kola):
60 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
1 dl grovhackade och rostade hasselnötter att dekorer med

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl och se till att chokladen till fluffet inte innehåller spår av gluten.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Grovhacka chokladen till fluffet och smält ihop med vispgrädden på låg värme under konstant omrörning. Häll över fluffet i en ren skål av glas och metall och ställ i kylskåpet för att svalna i minst 4h, helst över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform med diameter på 23 cm.
  3. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter, lägg i en ren kökshandduk medan de fortfarande är varma och gnugga bort skalet. Mixa nötterna fint i matberedare.
  4. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker lite ljust och fluffigt.
  5. Tillsätt salt, hasselnötter och vetemjöl, rör ihop till en tjock smet. Tryck ut i formen och jämna till med en sked. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  6. Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap till kolafyllningen i en kastrull. Låt puttra på medelvärme under konstant omrörning
  7. Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter. Låt svalna helt och hållet i formen, minst 2 h men helst över natten.
  8. Vispa fluffet med elvisp, spritsa ut på kakan och dekorera med grovhackade hasselnötter.
Steg för steg

Video
  1. Grovhacka chokladen till fluffet och smält ihop med vispgrädden på låg värme under konstant omrörning. Häll över fluffet i en ren skål av glas och metall och ställ i kylskåpet för att svalna i minst 4h, helst över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform med diameter på 23 cm.
  3. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter, lägg i en ren kökshandduk medan de fortfarande är varma och gnugga bort skalet. Mixa nötterna fint i matberedare.
  4. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker lite ljust och fluffigt.
  5. Tillsätt salt, hasselnötter och vetemjöl, rör ihop till en tjock smet. Tryck ut i formen och jämna till med en sked. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  6. Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap till kolafyllningen i en kastrull. Låt puttra på medelvärme under konstant omrörning
  7. Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter. Låt svalna helt och hållet i formen, minst 2 h men helst över natten.
  8. Vispa fluffet med elvisp, spritsa ut på kakan och dekorera med grovhackade hasselnötter.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Andrea
Andrea
2 years ago

Går den att göra även på kondenserad mjölk istället för karamelliserad? Råkade köpa fel:(

Anna Modén
Anna Modén
2 years ago

Hej!
Man ska alltså grädda kakan igen i 10 minuter i ugnen efter att man har lagt på kolan? Tack för svar 😍🥰

Mimmi
Mimmi
2 years ago

Kan det göras två dagar i förtid?

Viktoria
Viktoria
2 years ago

Hej! Hur länge ska kolan puttra på medelvärme innan man häller den på botten? 🙂

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl och se till att chokladen till fluffet inte innehåller spår av gluten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?