Prinsess-semla

Det råder verkligen semmel-hysteri just nu! Och jag som älskar detta ljuvliga svenska bakverk gick ju bananas när jag såg Prinsess-semlan som skapades av Markus på Thimons konditori och bageri. Eftersom jag inte bor i närheten av det här konditorit så fick jag se till att kirra en egen prinsess-semla. Och ni måste verkligen testa, det blev riktigt, riktigt gott!
Är ni sugna på att testa ännu fler varianter tycker jag att ni ska kolla in den här artikeln med en massa olika semmelvarianter som kommer att slå er med häpnad!
Jag har ingen aning om hur Markus gör sin prinsess-semla men i receptet nedan får ni reda på hur jag gjorde min. Jag föredrar att göra dem i mini-format då det kan bli ganska mastigt med marsipan och det är alltså mindre semmelbullar du får om du följer mitt recept.
Jag har fyllt min med mandelmassa, men gillar du inte det eller är allergisk, går det lika bra att fylla med vaniljkräm som ger en semla med ännu mer prinsess-känsla och att byta ut marsipanen mot sugar paste eller marshmallow-fondant.
Passa på att göra denna till helgens semmel-fika.
Att kavla ut marsipanen kan bli en klibbig historia men pudrar du mycket lätt med maizena på arbetsytan och lite på kaveln så går det finfint. Använder du florsocker så blir det bara ännu klibbigare.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Prinsess-semla

Portioner: 15

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk
2 dl jordgubbssylt
300 g marsipan
5 dl hårt vispad vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk
2 dl jordgubbssylt
300 g marsipan
5 dl hårt vispad vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
  4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
  5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker och fyller dem. För extra saftiga bullar penslar jag dem med sockerlag precis när de kommit ut ur ugnen.
  9. För att få till ett prinsess-stuk på semlan börjar du med att skära av ett tunt lock och gröpa ut lite av bullen.
  10. Fyll varje bulle med mandelmassa och lite jordgubbssylt.
  11. Kavla ut marsipanen tunt och stansa ut två rundlar per semla, en som är ca 4 cm bredare i diameter än den delen av bullen som fylld, och en som är precis lika bred som locket.
  12. Bre på lite vispgrädde på bullen och locket och täck med marsipanen. Se till att släta ut noga med fingrarna för att få en snygg finish!
  13. Spritsa sedan på vispgrädde och lägg på locket. Kan avnjutas direkt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
  4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
  5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker och fyller dem. För extra saftiga bullar penslar jag dem med sockerlag precis när de kommit ut ur ugnen.
  9. För att få till ett prinsess-stuk på semlan börjar du med att skära av ett tunt lock och gröpa ut lite av bullen.
  10. Fyll varje bulle med mandelmassa och lite jordgubbssylt.
  11. Kavla ut marsipanen tunt och stansa ut två rundlar per semla, en som är ca 4 cm bredare i diameter än den delen av bullen som fylld, och en som är precis lika bred som locket.
  12. Bre på lite vispgrädde på bullen och locket och täck med marsipanen. Se till att släta ut noga med fingrarna för att få en snygg finish!
  13. Spritsa sedan på vispgrädde och lägg på locket. Kan avnjutas direkt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Eftersom mandelmassa och marsipan har samma ingredienser är din kommentar om allergi lite lustig 😃

Anonymous
7 years ago

Vilka söta och mums vad gott!! 🙂

bakbloggen
7 years ago

Ser väldigt gott ut!
Har sett en video på hur dem gör, dem klär hela bullen med marsipan å sedan skär bort locket, fyller med mandelmassa,spritsar på med grädde sedan på det en klick sylt,
Locket på å med florsocker😀😉

Anonymous
7 years ago

Ser ju supergod ut 💞

Sara
7 years ago

Men GUD så sött!!! Älskar. Perfekt för den som både gillar semlan och prinsesstårtan! <3 Tack för tipset och jättefina bilder! 🙂

Sanna
7 years ago

Tack för att du delar med dig av receptet!

Anonymous
7 years ago

Kan du snälla länka vilken sprits det är? 🙂

Anonymous
7 years ago

Vart har du köpt din sprits i videon? 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?