Prinsess-semla

Det råder verkligen semmel-hysteri just nu! Och jag som älskar detta ljuvliga svenska bakverk gick ju bananas när jag såg Prinsess-semlan som skapades av Markus på Thimons konditori och bageri. Eftersom jag inte bor i närheten av det här konditorit så fick jag se till att kirra en egen prinsess-semla. Och ni måste verkligen testa, det blev riktigt, riktigt gott!
 
Är ni sugna på att testa ännu fler varianter tycker jag att ni ska kolla in den här artikeln med en massa olika semmelvarianter som kommer att slå er med häpnad!
Jag har ingen aning om hur Markus gör sin prinsess-semla men i receptet nedan får ni reda på hur jag gjorde min. Jag föredrar att göra dem i mini-format då det kan bli ganska mastigt med marsipan och det är alltså mindre semmelbullar du får om du följer mitt recept.
Jag har fyllt min med mandelmassa, men gillar du inte det eller är allergisk, går det lika bra att fylla med vaniljkräm som ger en semla med ännu mer prinsess-känsla och att byta ut marsipanen mot sugar paste eller marshmallow-fondant.
Passa på att göra denna till helgens semmel-fika. Receptet räcker till ca 15 stycken.
 
Att kavla ut marsipanen kan bli en klibbig historia men pudrar du mycket lätt med maizena på arbetsytan och lite på kaveln så går det finfint. Använder du florsocker så blir det bara ännu klibbigare.
 
Ingredienser (prinsess-semla):
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
 
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
 
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
 
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk
2 dl jordgubbssylt
300 g marsipan
5 dl hårt vispad vispgrädde
 
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker och fyller dem. För extra saftiga bullar penslar jag dem med sockerlag precis när de kommit ut ur ugnen.
9. För att få till ett prinsess-stuk på semlan börjar du med att skära av ett tunt lock och gröpa ut lite av bullen.
10. Fyll varje bulle med mandelmassa och lite jordgubbssylt.
11. Kavla ut marsipanen tunt och stansa ut två rundlar per semla, en som är ca 4 cm bredare i diameter än den delen av bullen som fylld, och en som är precis lika bred som locket.
12. Bre på lite vispgrädde på bullen och locket och täck med marsipanen. Se till att släta ut noga med fingrarna för att få en snygg finish!
13. Spritsa sedan på vispgrädde och lägg på locket. Kan avnjutas direkt!
Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
3 år sedan

Eftersom mandelmassa och marsipan har samma ingredienser är din kommentar om allergi lite lustig 😃

Anonym
3 år sedan

Vilka söta och mums vad gott!! 🙂

bakbloggen
3 år sedan

Ser väldigt gott ut!
Har sett en video på hur dem gör, dem klär hela bullen med marsipan å sedan skär bort locket, fyller med mandelmassa,spritsar på med grädde sedan på det en klick sylt,
Locket på å med florsocker😀😉

Anonym
3 år sedan

Ser ju supergod ut 💞

Sara
3 år sedan

Men GUD så sött!!! Älskar. Perfekt för den som både gillar semlan och prinsesstårtan! <3 Tack för tipset och jättefina bilder! 🙂

Sanna
3 år sedan

Tack för att du delar med dig av receptet!

Anonym
3 år sedan

Kan du snälla länka vilken sprits det är? 🙂

Anonym
3 år sedan

Vart har du köpt din sprits i videon? 🙂

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x