Prinsess-semla

Fotograf: Ulrika Pousette

Prinsess-semlor fylls med hallonsylt och krämig vaniljkräm innan de toppas med grädde och marsipan.

Prinsess-semla – en lyxig twist av två klassiker!

Föreställ dig den ultimata fusionen mellan en klassisk semla och en ljuvlig prinsesstårta – det är precis vad prinsess-semlan är! Den luftiga och saftiga semmelbullen fylls med syrlig hallonsylt och vispad grädde, innan den sveps in i ett tunt lager av marsipan och pudras med florsocker. En festlig och lyxig variant som passar perfekt till fettisdagen eller när du vill imponera på fikabordet.

Tips för att lyckas med prinsess-semlor

✔ Perfekta bullar – Använd rumsvarma ingredienser och låt degen jäsa ordentligt för luftiga och saftiga bullar.

✔ Tunn marsipan – Kavla ut marsipanen så tunt som möjligt för ett snyggt och smidigt lager.

✔ Stabil grädde – Vispa grädden lagom fast så att den håller formen utan att bli grynig.

✔ Snygg finish – Pudra med florsocker precis innan servering för ett elegant utseende.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Färdiga prinsess-semlor toppade med grön marsipan, florsocker och dekorativa rosenblad.

Prinsess-semla

Portioner: 18

Ingredienser

Vetebullar
50 g färsk jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
1 msk mortlad kardemumma
1 msk vaniljsocker
200 g smör, rumstempererat
2 dl vit sirap
1 kg vetemjöl

Vaniljkräm
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 st äggulor
1,5 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
50 g smör

Dekoration & fyllning
5 dl vispgrädde
1 kg marsipan
4 dl hallonsylt
Florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att smula ner jästen i en bunke och lös upp det i mjölken.
  2. Tillsätt därefter smör, vit sirap, mortlade kardemummakärnor, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
  4. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
  5. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och plasta in plåten och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
  6. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Börja med att dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner både skal och frön i en kastrull. Häll i mjölk och koka upp, ställ kastrullen sedan åt sidan.
  7. I en skål blandar du ihop äggulorna, strösocker och majsstärkelse. Blanda ihop det här till en jämn smet.
  8. Ha ner smeten i kastrullen och rör om hela tiden på medelvärme, så den inte bränns vid.
  9. När vaniljkrämen har tjocknat, tar du bort den från värmen och rör ner smöret.
  10. Häll över vaniljkrämen i en låg skål och plasta in den och ställ åt sidan.
  11. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  12. Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör ordning marsipanen och fyllningarna.
  14. Vispa grädden på låg hastighet och täck bullarna i grädde.
  15. Kavla ut marsipanen med lite mjöl så den inte fastnar på kaveln eller bakbordet. Skär ut bitar som täcker varje bulle precis och klä bullarna med marsipan och skär bort överflöd. Se video för instruktioner.
  16. Klipp ett lock på varje semla med hjälp av en sax. Fyll hålet med sylt och vaniljkräm, gärna med en spritspåse.
  17. Spritsa på vispgrädde och sätt sedan på locket. Dekorera med florsocker. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Eftersom mandelmassa och marsipan har samma ingredienser är din kommentar om allergi lite lustig 😃

Anonymous
8 years ago

Vilka söta och mums vad gott!! 🙂

bakbloggen
8 years ago

Ser väldigt gott ut!
Har sett en video på hur dem gör, dem klär hela bullen med marsipan å sedan skär bort locket, fyller med mandelmassa,spritsar på med grädde sedan på det en klick sylt,
Locket på å med florsocker😀😉

Anonymous
8 years ago

Ser ju supergod ut 💞

Sara
8 years ago

Men GUD så sött!!! Älskar. Perfekt för den som både gillar semlan och prinsesstårtan! <3 Tack för tipset och jättefina bilder! 🙂

Sanna
8 years ago

Tack för att du delar med dig av receptet!

Anonymous
8 years ago

Kan du snälla länka vilken sprits det är? 🙂

Anonymous
8 years ago

Vart har du köpt din sprits i videon? 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?