Saftig daimkaka med vaniljkräm

Nu var det ett tag sen som jag bjöd på ett recept på en ordentlig mjuk kaka. Här kommer ett recept på en riktigt saftig mjuk kaka med bitar av daim i. Och eftersom att jag som vanligt inte kan låta en kaka bara vara så hade jag på min bästa vaniljkräm, färska bär och ännu mera daim. Det blev nästan lite tårtkänsla över det hela!
Självklart går det bra att skippa alla extra grejer och bara baka och servera den precis som den är. En perfekt mjuk kaka till kaffet (eller te) som bara smälter i munnen. Daimbitarna ger en härlig choklad- och karamellsmak till den saftiga vaniljkakan.
Jag bakade min kaka i en form för bröd (rymmer 1,5 liter) och sedan vände jag bara på kakan uppochner, bredde på vaniljkräm och garnerade med färska bär och daim. En perfekt nödlösning skulle jag säga om man behöver tårta snabbt. Har du många gäster funkar det utmärkt att baka den i långpanna, använd bara tre gånger så mycket ingredienser och du är good to go! Bakar du den däremot i mindre variant som jag har gjort så räcker den till ca 8 bitar.
daimkaka2

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig daimkaka med vaniljkräm

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
2 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (daimkaka):
2,25 dl vetemjöl
0,25 tsk bikarbonat
1 nypa äkta vaniljpulver
4 st dubbeldaim (ca 232 g)
75 g mjukt rumsvarmt smlr
2 dl strösocker
2 stora ägg
0,75 dl filmjölk
färska bär att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
2 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (daimkaka):
2,25 dl vetemjöl
0,25 tsk bikarbonat
1 nypa äkta vaniljpulver
4 st dubbeldaim (ca 232 g)
75 g mjukt rumsvarmt smlr
2 dl strösocker
2 stora ägg
0,75 dl filmjölk
färska bär att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  3. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret i nedre delen av ugnen.
  5. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljpulver och grovhackad daim i en skål. Ställ åt sidan.
  6. I en annan bunke blandar du ihop smör och strösocker.
  7. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
  8. Ha i filmjölken och blanda lite till.
  9. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
  10. Fodra din form med bakplåtspapper och häll i smeten.
  11. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Du vet att kakan är klar om du sticker ner en sticka/tandpetare och den är helt torr när den kommer ut.
  12. Låt svalna helt innan du brer på vaniljkräm och garnerar med färska bär.
Steg för steg

Video
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  3. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret i nedre delen av ugnen.
  5. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljpulver och grovhackad daim i en skål. Ställ åt sidan.
  6. I en annan bunke blandar du ihop smör och strösocker.
  7. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
  8. Ha i filmjölken och blanda lite till.
  9. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
  10. Fodra din form med bakplåtspapper och häll i smeten.
  11. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Du vet att kakan är klar om du sticker ner en sticka/tandpetare och den är helt torr när den kommer ut.
  12. Låt svalna helt innan du brer på vaniljkräm och garnerar med färska bär.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ruki
7 years ago

Vad kan man ha istället för filmjölk? Vill testa den men i turkiet säljs ingen filmjölk 🙂

Karolina
7 years ago

Men gud vad gott det ser ut! Måste testa detta hemma 🙂

Jessica
7 years ago

Å gud så gott!! Jag tänker definitivt testa denna snart. Snålvattnet rinner hihi

emma
emma
2 years ago

Kan jag använda turkisk yoghurt istället för filmjölk

emma
emma
2 years ago

kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver/vanilstång?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?