
Hörrni, jag får inte nog av att baka med äpple! Det är en underbar råvara som går att kombinera i oändlighet med annat och dessutom är den riktigt billig nu när det är säsong.


Igår kom jag hem från jobbet ganska sent men jag kunde inte hålla mig från att baka den här underbara äppelkakan med karamell som jag varit sugen på så himla länge! Jag använda min favoritäppelsort Granny Smith för att balansera upp sötman med lite syra.

Dessutom blir den här äppelkakan ännu godare med en klick gräddig vaniljglass till (vilken kaka blir inte det liksom?).
Är ni sugna på fler äppel-recept kan jag varmt rekommendera den här artikeln som har samlat en massa smarriga äppel-recept i en mumsig lista. Jag blev lite extra sugen på Alicias Äppelcheesecake fyllda cookies med vit choklad!
Receptet bakade jag i en form med diameter 23 cm och räcker till 8-10 bitar.
Ingredienser:
3 granny smith äpplen
3,5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 ägg
0,75 dl solrosolja
0,75 dl mjölk
25 g smör
2,5 dl dulche de leche
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär i jämntjocka klyftskivor.
3. Smörj en form med diameter 23 cm.
4. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljpulver i en bunke.
5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Till sist har ud i solrosoljan och mjölken. Blanda till en jämn smet. Ställ åt sidan.
6. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ha i dulche de leche och rör om hela tiden tills den kokar upp. Häll direkt över karamellen i botten på formen och bre ut den så den täcker hela formen om det behövs.
7. Fördela äppelskivorna över karamellen så att de överlappar varandra. Häll till sist över smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
8. Låt kakan nästan svalna helt innan du vänder på formen. Den ska bara kännas lite varm i botten på formen.
9. Pudra med florsocker och servera med en kula vaniljglass.
GUD vad gott det ser ut, den skulle jag gärna vilja testa!
Men gud så gott, den måste jag pröva att göra fast vegansk då! Mums!
Tack! 🙂 Ja det går säkert super att byta ut lite ingredienser för en vegansk variant
Älskar varma äpplen, så att ha dem i bakverk är ju underbart 😀 ;D
Ellerhur 😀
men fy tusan så gott det där såg ut att vara :O
gott
Åh, så gott det ser ut!
Men alltså åh så gott!