Så lyckas du med hembakade pizzan

Hemlagad mat är bland det bästa som finns och jag föredrar det framför att äta ute på restaurang om det inte är en rätt jag lärt mig göra själv än. Pizza är en sån rätt som jag verkligen har velat göra bra länge. Många varianter har dock varit för tjocka, för hårda, för mycket tomatsås osv osv. En snabb googling ger dig tipset att skaffa en pizzasten för bästa resultat, men vet du – det behöver man inte alls! I det här inlägget vill jag dela med mig av mina tips för att få den perfekta hembakade pizzan som smakar som på pizzeria (om inte godare).
 
1. Degen
Jag har provat många olika recept och detta är den som gett mig smarrigast resultat. Men snåla inte med knådningen! Jag vet, det är jätte jobbigt att stå och knåda i 10 minuter om man inte äger en hushållsassistent men det är så värt det för krispigt och mumsigt resultat. Dessutom blir det vardagsmotion på köpet. Win-win situation!
 
Det här receptet räcker till 2 runda pizzor
12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
4-5 dl vetemjöl +  extra till utbakningen
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olivolja, salt och strösocker. Blanda.
3. Tillsätt till sist vetemjöl lite i taget tills du får en smidig deg. Hellre för lite vetemjöl än för mycket. Och som sagt – knåda på nu! Låt armmusklerna få arbete i 10 minuter innan du plastar in bunken eller täcker med bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.
 
Efter jäsning delar du degen i två delar. Forma varje del till en bulle genom att vika kanterna mot mitten. Vänd sedan på bullen och puffa upp den med båda händerna kupade. Strö över lite vetemjöl och låt bullarna jäsa i ytterligare 15 minuter under bakduk.
 
När det är dags att forma pizzorna börjar du med att rikligt mjöla ditt bakbord. Lägg en bulle på mjölet och platta till med händerna till en rund form innan du börjar kavla ut. Och här gäller det att kavla tunt för godaste pizzan!
 
2. Ugnen
Ok, har man en pizzasten så är det jätte bra men jag är student så det är liksom inte prio 1 i min livsstil att äga en sån haha. Man får minst lika bra resultat genom att bara ta en djup bakplåt, vända den upp och ner och sätta in i mitten av ugnen. Pizzan kommer alltså att gräddas på plåtens undersida (med bakplåtspapper mellan) och denna lilla finess ger en drömgod pizza! Se till att plåten stått inne i ugnen minst 15 minuter innan du skjutsar in sin pizza på bakplåtspapper.
 
För övrigt gäller högsta värmen som det bara går på din vanliga ugn där hemma (jag har 250 grader celsius) och därför kan jag inte ge exakt gräddningstid annat är att håll koll och ta ut när pizzan är gyllenbrun. Hemma hos mig tog det ca 8 minuter.
 
3. Fyllning
Basen är tomatsås, ju längre den fått stå och puttra desto godare! Koka upp ett paket passerade tomater med 2 msk tomatpure tillsammans med valfri kryddning. Jag smaksätter min med timjan, oregano, basilika, salt, peppar och ingefära! När du väl ska ha tomatsås på din pizza, snåla gärna! För mycket tomatsås gör det hela till en enda sörja så var sparsam.
 
Garnera därefter med riven ost (jag älskar parmesan) och sen är det bara att gå bananas med vad du vill ha på din pizza. Själv älskar jag mozzarella, salami och tomatskivor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Så lyckas du med hembakade pizzan

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
P i X E L I E – Fotograf Erica Pettersson
8 years ago

Tack för recepttipset 🙂
Ska spara detta 😀

Johanna L
7 years ago

Hejsan,
Vet att detta är ett lite "gammalt" inlägg och jag vet inte om du fått tag i det efter du gjort inlägget 😛
Men jag skulle vilja tipsa om att ibland finns det pizzatillbehör – då även pizzasten på Netto för en billig peng 🙂 Har själv köpt en, men dock inte hunnit använda den än:P
Bara ett litet tips att hålla ögonen öppna 🙂

Anonymous
8 years ago

Åh nej, nu blev jag sjukt sugen på pizza :3

P i X E L I E – Fotograf Erica Pettersson
8 years ago

Tack för recepttipset 🙂
Ska spara detta 😀

asiyah
8 years ago

Undeebar blogg du har ja är så glad att jag fann den via rgc.com. *follows*

Fatima
8 years ago

Yumieee

Semya
8 years ago

Människa love this <3

Anonymous
8 years ago

Mums!

Norah
Norah
3 years ago

Hej! Kan man kalljäsa degen sista delen i kyl om man inte riktigt vet när utbak ska ske och hur lång blir jästiden kallt kontra varma 15min då isf?? M.v.h 🙂

trackback
3 years ago

[…] jag utgick ifrån var mitt klassiska recept på pizzadeg men istället för olivolja så använde jag neutral olja för att inte smaken av olivolja skulle […]

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?