Citronmarängpaj

Köpte för ett tag sen söta portionsformar för paj och invigde dem idag genom att göra citronmarängpaj. Så himla gott! Om du vill göra pajen i en vanlig stor pajform (ca 24 cm) så är det bara att dubblera ingediensmåtten, annars ger receptet fyra små pajer 🙂
 
Ingredienser (pajskal):
1,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
65 g mjukt smör
1 äggula (enda som inte dubbleras om du gör i en stor pajform, då har du fortfarande 1 ägg)
1 citron, rivet skal
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en deg, känns den för torr kan du tillsätta några droppar vatten.
3. Plasta in degen och låt den stå i kylskåp i 30 minuter.
4. Tryck ut degen i pajformarna och nagga lätt i botten.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop alla ingredienserna i en värmetålig skål.
2. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
3. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
4. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller dina pajskal.
 
Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
2. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
3. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
4. Spritsa marängen ovanpå pajen och bränn antingen av den med brulébrännare eller grädda i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.
 
 
I recently bought myself pie baking pans in portion size and used them for the first time today when making these delicious lemon meringue pies. If you want to make it in a regular sized pie pan (about 24 cm in diameter) you can just double the ingredients. Enjoy!
 
Ingredients (pie crust):
1.5 dl flour
1 tbsp caster sugar
65 g soft butter
1 egg yolk (do not duplicate if you make a large pie, then you still have one egg)
1 lemon, zest

Do this:
1. Preheat the oven to 200 degrees celsius.
2. Work quickly all ingredients into a dough. If you think it feels dry you can add a few drops of water.
3. Wrap the dough into plastic and let it stand in the refrigerator for 30 minutes.
4. Cover your pie baking bans in the dough.
5. Bake in the middle of oven for about 10 minutes.

Ingredients (lemon curd):
2 egg yolks (save the egg whites for the meringue)
2 lemons (juice and a little shell)
1.5 dl granulated sugar
65 g butter

Do this:
1. Whisk together all ingredients in a heatproof bowl.
2. Set the bowl over a water bath and whisk until thickened.
3. Remove the bowl from the heat and add a little butter at the time while stirring. The lemon curd is done when all of the butter has melted.
4. Pour into a bowl and let cool completely before you fill your lemon meringue pie

Ingredients (meringue):
2 egg whites
1 dl granulated sugar

Do this:
1. Mix together the ingredients in a heatproof bowl.
2. Beat the meringue with an electric whisk over a water bath and whisk until the sugar crystals has melt.
3. Remove the bowl from the heat and continue whisking until the bottom of the bowl completely has cooled.
4. Pipe the meringue on top of the pie and bake in the oven at 200 degrees until the meringue gets a nice colour.

Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
4 år sedan

Wow, vad fina bilder! Ser verkligen jättegot ut 🙂

Anonym
4 år sedan

Dom ser så goda ut 🙂

JUNITJEJ
4 år sedan

Mums!

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x