

Kärleksmums är en riktig klassiker som lätt slinker ner men något jag inte gillar är glasyren med florsocker som det lätt blir för mycket av. Jag testade därför att ha i både daim i kakan och göra en form av chokladkola med daim som glasyr istället. Blev hur smarrigt som helst – kakan riktigt smälte i munnen! Detta recept gjordes i en form som är 20×20 cm, vill du fylla en hel plåt så dubblerar du bara alla ingredienser i receptet förutom äggen som du tar 5 stycken av!
Ingredienser (kakan):
3 stycken ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2,5 msk kakao
150 g smör
70 g daim
50 g mörk choklad
Ingredienser (glasyr):
1 dl vispgrädde
1,5 msk kaffe
100 g daim
50 g mörk choklad
kokosflingor till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ägg och strösocker luftigt och vitt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao ordentligt i en separat skål. Sikta sedan ner detta försiktigt i äggsmeten och blanda försiktigt med träslev eller slickepott.
- Smält smöret och häll ner i smeten.
- Smält den mörka chokladen och daimen tillsammans i microvågsugn eller över vattenbad. Viktigt att all kola i daimen smält ordentligt. Detta tar lite tid!
- Häll i chokladen i smeten och blanda försiktigt.
- Smörj en form eller bakplåt med höga kanter, täck eventuellt med bakplåtspapper och häll över smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får inte bli torr. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.
- Även glasyren behöver svalna ordentligt innan den görs så börja med den så snart kakan gräddats klart.
- Koka upp vispgrädden och häll i kaffet.
- Smält daim och mörk choklad i microvågsugn eller över vattenbad. Det gör inget om några bitar daimkola inte smält helt.
- Häll över chokladen i grädden och ha på låg värme under omrörning tills all daim smält och all choklad blandat sig med grädden.
- Häll över glasyren i en skål och låt stå i kylskåp tills den tjocknat. Rör om då och då.
- Bred glasyren över kakan och garnera med kokosflingor.
Ser väldigt gott ut!
Måste prova! De ser jättegoda ut! 🙂