Kärleksmums med daim

Kärleksmums är en riktig klassiker som lätt slinker ner men något jag inte gillar är glasyren med florsocker som det lätt blir för mycket av. Jag testade därför att ha i både daim i kakan och göra en form av chokladkola med daim som glasyr istället. Blev hur smarrigt som helst – kakan riktigt smälte i munnen! Detta recept gjordes i en form som är 20×20 cm, vill du fylla en hel plåt så dubblerar du bara alla ingredienser i receptet förutom äggen som du tar 5 stycken av!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kärleksmums med daim

Portioner: 5

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
3 stycken ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2,5 msk kakao
150 g smör
70 g daim
50 g mörk choklad

Ingredienser (glasyr):
1 dl vispgrädde
1,5 msk kaffe
100 g daim
50 g mörk choklad
kokosflingor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 5st

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
3 stycken ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2,5 msk kakao
150 g smör
70 g daim
50 g mörk choklad

Ingredienser (glasyr):
1 dl vispgrädde
1,5 msk kaffe
100 g daim
50 g mörk choklad
kokosflingor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt och vitt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao ordentligt i en separat skål. Sikta sedan ner detta försiktigt i äggsmeten och blanda försiktigt med träslev eller slickepott.
  4. Smält smöret och häll ner i smeten.
  5. Smält den mörka chokladen och daimen tillsammans i microvågsugn eller över vattenbad. Viktigt att all kola i daimen smält ordentligt. Detta tar lite tid!
  6. Häll i chokladen i smeten och blanda försiktigt.
  7. Smörj en form eller bakplåt med höga kanter, täck eventuellt med bakplåtspapper och häll över smeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får inte bli torr. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.
  9. Även glasyren behöver svalna ordentligt innan den görs så börja med den så snart kakan gräddats klart.
  10. Koka upp vispgrädden och häll i kaffet.
  11. Smält daim och mörk choklad i microvågsugn eller över vattenbad. Det gör inget om några bitar daimkola inte smält helt.
  12. Häll över chokladen i grädden och ha på låg värme under omrörning tills all daim smält och all choklad blandat sig med grädden.
  13. Häll över glasyren i en skål och låt stå i kylskåp tills den tjocknat. Rör om då och då.
  14. Bred glasyren över kakan och garnera med kokosflingor.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt och vitt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao ordentligt i en separat skål. Sikta sedan ner detta försiktigt i äggsmeten och blanda försiktigt med träslev eller slickepott.
  4. Smält smöret och häll ner i smeten.
  5. Smält den mörka chokladen och daimen tillsammans i microvågsugn eller över vattenbad. Viktigt att all kola i daimen smält ordentligt. Detta tar lite tid!
  6. Häll i chokladen i smeten och blanda försiktigt.
  7. Smörj en form eller bakplåt med höga kanter, täck eventuellt med bakplåtspapper och häll över smeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får inte bli torr. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.
  9. Även glasyren behöver svalna ordentligt innan den görs så börja med den så snart kakan gräddats klart.
  10. Koka upp vispgrädden och häll i kaffet.
  11. Smält daim och mörk choklad i microvågsugn eller över vattenbad. Det gör inget om några bitar daimkola inte smält helt.
  12. Häll över chokladen i grädden och ha på låg värme under omrörning tills all daim smält och all choklad blandat sig med grädden.
  13. Häll över glasyren i en skål och låt stå i kylskåp tills den tjocknat. Rör om då och då.
  14. Bred glasyren över kakan och garnera med kokosflingor.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Ser väldigt gott ut!

Christina
8 years ago

Måste prova! De ser jättegoda ut! 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?