Kärleksmums med daim

Kärleksmums är en riktig klassiker som lätt slinker ner men något jag inte gillar är glasyren med florsocker som det lätt blir för mycket av. Jag testade därför att ha i både daim i kakan och göra en form av chokladkola med daim som glasyr istället. Blev hur smarrigt som helst – kakan riktigt smälte i munnen! Detta recept gjordes i en form som är 20×20 cm, vill du fylla en hel plåt så dubblerar du bara alla ingredienser i receptet förutom äggen som du tar 5 stycken av!
Ingredienser (kakan):
3 stycken ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2,5 msk kakao
150 g smör
70 g daim
50 g mörk choklad
Ingredienser (glasyr):
1 dl vispgrädde
1,5 msk kaffe
100 g daim
50 g mörk choklad
kokosflingor till garnering
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt och vitt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao ordentligt i en separat skål. Sikta sedan ner detta försiktigt i äggsmeten och blanda försiktigt med träslev eller slickepott.
  4. Smält smöret och häll ner i smeten.
  5. Smält den mörka chokladen och daimen tillsammans i microvågsugn eller över vattenbad. Viktigt att all kola i daimen smält ordentligt. Detta tar lite tid!
  6. Häll i chokladen i smeten och blanda försiktigt.
  7. Smörj en form eller bakplåt med höga kanter, täck eventuellt med bakplåtspapper och häll över smeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får inte bli torr. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.
  9. Även glasyren behöver svalna ordentligt innan den görs så börja med den så snart kakan gräddats klart.
  10. Koka upp vispgrädden och häll i kaffet.
  11. Smält daim och mörk choklad i microvågsugn eller över vattenbad. Det gör inget om några bitar daimkola inte smält helt.
  12. Häll över chokladen i grädden och ha på låg värme under omrörning tills all daim smält och all choklad blandat sig med grädden.
  13. Häll över glasyren i en skål och låt stå i kylskåp tills den tjocknat. Rör om då och då.
  14. Bred glasyren över kakan och garnera med kokosflingor.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
5 år sedan

Ser väldigt gott ut!

Christina
5 år sedan

Måste prova! De ser jättegoda ut! 🙂

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x