Zeinas förrätt – Meze

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Zeinas förrätt – Meze

Ingredienser

Baba Ganoush, en mellanstor tallrik
4 mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
4 msk ljus tahina (sesampasta)
En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak)
Salt
Garnering
Olivolja eller granatäppelsirap

Hummus, en skål
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Ezme, en stor skål (ca 4 portioner)
6 röda och mogna tomater
5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor)
4 vitlöksklyftor
1 rödlök eller 4 st salladslökar
1 knippe persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver
2 stora msk tomatpuré
2 stora msk paprikapuré
2 msk granatäppelsirap
Ca 4-5 msk olivolja
Saften från en halv citron
Salt & peppar
TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det.

Kronärtskocka med syrlig chilisås
2 st kronärtskockor
0,5 citron
Salt
Vatten
Dressing
3-4 citroner (justera syra efter smak)
0,5 dl olivolja
Ca 2,5 tsk chiliflakes(justera hetta efter smak)
2 vitlöksklyftor
Salt

Tabbouleh, 6 portioner
1 stor knippe persilja, ca 500 g
3 st tomater
2-3 salladslökar eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort)
1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta
2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad
0,5 dl olivolja
Salt
TIPS! Du kan tillsätta lite finhackad isbergssallad i tabbouleh.

Ostrullar ca 25 stycken
350 g yufkadeg (se bild för tips) eller 500 filodeg
150 g fetaost
150 g riven cheddar
150 g riven parmesan
1,5 msk torkad mynta
1 dl finhackad persilja
1 tsk paprika- eller chilipulver
Smet för att hålla ihop rullen med (kan ersättas med ägg):
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Stekning
Rapsolja
TIPS! Yufkadegen hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker i kyldisken.

Falafel, finns att köpa här!

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Baba Ganoush, en mellanstor tallrik
4 mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
4 msk ljus tahina (sesampasta)
En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak)
Salt
Garnering
Olivolja eller granatäppelsirap

Hummus, en skål
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Ezme, en stor skål (ca 4 portioner)
6 röda och mogna tomater
5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor)
4 vitlöksklyftor
1 rödlök eller 4 st salladslökar
1 knippe persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver
2 stora msk tomatpuré
2 stora msk paprikapuré
2 msk granatäppelsirap
Ca 4-5 msk olivolja
Saften från en halv citron
Salt & peppar
TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det.

Kronärtskocka med syrlig chilisås
2 st kronärtskockor
0,5 citron
Salt
Vatten
Dressing
3-4 citroner (justera syra efter smak)
0,5 dl olivolja
Ca 2,5 tsk chiliflakes(justera hetta efter smak)
2 vitlöksklyftor
Salt

Tabbouleh, 6 portioner
1 stor knippe persilja, ca 500 g
3 st tomater
2-3 salladslökar eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort)
1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta
2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad
0,5 dl olivolja
Salt
TIPS! Du kan tillsätta lite finhackad isbergssallad i tabbouleh.

Ostrullar ca 25 stycken
350 g yufkadeg (se bild för tips) eller 500 filodeg
150 g fetaost
150 g riven cheddar
150 g riven parmesan
1,5 msk torkad mynta
1 dl finhackad persilja
1 tsk paprika- eller chilipulver
Smet för att hålla ihop rullen med (kan ersättas med ägg):
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Stekning
Rapsolja
TIPS! Yufkadegen hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker i kyldisken.

Falafel, finns att köpa här!

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Baba ganoush

  1. Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.
  2. Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.
  3. Skaka tahinaflaskan ordentligt. Blanda sedan tahina, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!

 

Hummus

  1. Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinan bli ganska fast konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
  2. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

 

Ezme

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar.

 

Kronärtskocka med syrlig chilisås

  1. Skär bort stammen från kronärtskockan. Lägg i en rymlig gryta med citronskivor och salt. Låt koka under lock i 35-40 min. Under tiden kan du förbereda dressingen.Pressa citronerna. Hetta upp olivolja på medelhög värme i en liten kastrull. Tillsätt chiliflakes och stek lite snabbt under omrörning. Riv i vitlök och fräs nån sekund. Vänd i citron och salt. Dra bort från värmen. Lägg kronärtskocka på en tallrik, ringla dressingen över och servera!

 

Tabbouleh

  1. Tvätta alla grönsaker noggrant, speciellt persiljan som kan innehålla sandkorn. Finhacka allting och låt rinna av i en sil en stund. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/surt du vill ha den. Bulguren ska inte blötläggas, annars får du en vattnig sallad. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig det och svälla upp. Plus att du tillsätter citron och olivolja. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera gärna med salladsblad och nåt gott bredvid!

 

Ostrullar

  1. Smula fetaosten och blanda med resten av ingredienserna. Jag använder yufkadeg för att jag tycker att den är enklast att jobba med. Använder du filodeg skär du ut fyrkanter i önskad storlek. Tänk på att alltid hålla båda degsorter ordentligt täckta, särskilt filodegen, annars torkar de ut och smulas sönder vid användning.Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, detta ska du använda som “klister” för att hålla ihop rullen vid stekning. Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på degen, vik in kanterna och rulla som en vårrulle. Pensla med lite av “klistret” längst ut och stäng ihop rullen. Stapla rullarna på en tallrik, ställ inte dem för tätt ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 2 min på varje sida. Ha koll på rullarna, de får snabbt färg. Låt rinna av på papper och servera varma eller kalla. De är goda att serveras som en del av en buffé, bredvid soppan, som en förrätt eller med sallad.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Baba ganoush

  1. Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.
  2. Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.
  3. Skaka tahinaflaskan ordentligt. Blanda sedan tahina, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!

 

Hummus

  1. Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinan bli ganska fast konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
  2. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

 

Ezme

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar.

 

Kronärtskocka med syrlig chilisås

  1. Skär bort stammen från kronärtskockan. Lägg i en rymlig gryta med citronskivor och salt. Låt koka under lock i 35-40 min. Under tiden kan du förbereda dressingen.Pressa citronerna. Hetta upp olivolja på medelhög värme i en liten kastrull. Tillsätt chiliflakes och stek lite snabbt under omrörning. Riv i vitlök och fräs nån sekund. Vänd i citron och salt. Dra bort från värmen. Lägg kronärtskocka på en tallrik, ringla dressingen över och servera!

 

Tabbouleh

  1. Tvätta alla grönsaker noggrant, speciellt persiljan som kan innehålla sandkorn. Finhacka allting och låt rinna av i en sil en stund. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/surt du vill ha den. Bulguren ska inte blötläggas, annars får du en vattnig sallad. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig det och svälla upp. Plus att du tillsätter citron och olivolja. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera gärna med salladsblad och nåt gott bredvid!

 

Ostrullar

  1. Smula fetaosten och blanda med resten av ingredienserna. Jag använder yufkadeg för att jag tycker att den är enklast att jobba med. Använder du filodeg skär du ut fyrkanter i önskad storlek. Tänk på att alltid hålla båda degsorter ordentligt täckta, särskilt filodegen, annars torkar de ut och smulas sönder vid användning.Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, detta ska du använda som “klister” för att hålla ihop rullen vid stekning. Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på degen, vik in kanterna och rulla som en vårrulle. Pensla med lite av “klistret” längst ut och stäng ihop rullen. Stapla rullarna på en tallrik, ställ inte dem för tätt ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 2 min på varje sida. Ha koll på rullarna, de får snabbt färg. Låt rinna av på papper och servera varma eller kalla. De är goda att serveras som en del av en buffé, bredvid soppan, som en förrätt eller med sallad.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?