Wienerstänger med blåbärssylt

16 röster
wienerstänger
Wienerstänger är en klassisk småkaka med fyllig och mjukspröd mördeg som fylls med bär av valfri sort och toppas med härlig glasyr. Dessa har jag fyllt med blåbärssylt.

Har ni tröttnat på mina blåbärsrecept än eller är det ok om jag fortsätter? Idag kokade jag blåbärssylt och gjorde en massa goda småkakor på det. Bland annat dessa wienerstänger med blåbärssylt. Wienerstänger är så himla gott och en lite underskattat småkaka om ni frågar mig. Varför bakar man inte wienerstänger oftare? Goda och enkla att baka. En perfekt småkaka helt enkelt.

blåbärssnittar
Wienerstänger påminner om kolasnittar i utseendet men liknar syltkakor mer i konsistensen. Det bästa av två småkaksvärldar helt enkelt!

Receptet ger 24 stycken wienerstänger med blåbärssylt och du kan såklart använda vilken sylt du vill: hallonsylt, jordgubbssylt, apelsinmarmelad – ta det du har hemma!

Kaka:

125 g mjukt, rumstempererat smör

0,75 dl strösocker

1 ägg

3,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

0,5 tsk bakpulver

Fyllning:

0,75 dl sylt eller marmelad av valfri sort (jag använda blåbärssylt denna gång)

Glasyr:

1 dl florsocker

2 tsk vatten (citronsaft eller limejuice går också bra och ger en extra fräsch och syrlig kaka)

Steg för steg – bilder på hur man bakar wienerstänger.

Gör såhär:

  1. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  2. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Plasta in degen eller lägg i en lufttät burk och låt stå i kylskåpet i 30-60 minuter (Degen kan vara lite kladdig och svårhanterlig att jobba med om den inte får vara i kylen först. Kompensera INTE med mer mjöl, utan degen behöver vara lite kladdig för rätt konsistens på kakan).
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Dela degen i två delar och rulla ut dem till rullar, ca 3-4 cm breda.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje längd. Fyll fördjupningen med sylt.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt längderna svalna lite, men fortfarande vara lite varma när du har på glasyren.
  8. Glasyren gör du enkelt genom att bara blanda ihop florsocker och vätska. Ringla ut glasyren på syltfyllningen.
  9. Låt längderna svalna ytterligare några minuter och glasyren stelna innan du skär längderna i kakor.
  10. Servera direkt eller förvara mörkt och svalt i lufttät burk. Kakorna går bra att frysa in.

TIPS!

  • Gör veganska wienerstänger genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör glutenfria wienerstänger genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl glutenfri mjölmix och 2 dl potatismjöl.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
1 månad sedan

Det ser gott ut! Och tack för att du skriver hur man ska göra om man vill ha det veganskt/glutenfritt. Uppskattas!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x