Vinterpavlova med saffranskola & citrusfrukter

Fotograf: Ulrika Pousette

En härligt fräsch och sötsyrlig vinterpavlova med saffranskola, pistagenötter och citrusfrukter.

Tänk dig en härligt segfrasig maräng, fylld med fluffig vispgrädde, len saffranskola, vaniljposcherade citrusskivor och knapriga pistagenötter. En riktigt dröm till pavlova som andas både vinter och goda smaker. En vinterpavlova helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Vinterpavlova med saffranskola & citrusfrukter

Portioner: 6-8

Ingredienser

Maräng:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Saffranskola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
1 g saffran
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Vaniljposcherade citrusfrukter:
1 blodapelsin
2 limefrukter
1 apelsin
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Fyllning:
3 dl vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Maräng:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Saffranskola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
1 g saffran
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Vaniljposcherade citrusfrukter:
1 blodapelsin
2 limefrukter
1 apelsin
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Fyllning:
3 dl vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 6-8 generösa bitar vinterpavlova.

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Saffranskola: Blanda strösocker, saffran och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din pavlova med den.
  10. Citrusfrukter: Skär av skalet på citrusfrukterna och skiva dem, ca 0,5 cm.
  11. Koka ihop socker, vatten och vanilj till en sockerlag. Låt den svalna och lägg sedan ner citrusfrukterna i den.
  12. Låt citrusfrukterna dra i ca 1 timme. Häll sedan tillbaka sockerlagen och den vätska som apelsinerna släppt från sig i kastrullen. Låt sjuda i några minuter tills det blir som en seg sirap.
  13. Vispa grädden till mjuka toppar, klicka ut den i marängbotten, toppa med avrunna citrusskivor, saffranskola och finhackade pistagenötter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 6-8 generösa bitar vinterpavlova.

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Saffranskola: Blanda strösocker, saffran och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din pavlova med den.
  10. Citrusfrukter: Skär av skalet på citrusfrukterna och skiva dem, ca 0,5 cm.
  11. Koka ihop socker, vatten och vanilj till en sockerlag. Låt den svalna och lägg sedan ner citrusfrukterna i den.
  12. Låt citrusfrukterna dra i ca 1 timme. Häll sedan tillbaka sockerlagen och den vätska som apelsinerna släppt från sig i kastrullen. Låt sjuda i några minuter tills det blir som en seg sirap.
  13. Vispa grädden till mjuka toppar, klicka ut den i marängbotten, toppa med avrunna citrusskivor, saffranskola och finhackade pistagenötter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra
Alexandra
1 year ago

Den sega sirapen man gör av resterna från citrusfrukterna, vad ska man göra med den?

Filippa Kjellqvist
Filippa Kjellqvist
1 year ago

Min kola blev grynig, hur undviker jag det?

Mikaela
Mikaela
1 year ago

Hej! Hur långt innan man ska montera och äta pavlovan kan man göra klart kolan och frukten? Klarar det sig i kylen 1-2 dagar eller behöver man göra det i anslutning till att man ska äta?

Mikaela
Mikaela
1 year ago

Hej! Hur långt i förväg kan man göra kolan och frukterna ? Klarar de sig i kylen i 1-2 dagar?

Johanna
Johanna
1 year ago

Hur långt innan kan man göra marängen och hur ska den bäst förvaras?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?