Vinterpavlova med saffranskola & citrusfrukter

1 röster
vinterpavlova
En härligt fräsch och sötsyrlig vinterpavlova med saffranskola, pistagenötter och citrusfrukter.

Tänk dig en härligt segfrasig maräng, fylld med fluffig vispgrädde, len saffranskola, vaniljposcherade citrusskivor och knapriga pistagenötter. En riktigt dröm till pavlova som andas både vinter och goda smaker. En vinterpavlova helt enkelt!

Receptet ger 6-8 generösa bitar vinterpavlova.

Maräng:

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Saffranskola:

1,5 dl strösocker

2 msk vatten

1,5 dl vispgrädde

1 g saffran

25 g smör

0,5 tsk flingsalt

Vaniljposcherade citrusfrukter:

1 blodapelsin

2 limefrukter

1 apelsin

0,5 dl strösocker

0,5 dl vatten

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Fyllning:

3 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Saffranskola: Blanda strösocker, saffran och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din pavlova med den.
  10. Citrusfrukter: Skär av skalet på citrusfrukterna och skiva dem, ca 0,5 cm.
  11. Koka ihop socker, vatten och vanilj till en sockerlag. Låt den svalna och lägg sedan ner citrusfrukterna i den.
  12. Låt citrusfrukterna dra i ca 1 timme. Häll sedan tillbaka sockerlagen och den vätska som apelsinerna släppt från sig i kastrullen. Låt sjuda i några minuter tills det blir som en seg sirap.
  13. Vispa grädden till mjuka toppar, klicka ut den i marängbotten, toppa med avrunna citrusskivor, saffranskola och finhackade pistagenötter.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra
Alexandra
1 månad sedan

Den sega sirapen man gör av resterna från citrusfrukterna, vad ska man göra med den?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x