Receptet ger 6-8 generösa bitar vinterpavlova.
- Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
- Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
- Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
- Saffranskola: Blanda strösocker, saffran och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
- Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
- Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din pavlova med den.
- Citrusfrukter: Skär av skalet på citrusfrukterna och skiva dem, ca 0,5 cm.
- Koka ihop socker, vatten och vanilj till en sockerlag. Låt den svalna och lägg sedan ner citrusfrukterna i den.
- Låt citrusfrukterna dra i ca 1 timme. Häll sedan tillbaka sockerlagen och den vätska som apelsinerna släppt från sig i kastrullen. Låt sjuda i några minuter tills det blir som en seg sirap.
- Vispa grädden till mjuka toppar, klicka ut den i marängbotten, toppa med avrunna citrusskivor, saffranskola och finhackade pistagenötter.
Den sega sirapen man gör av resterna från citrusfrukterna, vad ska man göra med den?
Den kan man hälla upp i en lufttät burk och spara i kylen för att ringla över andra desserter 😍
Min kola blev grynig, hur undviker jag det?
Hej! Hur långt innan man ska montera och äta pavlovan kan man göra klart kolan och frukten? Klarar det sig i kylen 1-2 dagar eller behöver man göra det i anslutning till att man ska äta?
Hej! Hur långt i förväg kan man göra kolan och frukterna ? Klarar de sig i kylen i 1-2 dagar?
Hur långt innan kan man göra marängen och hur ska den bäst förvaras?