
Inlägget är i annonssamarbete med Fazer Aito
På lördag 7/11 är det kladdkakans dag! En av mina favoritdagar när det kommer till just fikadagar. Jag tror inte att någon har missat hur mycket jag älskar kladdkaka haha!
Ni är många som efterfrågat recept på en vegansk klassisk kladdkaka som är både äggfri och mjölkfri och därför är jag så glad över att mina vänner på Aito ville att jag skulle livebaka med er på instagram på just lördag 7/11-2020. Då vart det liksom givet att det var en vegansk kladdkaka som vi skulle baka tillsammans.
De mjölk- och glutenfria produkterna från Fazer Aito är havrebaserade och ett riktigt gott alternativ till klassiska mjölkprodukter. Min personliga favorit är Aito Oat for Whipping som är helt fantastisk att baka med. Både som ersättning för ägg och andra bindemedel och som vispad grädde. Den blir fast och funkar utmärkt att spritsa i tydliga mönster. I min veganska kladdkaka har jag den både i själva kladdkakesmeten och som tillbehör till kladdkakan.
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en vegansk kladdkaka på 10-12 bitar.
Ingredienser:
175 g mjölkfritt margarin
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
1,5 dl Aito Oat for whipping (rumstempererad)
Aito Oat for whipping och färska hallon att servera till.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält margarinet på medelvärme i en kastrull.
- Ha ner alla ingredienser i en bunke, inklusive smält smör. Rör försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med ballongvisp. Smeten blir ganska tjock.
- Ha ner smeten i formen och bre ut i ett jämnt lager.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kanterna är fasta och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna i kylskåpet i minst 1-2 timmar innan servering.
glutenfri?
Det stor ju att den innehåller VETEMJÖL
nej den är inte glutenfri 🙂
Du kan ha den glutenfri om du byter ut vetemjölet och oat grädden till glutenfria alternativ
Kan man byta ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl
Ska man ha i Aito oat i kladdkakan också eller bara till?
Hej, till både och! 🥰
Smeten såg väldigt fin ut men sen skar den sig i ugnen och fettet separerades. Vad kan det bero på?
Oftast beror det på att man smält margarinet på för hög värme ❤️
Går det använda vanlig grädde istället för aito oat for whipping? Vill bara ha en kladdkaka som är äggfri
Men äsch, förstod att Aito skulle vara till servering.. nu är kakan i ugnen 🙁
Hej! Det är både i kakan och till servering ❤️ Hoppas det ska smaka!