Vaniljrutor med äpple

76 röster
vaniljrutor med äpple
Vaniljrutor med äpple är en som äppelpaj med inbakad vaniljkräm.

Om du tycker om mina syrliga vaniljrutor med hallon eller vaniljrutor med rabarber eller blåbär så kommer du att ÄLSKA dessa vaniljrutor med äpple. Spröd mördeg, krämig vaniljfyllning och ljuvlig äppelkompott. Som en äppelpaj i långpanna med inbakad vaniljkräm.

äppelpaj

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm och ger ca 16 bitar vaniljrutor med äpple.

Äppelkompott:

8 små äpplen

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

Mördeg:

250 g rumstempererat smör

5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Vaniljfyllning:

2 dl kvarg eller kesella (gärna med vaniljsmak)

2,5 dl creme fraiche

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm). Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du gör deg och vaniljfyllning.
  3. Mördeg: Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra. Tryck ut hälften av degen i botten på formen och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills botten inte längre är blank. Under tiden kan du göra vaniljfyllningen.
  4. Vaniljfyllning: Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och klicka ut äppelkompotten över den. Smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.
Prenumerera
Notis om
guest
24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
28 dagar sedan

Ser ljuvligt ut! Men, får en fuska med färdig mördeg…? 😬

Rebecka
Rebecka
28 dagar sedan

Funkar den att göra med glutenfritt mjöl?

Veronica östman
Veronica östman
27 dagar sedan

Göra den glutenfri gm att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix 👍 men går det åt dubbelt så mycket, 10dl glutenfri mot vetemjöl 5dl?

Björn PC
Björn PC
27 dagar sedan

Vilken GF mjölmix skulle vara bäst att använda?

Lotta
Lotta
27 dagar sedan

Ser supergod ut 😋
Undrar dock, vilken fetthalt på kvargen och Creme fraichen man bör använda?

Last edited 27 dagar sedan by Lotta
Lotta
Lotta
Svara på  Camilla Hamid
25 dagar sedan

Tack 🙏🏻

Susanne
Susanne
26 dagar sedan

Hej Camilla, funkar det att byta ut en del kesella/creme fraiche mot philadelphia? Känns som att det borde vara ett ok substitut.. 🙂

Filippa
Filippa
26 dagar sedan

Hur görs den laktosfri på bästa sätt?

Jenna
Jenna
25 dagar sedan

Är den någon specifik äppelsort som passar ”bäst” till denna?

Karolina
Karolina
25 dagar sedan

Kan man byta ut till plommon?

Jenny
Jenny
12 dagar sedan

Riktigt gott blev det! 👌🏻 Rekommenderas!!

Sandra
Sandra
8 dagar sedan

Testade att göra glutenfri men den blev rätt lös så det gick inte att dela i rutor som på bilden. Borde nog ha haft alla 15dl som jag egentligen skulle ha iom att jag tog ×1,5 av ingredienserna (tog bara 11dl för tyckte degen kändes ok). Men trots det, att den blev lös, var det bland det godaste jag ätit med äpple i! 👍👍

AnnBritt
AnnBritt
4 dagar sedan

Hej. Gjorde denna kaka med Finax glutenfri mjölmix i förra veckan till sykursen. Den blev omåttligt populär. Den är fantastisk god med vaniljsåsen som är inbakad. En som ”aldrig” får fika pga gluten var överlycklig glad så tårarna rann upp. Så Tack för detta recept Camilla. 💖

Last edited 4 dagar sedan by AnnBritt
24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x