Upp- och nervänd äppelkaka

Fotograf: Ulrika Pousette

En drömgod äppelkaka med mazarinbotten och kolaäpplen.

Låt mig presentera äppelkakornas äppelkaka med en galet saftig och mjuk mazarinbotten och kolaäpplen som bara smälter i munnen. Den här kakan är en så kallad upp- och nervänd kaka där allting monteras tvärtemot hur kakan serveras. I botten av formen hälls en kola, därefter de tunt skivade äppelbitarna och sist hälls kaksmeten på. När kakan är färdiggräddad så vänds den upp och ner och blir väldigt vacker med de glansiga kolaäpplena i ett fint mönster. Äppelkakan blir extra god tillsammans med en kula vaniljglass.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Förhandsbeställ min nya bok signerad:

Upp- och nervänd äppelkaka

Portioner: 6-8

Ingredienser

Kolaäpplen:
75 g smör
1,5 dl brunt farinsocker
3-4 äpplen

Mandelkaka:
150 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl vetemjöl

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Kolaäpplen:
75 g smör
1,5 dl brunt farinsocker
3-4 äpplen

Mandelkaka:
150 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl vetemjöl

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar upp- och nervänd äppelkaka.

  1. Smörj formen rikligt med smör (bra om formen inte är en springform då det finns risk för att kolan läcker ur springorna då.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  3. Kolaäpplen: Smält ihop smör och farinsocker till en glansig kolablandning i en kastrull. Häll ner blandningen i formen. Vika lite på formen, fram och tillbaka, så att kolan täcker hela botten av formen.
  4. Skala äpplena och skiva dem i tunna klyftor. Placera dem i ett jämnt lager så att de täcker hela kolan i botten på formen.
  5. Mandelkaka: Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
  6. Klicka ut smeten i formen och bred försiktigt ut den i ett jämnt lager över äppelskivorna.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  8. Vänd kakan upp och ner på ett fat direkt när den kommer ut ur ugnen. Servera gärna med vaniljglass!

Steg för steg

Det finns inget steg för steg för detta recept

Video

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar upp- och nervänd äppelkaka.

  1. Smörj formen rikligt med smör (bra om formen inte är en springform då det finns risk för att kolan läcker ur springorna då.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  3. Kolaäpplen: Smält ihop smör och farinsocker till en glansig kolablandning i en kastrull. Häll ner blandningen i formen. Vika lite på formen, fram och tillbaka, så att kolan täcker hela botten av formen.
  4. Skala äpplena och skiva dem i tunna klyftor. Placera dem i ett jämnt lager så att de täcker hela kolan i botten på formen.
  5. Mandelkaka: Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
  6. Klicka ut smeten i formen och bred försiktigt ut den i ett jämnt lager över äppelskivorna.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  8. Vänd kakan upp och ner på ett fat direkt när den kommer ut ur ugnen. Servera gärna med vaniljglass!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilie
Emilie
6 months ago

Den står i ugnen nu! Går den att göra med päron också eller behöver jag ändra något då?

Matilda
Matilda
Svara till  Emilie
6 months ago

Om jag byter ut vetemjöl mot mandelmjöl, hur mycket ska jag ta då?

Therese
Therese
5 months ago

Funkar det att förbereda denna? Tänker att den säkert är godast att äta ljummen så man kan kanske värma den lite innan servering?

Linnea
Linnea
5 months ago

Kan man ta bort mandelmassa utan att ersätta den med något? Är allergisk mot mandel

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?