
Foto: Ulrika Pousette
Låt mig presentera äppelkakornas äppelkaka med en galet saftig och mjuk mazarinbotten och kolaäpplen som bara smälter i munnen. Den här kakan är en så kallad upp- och nervänd kaka där allting monteras tvärtemot hur kakan serveras. I botten av formen hälls en kola, därefter de tunt skivade äppelbitarna och sist hälls kaksmeten på. När kakan är färdiggräddad så vänds den upp och ner och blir väldigt vacker med de glansiga kolaäpplena i ett fint mönster. Äppelkakan blir extra god tillsammans med en kula vaniljglass.


Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar upp- och nervänd äppelkaka.
Kolaäpplen:
75 g smör
1,5 dl brunt farinsocker
3-4 äpplen
Mandelkaka:
150 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smörj formen rikligt med smör (bra om formen inte är en springform då det finns risk för att kolan läcker ur springorna då.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Kolaäpplen: Smält ihop smör och farinsocker till en glansig kolablandning i en kastrull. Häll ner blandningen i formen. Vika lite på formen, fram och tillbaka, så att kolan täcker hela botten av formen.
- Skala äpplena och skiva dem i tunna klyftor. Placera dem i ett jämnt lager så att de täcker hela kolan i botten på formen.
- Mandelkaka: Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
- Klicka ut smeten i formen och bred försiktigt ut den i ett jämnt lager över äppelskivorna.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Vänd kakan upp och ner på ett fat direkt när den kommer ut ur ugnen. Servera gärna med vaniljglass!
Den står i ugnen nu! Går den att göra med päron också eller behöver jag ändra något då?