Tryffeltårta

61 röster

Ni som följer mig på min instagram, @camillahamid, vet att jag var i Göteborg i helgen och åt världens mest drömmiga chokladtårta på konditori Brogyllen. Så fort jag tagit första tuggan så bara smälte den i munnen och i samma stund visste jag att det här bara måste jag baka till bloggen! Sagt och gjort, här har ni den! En riktigt drömgod och dessutom glutenfri tryffeltårta.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Och jag meddelar härmed alla mina vänner på förväg att ni inte behöver sms:a mig och fråga om ni kan hämta upp denna goding för den ligger i säkert förvar i min mage.

Ingredienser (botten):

200 g smör

400 g mörk choklad

1,5 dl strösocker

0,5 dl brunt farinsocker strö eller muscovadosocker

2 krm salt

8 ägg

Ingredienser (glasyr):

200 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

2 msk honung

2 msk smör

färska bär att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till botten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills det smält ihop helt och hållet över medelvärme till en jämn smet.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker, farinsocker och salt. Ha sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Kanterna ska vara gräddade och mitten ska vara vobblig. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med glasyr och bär.
  5. Grovhacka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
  6. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn glasyr.
  7. Ha sedan i smör och honung. Rör om till en jämn smet och låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp till bredbar konsistens.
  8. Täck kakan i glasyren och dekorera med färska bär. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
30 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
djenii
djenii
1 år sedan

Denna blir nog att baka til min 34 års dag nu på fredag

Karin Nilsson
Karin Nilsson
1 år sedan

Ska nog baka denna i helgen! 😋🤗 Tror du att man kan göra den kvällen innan man ska äta den?

Julia Blom
Julia Blom
1 år sedan

Denna tårtan blir succé hos mig varje gång vi har gäster! Sååå otroligt god 😍

Emme
Emme
1 år sedan

Min tryffel stelna inte. Vad gör jag för fel 🙁

jenny
jenny
1 år sedan

Hej!
För att få denna vegansk borde det funka att byta ut grädden mot Ikaffe och honung mot agave sirap va? 🙂

Jenny A
Jenny A
Svara på  jenny
10 månader sedan

Dessa två åtgärder i sig gör den ju inte vegansk, då du fortfarande har smöret och äggen. Samt att mörk choklad inte alltid är vegansk, så där måste man kolla innehållsförteckningen!

Emma
Emma
1 år sedan

Om man vill dekorera tårtan lite mer festligt, tips på någon chokladfyllning som är god till tårtan att spritsa med?

Hanna
Hanna
1 år sedan

Kan man byta ut mörkchokladen till mjölkchoklad?

Rebecca
Rebecca
1 år sedan

Bakar två av denna nu till min 30 års-dag (samt 2st Biancatårta), alla bottnar ser riktigt smaskiga ut!

Ulla
Ulla
1 år sedan

Gjorde till vår bröllosdag för två veckor sedan, gudomligt god så ska göra den idag igen.

Maria Hjertberg
Maria Hjertberg
8 månader sedan

Den här tårtan är riktigt bra👌❤️! Går det att frysa med glasyren?

Sajma
Sajma
8 månader sedan

Hej Camilla! Testade att baka den här tårtan men fick bubblor i smeten till min botten. Är inte så duktig på att baka så tacksam om du kan komma mer råd och tips att undvika detta till nästa gång.

Alex
Alex
3 månader sedan

Hej! Skulle det funka med vit choklad istället tro? 😌

Guldem
Guldem
3 månader sedan

Vad kan man använda istället för ägg.

Leonard
Leonard
2 månader sedan

Min kusin fick precis reda på att han var gluten allergiker. Vilket han inte blev så glad över eftersom att han älskar allt som jag bakar (enligt dina recept såklart). Så jag gjorde den här tårtan och han ÄLSKADE den mer än dina ”vanliga” recept.

Felicia
Felicia
2 månader sedan

Går den att frysa?

Mette Echrehagen
Mette Echrehagen
2 månader sedan

Fantastisk god kake, mektig men utrolig god! Har bakt den flere ganger😊

30
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x