Tropisk pavlova med kokos & passionsfrukt

8 röster
tropisk pavlova
Tropisk pavlova fylld med kokosmousse och passionsfruktscurd.
Foto: Ulrika Pousette

Det härliga med pavlova är att det är en perfekt efterrätt att baka om man vill förbereda bakverket flera dagar innan servering. Så länge man inte fyller den och förvarar den torrt och svalt i rumstemperatur, täckt med en kökshandduk så kan du göra den upp till 4 dagar innan servering. Det går också att variera fyllningen i all oändlighet. Den här gången blev det en tropisk pavlova med fluffig kokosmousse och passionsfruktscurd, toppad med färska hallon.

Receptet ger en ca 10 generösa bitar tropisk pavlova med kokosmousse och passionsfruktscurd.

Marängbotten:

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Passionsfruktscurd:

5 äggulor från stora ägg

2 hela stora ägg

rivet skal från 1 citron

6 passionsfrukter

1 dl strösocker

50 g kallt smör

Kokosmousse:

400 g färskost

2 dl vispgrädde

2 dl riven kokos

1 msk vaniljsocker

1 dl florsocker

Garnering:

4 passionsfrukter

125 g färska hallon

citronmeliss

Gör såhär:

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Passionsfruktscurd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, insidan av passionsfrukterna och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  9. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  10. Kokosmousse: Vispa färskost och vispgrädde tjockt och krämigt i en bunke med hjälp av en elvisp.
  11. Tillsätt riven kokos och sikta ner vanilj- och florsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn med hjälp av en slickepott.
  12. Montering & garnering: Fyll marängbotten med kokosmousse, ringla på passionsfrukt och garnera med passionsfruktsklyftor, färska hallon och citronmeliss.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x