Tre goda röror à la Zeina Mourtada: muhammara, hummus & toum

Fotograf: Hannah Hedin

Tre goda libanesiska röror enligt Zeina Mourtadas recept: muhammara, hummus & toum.

Till de goda maträtterna i avsnitt 7 av ”Iftar med…” bjöd Zeina Mourtada på tre stycken oförglömigt goda libanesiska röror i form av hummus, muhammara och toum.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Tre goda röror à la Zeina Mourtada: muhammara, hummus & toum

Portioner: ca 4

Ingredienser

1 skål toum (fluffig libanesisk vitlökskräm), ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

1 mellanstor skål muhammara
3 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili (går att uteslutas om du inte vill ha hetta)
0,5 tsk spiskummin
Salt & peppar
2-3 msk vatten
Olivolja
Rapsolja

1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 4st

Ingredienser

1 skål toum (fluffig libanesisk vitlökskräm), ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

1 mellanstor skål muhammara
3 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili (går att uteslutas om du inte vill ha hetta)
0,5 tsk spiskummin
Salt & peppar
2-3 msk vatten
Olivolja
Rapsolja

1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Toum:

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
  2. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
  3. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
  4. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering.

 

Muhammara:

  1. Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min.
    Bränn inte dem för då blir de bittra i smaken. Ta ut från ugnen och lägg nötterna på
    en kökshandduk. Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är ok om
    det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i
    duken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan.
  2. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.
  3. Häll sedan i olja medan mixern är i gång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken.
  4. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippen. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommer att svälla upp och du tjocknar röran.
  5. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på. Om du vill ha lite tuggmotstånd i dippen kan du garnera med grovhackade valnötter.

 

Hummus:

  1. Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en
    stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. När den känns
    krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och
    skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt
    eventuellt mer salt, citron eller vitlök.
  2. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten,
    samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig.
    Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt
    eller täck väl och förvara i kylen fram till servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Toum:

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
  2. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
  3. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
  4. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering.

 

Muhammara:

  1. Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min.
    Bränn inte dem för då blir de bittra i smaken. Ta ut från ugnen och lägg nötterna på
    en kökshandduk. Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är ok om
    det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i
    duken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan.
  2. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.
  3. Häll sedan i olja medan mixern är i gång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken.
  4. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippen. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommer att svälla upp och du tjocknar röran.
  5. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på. Om du vill ha lite tuggmotstånd i dippen kan du garnera med grovhackade valnötter.

 

Hummus:

  1. Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en
    stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. När den känns
    krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och
    skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt
    eventuellt mer salt, citron eller vitlök.
  2. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten,
    samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig.
    Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt
    eller täck väl och förvara i kylen fram till servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?