Kolakakor, kolasnittar eller vad man än väljer att kalla dem så tror jag allt att detta är min nya favoritsmåkaka! Kolasmaken, segheten och valfri god topping… Den här kakan består av allt som behövs för att göra fikastunden komplett! Den här gången har jag toppat med drömgod tosca!
Den här kombinationen är det ju nästan inget snack om att det blir supergott. Kolasmaken i kakan respektive i toscan blir såå bra tillsammans. Har jag övertygat er om hur god de här kolakakorna med tosca är? Isåfall hittar ni receptet nedan. Men om jag va ni skulle jag göra dubbel sats för de går åt riktigt snabbt.
Receptet ger 12 stycken generösa kolakakor. Den här varianten flyter ut ordentligt i ugnen så att kolakakorna blir sådär riktigt vackra och tunna!
Ingredienser (kolakakor):
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk mörk sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
- Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
- Rulla degen till en längd, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite lätt med handen.
- Gör plats för toscan i mitten av längden genom att göra kanterna lite högre.
Ingredienser (tosca):
50 g smör
0,25 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
70 g naturella nötter av valfri sort (jag använde sötmandel, cashewnötter och skalade pistagenötter)
Gör såhär:
- Blanda smör, vispgrädde och strösocker i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i 3-4 minuter.
-
Ha sedan i vetemjöl och salt och låt sjuda under omrörning i någon minut till innan du har i nötterna.
-
Häll över toscan i längden, där du har gjort plats för den.
-
Grädda toscasnittarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
-
Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar.
- Servera dem direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur!