Toscarutor med choklad

Toscarutor med mjölkchoklad och flingsalt – drömgoda munsbitar på mördeg som bara smälter i munnen.

Nu ska ni få receptet på något riktigt gott som är ett perfekt tilltugg till eftermiddagsfikat. Ni vet, när man är sådär sötsugen på eftermiddagen och vill egentligen ha lite av allt till det där efterlängtade kaffet? Det är då dessa toscarutor gör sig helt perfekta. Spröd mördeg, seg tosca med massor av härligt tuggmotstånd från nötterna, mjölkchoklad och flingsalt.

Det som är så härligt med det här receptet (förutom att det blir väldigt gott) är att det är lätt att anpassa efter formen du har hemma. Nu gjorde jag mina toscarutor väldigt höga och skar dem istället i små bitar men om du har en större form kan du bara öka på med mängden mördeg men ha samma mängd tosca och istället få tunnare bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

toscarutor

Toscarutor med choklad

Portioner: 48

Ingredienser

Botten:
125 g rumstempererat smör
3,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Tosca:
300 g smör
3 dl strösocker
4 msk ljus sirap
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
700 g saltade & rostade nötter av valfri sort

Dekoration:
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Funkar utmärkt att frysa in! Helst utan chokladen.
  • Veganskt: byt ut ägget mot 2 msk vatten, smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd potatismjöl och 2 msk psylliumfröskal.

Dela receptet

Portioner: 48st

Ingredienser

Botten:
125 g rumstempererat smör
3,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Tosca:
300 g smör
3 dl strösocker
4 msk ljus sirap
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
700 g saltade & rostade nötter av valfri sort

Dekoration:
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Funkar utmärkt att frysa in! Helst utan chokladen.
  • Veganskt: byt ut ägget mot 2 msk vatten, smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd potatismjöl och 2 msk psylliumfröskal.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm och ger 48 små bitar toscarutor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Mördegsbotten: Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg i en bunke eller matberedare bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i den rektangulära formen i ett jämnt lager. Ställ formen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Tosca: Grovhacka alla nötter. Blanda ihop alla ingredienser till toscan utom nötterna i en kastrull. Låt koka upp och sjud 1 minut på medelvärme under konstant värme. Sockerkristallerna ska ha smält och blandningen ska ha tjocknat något när den är redo.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna så att de fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll toscasmeten över mördegsbotten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.
  8. När kakan kommer ut ur ugnen kommer den inte att vara så fast. Den behöver stå i kylskåpet för att stelna i minst 4h innan du kan skära den i rutor.
  9. Dekoration: Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke eller skål. Ställ skålen över ett vattenbad och rör om tills chokladen smält helt och hållet. Ta bort skålen från värmen och rör ner oljan.
  10. Skär upp toscakakan i rutor. Doppa rutorna i choklad till hälften, diagonalt (se bild ovan) eller garnera med choklad som du själv tycker blir snyggast.
  11. Ställ de färdigdoppade toscarutorna på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen. Garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet så att chokladen stelnar innan du serverar dem eller förvarar dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg

toscarutor steg för steg

Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm och ger 48 små bitar toscarutor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Mördegsbotten: Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg i en bunke eller matberedare bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i den rektangulära formen i ett jämnt lager. Ställ formen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Tosca: Grovhacka alla nötter. Blanda ihop alla ingredienser till toscan utom nötterna i en kastrull. Låt koka upp och sjud 1 minut på medelvärme under konstant värme. Sockerkristallerna ska ha smält och blandningen ska ha tjocknat något när den är redo.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna så att de fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll toscasmeten över mördegsbotten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.
  8. När kakan kommer ut ur ugnen kommer den inte att vara så fast. Den behöver stå i kylskåpet för att stelna i minst 4h innan du kan skära den i rutor.
  9. Dekoration: Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke eller skål. Ställ skålen över ett vattenbad och rör om tills chokladen smält helt och hållet. Ta bort skålen från värmen och rör ner oljan.
  10. Skär upp toscakakan i rutor. Doppa rutorna i choklad till hälften, diagonalt (se bild ovan) eller garnera med choklad som du själv tycker blir snyggast.
  11. Ställ de färdigdoppade toscarutorna på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen. Garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet så att chokladen stelnar innan du serverar dem eller förvarar dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Matilda
2 years ago

Ska testas! Makalöst snygga

Maja Johansson
Maja Johansson
2 years ago

Dessa var helt fantastiska, om ni ska baka något så ska ni baka dessa! Camillas recept kan man alltid lita på!

Aliya
Aliya
1 year ago

Såg i slutet att du hade tips för äggersättning/veganskt. SÅHÄR BRA TACK <3

Last edited 1 year ago by Aliya
Maryam
Maryam
1 year ago

Hej! En fråga, ska man ha degen i kylen innan man gräddar den? 🙂

Katarina
Katarina
1 year ago

Jag är allergisk mot nötter. Kan jag använda puffat ris (Vårgårda) istället?

Tips!

  • Funkar utmärkt att frysa in! Helst utan chokladen.
  • Veganskt: byt ut ägget mot 2 msk vatten, smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd potatismjöl och 2 msk psylliumfröskal.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?