Toscarutor med choklad

13 röster
toscarutor
Toscarutor med mjölkchoklad och flingsalt – drömgoda munsbitar på mördeg som bara smälter i munnen.

Nu ska ni få receptet på något riktigt gott som är ett perfekt tilltugg till eftermiddagsfikat. Ni vet, när man är sådär sötsugen på eftermiddagen och vill egentligen ha lite av allt till det där efterlängtade kaffet? Det är då dessa toscarutor gör sig helt perfekta. Spröd mördeg, seg tosca med massor av härligt tuggmotstånd från nötterna, mjölkchoklad och flingsalt.

toscarutor

Det som är så härligt med det här receptet (förutom att det blir väldigt gott) är att det är lätt att anpassa efter formen du har hemma. Nu gjorde jag mina toscarutor väldigt höga och skar dem istället i små bitar men om du har en större form kan du bara öka på med mängden mördeg men ha samma mängd tosca och istället få tunnare bitar.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm och ger 48 små bitar toscarutor.

Botten:

125 g rumstempererat smör

3,5 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 ägg

Tosca:

300 g smör

3 dl strösocker

4 msk ljus sirap

4 msk vetemjöl

4 msk mjölk

700 g saltade & rostade nötter av valfri sort

Dekoration:

200 g mjölkchoklad

0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

flingsalt att garnera med

toscarutor steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar toscarutor med choklad.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Mördegsbotten: Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg i en bunke eller matberedare bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i den rektangulära formen i ett jämnt lager. Ställ formen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Tosca: Grovhacka alla nötter. Blanda ihop alla ingredienser till toscan utom nötterna i en kastrull. Låt koka upp och sjud 1 minut på medelvärme under konstant värme. Sockerkristallerna ska ha smält och blandningen ska ha tjocknat något när den är redo.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade nötterna så att de fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll toscasmeten över mördegsbotten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.
  8. När kakan kommer ut ur ugnen kommer den inte att vara så fast. Den behöver stå i kylskåpet för att stelna i minst 4h innan du kan skära den i rutor.
  9. Dekoration: Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke eller skål. Ställ skålen över ett vattenbad och rör om tills chokladen smält helt och hållet. Ta bort skålen från värmen och rör ner oljan.
  10. Skär upp toscakakan i rutor. Doppa rutorna i choklad till hälften, diagonalt (se bild ovan) eller garnera med choklad som du själv tycker blir snyggast.
  11. Ställ de färdigdoppade toscarutorna på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen. Garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet så att chokladen stelnar innan du serverar dem eller förvarar dem i en lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Funkar utmärkt att frysa in! Helst utan chokladen.
  • Veganskt: byt ut ägget mot 2 msk vatten, smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
  • Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot samma mängd potatismjöl och 2 msk psylliumfröskal.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Matilda
30 dagar sedan

Ska testas! Makalöst snygga

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x