Tiramisu tres leches

Fotograf: Ulrika Pousette

Tres leches, en himmelskt saftig och mjuk kaka dränkt i tre sorters mjölk.

När jag var på fikasafari i London i somras så testade jag en massa milk cakes, tres leches. Både den klassiska varianten och olika smaksättningar. Jag har inte kunnat sluta tänka på dem sedan dess och blev inspirerad att testa egna varianter. Först ut har vi en med smak av tiramisu!

Den här tiramisu tres leches är en drömlik kombination av två klassiska desserter – den saftiga tres leches-kakan och den krämiga, kaffeinfuserade tiramisun! Här får du en luftig sockerkaka som suger åt sig en smakrik mjölkblandning med snabbkaffe, toppad med en sammetslen mascarponekräm och ett lager kakao. Resultatet? En fuktig, krämig och ljuvligt god dessert som smälter i munnen.

Den här tiramisu-inspirerade tres leches-kakan är perfekt att bjuda på vid festliga tillfällen eller när du vill lyxa till fikastunden. Kakan bakas i en rund springform på 24 cm, sticks hål i direkt efter gräddning och dränks sedan i en blandning av sötad och osötad kondenserad mjölk samt vispgrädde med en djup kaffesmak.

Toppad med en len mascarponekräm och ett generöst lager kakao blir den här desserten en favorit hos alla som älskar både tiramisu och tres leches. Enkelt att baka och ännu godare dagen efter när smakerna fått sätta sig. Följ receptet och njut av en fuktig, smakrik och lyxig efterrätt!

Tiramisu Tres Leches – Tips för att lyckas:

  1. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt – Minst 5 minuter för att få en luftig kaka.
  2. Stick många hål i kakan – Så att mjölkblandningen tränger in jämnt i hela kakan.
  3. Häll mjölkblandningen långsamt över kakan – Vänta mellan omgångarna så att den hinner suga åt sig vätskan.
  4. Använd kylskåpskall mascarpone och grädde – För att få en fast och fluffig mascarponekräm.
  5. Sikta över kakao precis innan servering – Så att den håller sig fräsch och inte smälter in i krämen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Tiramisu tres leches

Ingredienser

Kaka:
5 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Mjölkblandning:
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397g
1 burk osötad kondenserad mjölk à 410g
2 dl vispgrädde
2 msk snabbkaffe

Mascarponekräm:
2,5 dl vispgrädde
250 g mascarpone
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Kakao att pudra över

Tips!

  • Ska du inte servera kakan direkt kan du vänta med att pudra med kakao till servering.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diamerer på 24 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp till dubbel storlek.
  3. Vänd försiktigt ner vetemjöl och vaniljsocker till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  5. Stick små hål i kakan med hjälp av en gaffel så fort den kommit ut ur ugnen. Låt svalna medan du blandar ihop mjölkblandningen.
  6. Mjölkblandning: Blanda ihop alla ingredienserna till mjölkblandningen i en bunke. Se till att så mycket av kaffet som möjligt löser upp sig i blandningen innan du häller den över kakan.
  7. Häll blandningen försiktigt över kakan, lite i taget så att den hinner suga åt sig all vätska.
  8. Mascarponekräm: Se till att både vispgrädde och mascarpone är kylskåpskalla. Vispa ihop dem tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
  10. Bre ut krämen över kakan. Pudra med kakao. Servera direkt.
  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diamerer på 24 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp till dubbel storlek.
  3. Vänd försiktigt ner vetemjöl och vaniljsocker till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  5. Stick små hål i kakan med hjälp av en gaffel så fort den kommit ut ur ugnen. Låt svalna medan du blandar ihop mjölkblandningen.
  6. Mjölkblandning: Blanda ihop alla ingredienserna till mjölkblandningen i en bunke. Se till att så mycket av kaffet som möjligt löser upp sig i blandningen innan du häller den över kakan.
  7. Häll blandningen försiktigt över kakan, lite i taget så att den hinner suga åt sig all vätska.
  8. Mascarponekräm: Se till att både vispgrädde och mascarpone är kylskåpskalla. Vispa ihop dem tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
  10. Bre ut krämen över kakan. Pudra med kakao. Servera direkt.

Dela receptet

Tips!

  • Ska du inte servera kakan direkt kan du vänta med att pudra med kakao till servering.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar