Tacosemla

I vanlig ordning har jag sjukt svårt att hålla min semmelbakning till fettisdagen 5 mars. Men man måste ju liksom få baka några stycken innan man vet vilken man ska äta på själva semmeldagen, ellerhur? Jag börjar med en variant som jag velat testa länge, nämligen tacosemlan! Jag har ju gjort tacoglass innan med samma teknik men inspirationen för semla i det här formatet tackar jag Johan Bildberg för.

Det frasiga tacoskalet, som gör semmelätandet till en riktig luftig och härlig, inte alls tung upplevelse, görs enkelt genom att steka tortillabröd i smör, rulla det i kardemumma och socker och sedan fylla det med härlig mandelmassa och fluffig grädde. Ja, ni ser ju själva hur gott det är! Och så himla enkelt att göra. Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Tacosemla

Ingredienser

Ingredienser (tacoskal):
6 stycken tortillabröd, medium storlek.
50 g smör
2 dl strösocker
3-4 msk malen kardemumma

Ingredienser (mandelmassa):
300 g sötmandel
2 dl florsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 äggvitor

Ingredienser (vispgrädde):
5 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
3 tsk malen kardemumma

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (tacoskal):
6 stycken tortillabröd, medium storlek.
50 g smör
2 dl strösocker
3-4 msk malen kardemumma

Ingredienser (mandelmassa):
300 g sötmandel
2 dl florsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 äggvitor

Ingredienser (vispgrädde):
5 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
3 tsk malen kardemumma

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra tacoskalen.
  2. Blanda strösocker och kardemumma i en djup tallrik.
  3. Stek varje tortillabröd i rikligt med smör i 2-3 minuter på medelvärme i en stekpanna.
  4. Böj brödet medan det fortfarande är varmt och håll det så tills det stelnat i den böjda formen.
  5. Rulla skalet i socker- och kardemummabladningen. Upprepa detta för resten av bröden.
  6. Låt tacoskalen svalna medan du gör mandelmassan.
  7. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt florsocker, muscovadosocker och äggvita. Mixa tills du får en krämig massa.
  8. Spritsa mandelmassa i botten på varje tacoskal. Tyngden från mandelmassan kommer också göra att tacoskalen klarar av att stå på egen hand.
  9. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulver. Lägg grädden i en spritspåse och spritsa ut den fint över lagret med mandelmassa. Har du ingen spritspåse kan du klicka ut både mandelmassa och vispgrädde.
  10. Garnerna med lite mer malen kardemumma och servera direkt!
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra tacoskalen.
  2. Blanda strösocker och kardemumma i en djup tallrik.
  3. Stek varje tortillabröd i rikligt med smör i 2-3 minuter på medelvärme i en stekpanna.
  4. Böj brödet medan det fortfarande är varmt och håll det så tills det stelnat i den böjda formen.
  5. Rulla skalet i socker- och kardemummabladningen. Upprepa detta för resten av bröden.
  6. Låt tacoskalen svalna medan du gör mandelmassan.
  7. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt florsocker, muscovadosocker och äggvita. Mixa tills du får en krämig massa.
  8. Spritsa mandelmassa i botten på varje tacoskal. Tyngden från mandelmassan kommer också göra att tacoskalen klarar av att stå på egen hand.
  9. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulver. Lägg grädden i en spritspåse och spritsa ut den fint över lagret med mandelmassa. Har du ingen spritspåse kan du klicka ut både mandelmassa och vispgrädde.
  10. Garnerna med lite mer malen kardemumma och servera direkt!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sven Anton
Sven Anton
2 years ago

hej kan man göra det uta äggvita för jag tål inte det

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?